ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η επόμενη μέρα της συνέντευξης Αγγελίδη – Οι αντιδράσεις και η τοποθέτηση Προέδρου

«Ο Θεματοφύλακας του συντάγματος είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Αυτός θα κρίνει αν πρέπει ή όχι να τεθεί το ζήτημα ενώπιον δικαστικού συμβουλίου» είπε ο Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ερωτηθεί πολλές φορές, δεν τίθεται ζήτημα να ενεργοποιήσει διαδικασίες για παύση του Γενικού Ελεγκτή» ανέφερε σε δηλώσεις του στο Πρωινό Δρομολόγιο του ΡΙΚ, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, αναφορικά με τη κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με αφορμή την συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώτος στην «Καθημερινή» της Κυριακής, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ένας υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος απαιτεί να ακολουθηθεί η μόνη διαδικασία που υπάρχει για να ελεγχθεί η συμπεριφορά τού Γενικού Ελεγκτή έναντι ανεξάρτητων αξιωματούχων και άλλων προσώπων στη δημόσια σφαίρα». 

«Ο κύριος Αγγελίδης το έθεσε κατά τρόπο ρητορικό. Δεν είμαστε μπροστά σε απόφαση. Εμείς δεν έχουμε ενώπιον μας ζήτημα απόφασης. Εγείρεται ένα ζήτημα. Δεν είμαστε μπροστά σε μία απόφαση καταχώρησης αίτησης στο δικαστικό συμβούλιο για παύση του Γενικού Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά. Ο κ. Αγγελίδης το έθεσε κατά τρόπο ρητορικό ότι εγείρεται ένα ζήτημα με τη συμπεριφορά του κύριου Μιχαηλίδη και ότι για αυτό το γόρδιο δεσμό ο μόνος που μπορεί να αποφανθεί είναι το δικαστήριο» ανέφερε ο κ. Αντωνίου, σημειώνοντας πως «αυτό δεν σημαίνει όμως οτιδήποτε άλλο. Είτε για παράδειγμα να προσυπογράψει ο Πρόεδρος. Είναι μία απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας».

Ερωτηθείς ο Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για το αν είναι απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε ότι «ο Πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία για παύση του Γενικού Ελεγκτή».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θα πει στον Γενικό Εισαγγελέα τι θα κάνει. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς τους θεσμούς. Πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί του κράτους», τονίζοντας ότι το ερώτημα πρέπει να τεθεί στον κ. Αγγελίδη

Σχετικά με το ποιες είναι οι εκτιμήσεις της Προεδρίας και του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι «οι θέσεις της Προεδρίας διατυπώνονται κατά τρόπο θεσμικό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ερωτηθεί πολλές φορές, δεν τίθεται ζήτημα να ενεργοποιήσει διαδικασίες για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ο κύριος Αγγελίδης ερωτήθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης ποιος μπορεί να δώσει λύση σε αυτό το θεσμικό ζήτημα που υπάρχει και ο ίδιος είπε ότι αντιλαμβάνεται ο κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να κρίνει ότι τη λύση σε αυτό το ζήτημα μπορεί να τη δώσει το δικαστήριο».

Κληθείς να απαντήσει για το εάν ο Πρόεδρος είναι ενήμερος για τις προθέσεις της Νομικής Υπηρεσίας, ο Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «υπάρχει το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αυτή από τον Γενικό Εισαγγελέα ή υπάρχει το ενδεχόμενο να μην ενεργοποιηθεί. Δεν μπορεί να είναι ο ίδιος κριτής γύρω από ένα ζήτημα αμιγώς νομικό. Δεν είναι πολιτικό ζήτημα».

«Ο Θεματοφύλακας του συντάγματος είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Αυτός θα κρίνει αν πρέπει ή όχι να τεθεί το ζήτημα ενώπιον δικαστικού συμβουλίου», πρόσθεσε.

