Kathimerini.com.cy
Το πολυσύνθετο και δύσκολο έργο που επιτελείται από το γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως καταγράφει στην έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Κράτος Δικαίου στην Κύπρο. Επίσης αναφέρει ότι η πρόσληψη 7 ατόμων μέσα στο 2023 μπορεί να αύξησε τις δυνατότητες του αλλά υπάρχει ανάγκη και για άλλα άτομα.
Αναλυτικά
Ο διαμεσολαβητής (επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) αναλαμβάνει πρόσθετο ρόλο στην παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τα θεμελιώδη δικαιώματα κατά την εφαρμογή των ταμείων της ΕΕ. Ο διαμεσολαβητής απέκτησε διαπίστευση «Α΄ τάξης» από την Παγκόσμια Συμμαχία των Εθνικών Φορέων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (GANHRI).
Ο ρόλος της παρακολούθησης της συμμόρφωσης της εφαρμογής των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ στο πλαίσιο του «οριζόντιου αναγκαίου πρόσφορου όρου του Χάρτη» προστέθηκε στην ήδη ευρεία αποστολή του διαμεσολαβητή τον Σεπτέμβριο του 2023.
Ο διαμεσολαβητής συμμετέχει τόσο με συμβουλευτική ιδιότητα στην κατάρτιση των προγραμμάτων όσο και ως μηχανισμός υποβολής καταγγελιών. Αυτός ο πρόσθετος ρόλος θεωρείται δύσκολος, καθώς επηρεάζει τον ήδη μεγάλο φόρτο εργασίας του Γραφείου και ενδέχεται να συνεπάγεται ανάγκη επιπλέον πόρων.
Ενώ η πρόσληψη επτά επιπλέον υπαλλήλων το 2023 αύξησε τις δυνατότητές του, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για επιπλέον προσωπικό σε ανώτερο επίπεδο. Στο πλαίσιο περιφερειακού έργου για τη στήριξη των Εθνικών Οργανισμών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΟΑΔ) στην παρακολούθηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ο διαμεσολαβητής διοργάνωσε στοχευμένη κατάρτιση για την ενίσχυση της ικανότητας των συμμετεχόντων να εφαρμόζουν τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ στο έργο τους.