ΚΥΠΕ
Ως Κυβέρνηση «έχουμε ως ύψιστο καθήκον και ως πρώτιστο μέλημά μας τη λύτρωση της μαρτυρικής μας πατρίδας», είπε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, σε επιμνημόσυνο λόγο της την Κυριακή στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων των κοινοτήτων Τάλας και Κισσόνεργας.
«Ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας υπό συνθήκες ευημερίας, μέσω μιας βιώσιμης, συνολικής διευθέτησης, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), θα μας δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες της χώρας μας και να οδηγηθούμε προς το μέλλον», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι ο διορισμός της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ως αποτέλεσμα των άοκνων προσπαθειών της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και μια σπουδαία ευκαιρία, σε συνάρτηση και με την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ.
Όπως ανέφερε η κα. Παναγιώτου, σήμερα, 69 χρόνια μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ και σχεδόν 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και τη θυσία τόσων ηρώων μας, το 37% των εδαφών της πατρίδας μας εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.
«Οι θυσίες των ένδοξων ηρώων μας, των προγόνων μας, του λαού μας, μάς υπενθυμίζουν ότι η ηρωική προσφορά δεν αφορά μόνο το παρελθόν, αλλά αποτελεί και έναν παντοτινό οδηγό για το μέλλον. Και είναι χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα τους για ελευθερία και επανένωση της πατρίδας μας και ευημερία του συνόλου του λαού μας», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενη στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ Χρίστο Κκέλη, Μιλτιάδη Στυλιανού, Γεώργιο Μιχαήλ και στον ήρωα Χαράλαμπο Καραγιάννη - στους ήρωες της Τάλας και της Κισσόνεργας που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη στην πατρίδα μας - η Υπουργός Γεωργίας είπε ότι «η ιστορία μας είναι ο καθρέφτης, στον οποίο πρέπει να κοιτάζουμε για να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, τις ρίζες μας και τον προορισμό μας».
«Είναι, λοιπόν, καθήκον και υποχρέωσή μας να διαφυλάττουμε αυτή τη γνώση, να τη μεταδίδουμε στις επόμενες γενιές και να τη χρησιμοποιούμε ως φάρο για τη διαμόρφωση ενός φωτεινού και ελπιδοφόρου μέλλοντος για την πατρίδα μας. Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του 1955-59, μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην πολυτάραχη ιστορία της πατρίδας μας, είναι ένας τέτοιος φάρος. Οι εκρήξεις που ακούστηκαν τα ξημερώματα της 1ης Απριλίου του 1955 δεν ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο. Ήταν η οργή ενός λαού που ξεσηκωνόταν ενάντια στην αδικία. Ήταν η αρχή ενός αγώνα, ο οποίος δεν ήταν μόνο για την ελευθερία, αλλά και για την αναγνώριση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της εθνικής ταυτότητας», συμπλήρωσε.
Είπε, παράλληλα, ότι ο κάθε αγώνας για να ευοδωθεί χρειάζεται ενότητα δυνάμεων και μαζική συμμετοχή και αυτό ίσχυσε σε πολύ μεγάλο βαθμό με τον δικό μας απελευθερωτικό αγώνα.
«Συμμετείχαν σε αυτόν νεαροί αγωνιστές, μαθητές και μαθήτριες, ιερωμένοι, δάσκαλοι, γυναίκες, ηλικιωμένοι, ακόμα και μικρά παιδιά. Ο αγώνας αυτός δεν ήταν εύκολος. Απαιτούσε θυσίες, απαράμιλλο θάρρος, επιμονή και απόλυτη πίστη στον σκοπό. Παραδείγματα αυτοθυσίας και ανιδιοτελούς προσφοράς στην πατρίδα καταγράφονταν το ένα μετά το άλλο. Τέτοια φωτεινά παραδείγματα προσφοράς στον αγώνα για την ελευθερία αποτελούν και οι θυσίες των παλληκαριών της Τάλας και της Κισσόνεργας, του Χρίστου Κκέλη, του Μιλτιάδη Στυλιανού, του Γεώργιου Μιχαήλ και του Χαράλαμπου Καραγιάννη, τη μνήμη των οποίων τιμούμε σήμερα», πρόσθεσε.
Εισπράττοντας, συνέχισε η Υπουργός Γεωργίας, το μήνυμα της θυσίας των τεσσάρων ηρωικών νεκρών των λεβεντομάνων Τάλας και Κισσόνεργας, «έχουμε χρέος βαρύ να βαδίσουμε στον δρόμο που χάραξαν οι ήρωες της ελευθερίας για να επέλθει η δικαίωση της θυσίας τους και η δικαίωση της ταλανισμένης μας πατρίδας».
«Υποκλινόμαστε στους ηρωικώς πεσόντες και σε όλους όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Αιωνία ας είναι η μνήμη και η δόξα που συνοδεύει τους ηρωικώς πεσόντες Τάλας και Κισσόνεργας», κατέληξε.