Πρόεδρος: «Δεν είναι προσωπικά τα θέματα, εκπροσωπούμε θεσμούς»

Πολύ δυσάρεστη εξέλιξη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης τα όσα διαδραματίζονται μεταξύ Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι οι θεσμοί οφείλουν να λειτουργούν στη βάση του Συντάγματος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση της ΟΝΕ, στη Λευκωσία, και κληθείς να σχολιάσει τα όσα λαμβάνουν χώρα μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι πολύ δυσάρεστη εξέλιξη. Αναμένω από τους θεσμούς, όπως αναμένει και ο κυπριακός λαός, να συνεργαστούν στη βάση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν είναι προσωπικά τα θέματα, εκπροσωπούμε θεσμούς και οφείλουμε, επαναλαμβάνω, να συνεργαζόμαστε στη βάση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δηλώσω οτιδήποτε άλλο για το συγκεκριμένο θέμα».

Πρόσθεσε ότι «είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, και αυτά δεν είναι τα αισθήματα τα δικά μου, είναι και τα αισθήματα του κυπριακού λαού και, επαναλαμβάνω, οι θεσμοί οφείλουν να συνεργάζονται στη βάση του Συντάγματος.

Υπάρχει Σύνταγμα. Η χώρα οφείλει και πρέπει να λειτουργεί, αυτό αναμένουν οι πολίτες από όλους μας, στη βάση του Συντάγματος».

ΔΗΠΑ: Υπάρχουν οι συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες χειρισμού

«Υπάρχουν οι συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες χειρισμού, οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν και επί του προκειμένου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Παράταξη σχετικά με την αντιπαράθεση της Γενικής Εισαγγελίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Η ανακοίνωση

Η Δημοκρατική Παράταξη παρακολουθεί με ανησυχία τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση κορυφαίων θεσμών του Κράτους. Στα σύγχρονα ευνομούμενα κράτη η άσκηση δημόσιας εξουσίας έχει σαφείς και διακριτούς ρόλους, όπου ο κάθε θεσμός λειτουργεί εντός των εκ του Συντάγματος και Νόμων πλαισίου.

Κατά γενική ομολογία, είναι πολύ προβληματικό και άκρως επικίνδυνο να υπάρχουν συνεχόμενες αντεγκλήσεις και δυσλειτουργία μεταξύ των θεσμών. Ιδιαίτερα επικίνδυνο, δε, για την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος μας, το οποίο θεωρείται πολύ αυστηρό στη διάκριση εξουσιών.

Ως Παράταξη, εκ της ιδρύσεως μας έχουμε εκφράσει με παρρησία την άποψη ότι ουδείς είναι υπεράνω του Συντάγματος και του Νόμου και στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Ο έλεγχος για «ανάρμοστη συμπεριφορά»

Στη συνέντευξή του στην Καθημερινή, ερωτηθείς ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης για το ποια είναι η ενδεδειγμένη διαδικασία, απάντησε ότι υπό τις περιστάσεις η μόνη διαθέσιμη επιλογή για να αξιολογηθεί αυτή η συμπεριφορά είναι από τους εκ του Συντάγματος καθ’ ύλην αρμόδιους, ήτοι τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο εκδίκασης αίτησης για να κριθεί τι συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά για σκοπούς απόλυσης. Σημείωσε ακόμη πως ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ο αρμόδιος για διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και με βάση το Σύνταγμα έχει την αρμοδιότητα να προωθήσει τέτοια διαδικασία.

Ο κ. Αγγελίδης υπογράμμισε επίσης πως ο γενικός ελεγκτής και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας χωρίς να έχουν αρμοδιότητα, αναλύουν την απόφαση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για την υπόθεση που αφορούσε τον ίδιο και διερευνήθηκε μετά από καταγγελία του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με ανεπίτρεπτες αναφορές για το πρόσωπό του και αφήνοντας σαφέστατες αιχμές ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει κατάχρηση εξουσίας από τον ίδιο.

Σημειώνει μάλιστα ότι ο Γενικός Ελεγκτής ταυτίζεται με την ανώνυμη καταγγελία που έγινε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, αναφέροντας ότι «το μένος που εκδηλώνεται στις διάφορες ανακοινώσεις και δημόσιες δηλώσεις του γενικού ελεγκτή και της Υπηρεσίας του, αλλά και η άμεση αντίδρασή του αμέσως μετά την απόφαση της Αρχής, αναλύοντας το περιεχόμενο της ανώνυμης καταγγελίας, υποστηρίζοντας αυτήν και με λεπτομέρειες, είναι σαν να ταυτίζονται με αυτές και λαμβάνουν θέση επί των ισχυρισμών».

