ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυπριακό και ελληνοτουρκικές σχέσεις στο φόρουμ της Αττάλειας

Πυρά Λαβρόφ κατά ΗΠΑ και Μακρόν. Υποστήριξε ότι «στην Ουκρανία δεν υπάρχουν μόνο ξένοι μισθοφόροι, αλλά και επιτελείς, μεταξύ των οποίων Βρετανοί και Γάλλοι».

Kathimerini.gr

Μανώλης Κωστίδης

Την εκτίμηση πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διανύουν μια περίοδο θετικού κλίματος ανέφερε στην «Κ» Τούρκος αξιωματούχος με τον οποίο συνομιλήσαμε στα πλαίσια του διπλωματικού φόρουμ της Αττάλειας, εκφράζοντας και τις εκτιμήσεις του για το επόμενο διάστημα.

«Ελλάδα και Τουρκία κάνουν τα απαραίτητα βήματα για την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών για να δημιουργηθεί το κλίμα εμπιστοσύνης που είναι αναγκαίο, ώστε οι κυβερνήσεις των δύο χωρών να ασχοληθούν στη συνέχεια με τα πιο δύσκολα ζητήματα», ανέφερε η τουρκική διπλωματική πηγή και αναγνώρισε πως χρειάζεται χρόνος και αρκετή υπομονή από τις δύο χώρες. Αλλά την ίδια στιγμή εξέφρασε και προβληματισμό, τονίζοντας πως, όσο ο χρόνος περνάει χωρίς να σημειώνεται πρόοδος, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει μία εξέλιξη που θα φέρει οπισθοδρόμηση στις διμερείς σχέσεις και στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο χωρών.

Στους διαδρόμους του φόρουμ συναντήσαμε τον Tουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν θα κάτσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό αν δεν αναγνωριστεί η κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων». Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι όσο τον στηρίζει η Τουρκία θα διατηρεί αυτή τη θέση και πως οι Ελληνοκύπριοι «θα πρέπει να είναι ρεαλιστές για το τι ζητούν και να αποδεχθούν την παρούσα κατάσταση».

Στην εναρκτήρια ομιλία του διπλωματικού φόρουμ της Αττάλειας, που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι «έχουμε εντατικοποιήσει τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε την κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού, τα οποία αποτελούν τα κεκτημένα δικαιώματά του».

Στο φόρουμ συμμετείχε και ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αναφέρθηκε στις δηλώσεις Μακρόν για στρατεύματα στην Ουκρανία και τόνισε: «Ο Μακρόν έκανε μια δήλωση. Ετρεξαν αμέσως κοντά του και προσπάθησαν να διορθώσουν τα λόγια του, λέγοντας “δεν το εννοούσε έτσι”. Είπαν ότι “στρατιώτες θα σταλούν αλλά δεν θα πολεμήσουν, θα παρέχουν μόνο εκπαίδευση”. Ουσιαστικά αποδέχθηκαν την αποστολή στρατιωτών».

Ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε και στις κατηγορίες Αμερικανών αξιωματούχων, καθώς, όπως υποστήριξε, «είπαν ότι εκτοξεύσαμε πυρηνικά όπλα στο Διάστημα. Ο πρόεδρός μας Πούτιν το εξήγησε ξεκάθαρα. Είπαμε, ας αποτρέψουμε τη μεταφορά όπλων στο Διάστημα. Αλλά οι ΗΠΑ το απορρίπτουν. Ο Πούτιν κάλεσε όλους τους ηγέτες του ΝΑΤΟ στο Καλίνινγκραντ και είπε: “Αφήστε τους ειδικούς μας να επισκεφθούν την Πολωνία και ας ελέγξουμε τα όπλα που έχουν τοποθετήσει οι ΗΠΑ”. Οι ΗΠΑ, από την άλλη, προσπαθούν να βρουν νέες δικαιολογίες για να στείλουν όπλα στο Διάστημα».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «στην Ουκρανία δεν υπάρχουν μόνο ξένοι μισθοφόροι, αλλά και επιτελείς, μεταξύ των οποίων Βρετανοί και Γάλλοι». Nωρίτερα, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, συναντήθηκε με τον κ. Λαβρόφ και οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις σε Ουκρανία, Συρία, αλλά και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση