Kathimerini.com.cy
«Το κράτος πρέπει να προχωρήσει στη λήψη πολιτικών και οικονομικών μέτρων που θα επιφέρουν κόστος στο κατοχικό καθεστώς, μεταξύ αυτών πρέπει να είναι και το κλείσιμο των οδοφραγμάτων της Δερύνειας και της Λήδρας» δηλώνει σε συνέντευξή του στη «Κ» ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Προσθέτει ότι η ΕΔΕΚ προτείνει αλλαγή της διαδικασίας των συνομιλιών, σημειώνοντας πως «η πλευρά μας πρέπει να επιμείνει στη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης. Είναι απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ και επιπλέον ανταποκρίνεται στην πραγματική φύση του Κυπριακού, ως θέματος εισβολής και κατοχής».
–Μία σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης από τον γ.γ. των Η.Ε το φθινόπωρο με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό βρίσκει αυτή την ώρα σύμφωνη την ΕΔΕΚ;
–Όπως πολλές φορές τόνισε η ΕΔΕΚ, για να μπορέσεις να επιλύσεις ένα σοβαρό και περίπλοκο πρόβλημα όπως είναι το Κυπριακό, επιβάλλεται αρχικά να προσδιορίσεις τη φύση, του και στη συνέχεια να καθορίσεις την τακτική που πρέπει να ακολουθήσεις για να υπάρχουν ελπίδες θετικές κατάληξης. Ακόμα και στην περίπτωση που η κατάληξη θα είναι αρνητική, αφενός να μην καταστείς υπεύθυνος ή συνυπεύθυνος και αφετέρου ο αντίπαλος να μην κατοχυρώσει πρόσθετα πολιτικά κεκτημένα. Άρα πρώτιστα πρέπει να καθοριστεί η φύση του προβλήματος. Το Κυπριακό δεν είναι δικοινοτικό πρόβλημα. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής, κατοχής και παράνομου εποικισμού. Ως εκ τούτου ο αντίπαλος είναι η κατοχική Τουρκία και όχι η τ/κ ηγεσία. Στη σύγκληση μιας πενταμερούς διάσκεψης όπως ήταν στο Κραν Μοντανά το αντίπαλο μέρος ήταν η τ/κ ηγεσία. Άρα το πρόβλημα το υποβαθμίζουμε σε δικοινοτικό και η όποια αποτυχία στην καλύτερη περίπτωση θα μας καταστήσει συνυπεύθυνους και για ακόμα μια φορά η Τουρκία θα απαλλαγεί από τις ευθύνες της. Όσον αφορά τη διαδικασία αλλά και τη βάση των συνομιλιών δεν μπορεί να είναι το πλαίσιο των Έξι Σημείων του γ.γ. του ΟΗΕ που το κατάθεσε, εάν είναι δυνατόν, προφορικά κατά τη διάρκεια ενός δείπνου. Ένα πλαίσιο όπου τα τέσσερα από τα έξι σημεία του παραβιάζουν κατάφωρα τόσο τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ όσο και τις σχετικές του αποφάσεις. Κάποια κόμματα προτείνουν να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά. Δηλαδή στις επικίνδυνες υποχωρήσεις της πλευράς μας και στην προκλητική τοποθέτηση του Τούρκου τέως ΥΠΕΞ «οι Ε/κ να ξεχάσουν το μηδέν στρατεύματα και μηδέν εγγυήσεις».
Διαβάστε τη συνέντευξη στην Οριάνα Παπαντωνίου στην έντυπη έκδοση της «Κ».
Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.