Για σχέδιο εξόντωσής του κάνει λόγο ο Οδυσσέας

«Η συνέντευξη του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στην «Καθημερινή» επιβεβαιώνει τις πληροφορίες μας ότι, εδώ και καιρό, ο Γενικός Εισαγγελέας με τον Βοηθό του, με τη βοήθεια και ιδιώτη δικηγόρου, απεργάζονται σχέδιο για την εξόντωση του Γενικού Ελεγκτή για λόγους αντεκδίκησης», απαντά στην ανακοίνωσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρόθεση αυτή του Γενικού Εισαγγελέα, που είχε για πρώτη φορά εκφραστεί στις 7 Σεπτεμβρίου 2023 σε συνέντευξη στον ίδιο δημοσιογράφο στην κρατική τηλεόραση, «πρόδηλα συνιστά αντίποινα για το ό,τι ο Γενικός Ελεγκτής τόλμησε να αναδείξει την ενέργεια του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα να απαλλάξει από ποινική δίωξη πρώην πελάτη του και νυν πελάτη του πρώην δικηγορικού γραφείου του, στο οποίο μάλιστα εξακολουθεί να εργάζεται η σύζυγός του».

Στην ανακοίνωση, η ΕΥ προσθέτει ότι ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς εκκρεμούν κι άλλες καταγγελίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, «για αναστολή ποινικής δίωξης για φορολογικά αδικήματα προσώπων με πολιτική επιρροή, σε σχέση με το μαύρο βαν και σε σχέση με μετόχους εταιρείας που κατηγορούνταν ότι καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα, υποθέσεις που αφορούν τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επί 40 χρόνια φίλο του Γενικού Εισαγγελέα».

«Η καρατόμηση του Γενικού Ελεγκτή θα ανοίξει το δρόμο για απόσυρση όλων των καταγγελιών», αναφέρεται, και προστίθεται ότι εφόσον ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα προανήγγειλε την καταχώρηση αίτησης απόλυσης, κάθε θέμα που άπτεται της διαδικασίας αλλά και της ουσίας της υπόθεσης, θα το χειριστούν οι ιδιώτες δικηγόροι του ίδιου του Γενικού Ελεγκτή ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η ΕΥ αναφέρεται σε προφανή σκοπιμότητα της καταχώρησης τέτοιας αίτησης, προσθέτοντας ότι πριν λίγες εβδομάδες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφέρει ότι ο Γενικός Ελεγκτής «κάνει μια εξαιρετική δουλειά». Αναφέρει ακόμη ότι διεθνείς οργανισμοί σημειώνουν την «εντυπωσιακή πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελεγκτική Υπηρεσία τα τελευταία χρόνια και τονίζουν τον κρίσιμο ρόλο της Υπηρεσίας στην αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, προστίθεται, δεν είναι κλάδος της Νομικής Υπηρεσίας και ο Γενικός Ελεγκτής δεν είναι υφιστάμενός τους και τον λόγο θα έχει το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. «Οι απειλές του Γενικού Εισαγγελέα τον Σεπτέμβριο του 2023 και η σημερινή ολοσέλιδη επίθεση και απειλές του Βοηθού, θα μπορούν επιτέλους να τύχουν απάντησης ενώπιον ανεξάρτητων και αδέκαστων κριτών. Ιδού λοιπόν η Ρόδος», αναφέρεται.

Προστίθεται ακόμη ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θα ενημερώσει άμεσα τον Διεθνή Οργανισμό των Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INTOSAI) «ο οποίος εντός των ημερών θα εξέδιδε ούτως ή άλλως ανακοίνωση για την παρεμπόδιση στο έργο μας, που μεταξύ άλλων, θα καλύψει και το ρόλο του Γενικού Εισαγγελέα» και πως ενημέρωση θα λάβει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ετοιμάζει την Έκθεσή της για το Κράτος Δικαίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση