ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κομισιόν: Τεχνική στήριξη στην Κύπρο για υποδοχή προσφύγων από Ουκρανία

H ΕΕ έχει καθήκον να βοηθήσει όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και αναζητούν ασφάλεια στα κράτη μέλη της, ανέφερε η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων

ΚΥΠΕ

Τεχνική βοήθεια όσον αφορά την υποδοχή ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής θα παρέχει η Κομισιόν στο πλαίσιο του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (TSI), σε Κύπρο, Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Τσεχία, μετά από αίτημα των εν λόγω κρατών μελών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Όπως εξήγησε η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα, η ΕΕ έχει καθήκον να βοηθήσει όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και αναζητούν ασφάλεια στα κράτη μέλη της.

«Αυτό σημαίνει να τους δώσουμε πρόσβαση στη στέγαση, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την απασχόληση» πρόσθεσε η κ. Φερέιρα, προσθέτοντας πως το TSI αποτελεί το εργαλείο με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «στηρίζει τα κράτη μέλη ώστε αυτό να γίνει ομαλά και γρήγορα».

Πιο συγκεκριμένα, η εμπειρογνωμοσύνη που παρέχεται στο πλαίσιο του TSI θα βοηθήσει τα κράτη μέλη στην καλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ για σκοπούς υποδοχής και ένταξης και θα τα βοηθήσει στην εφαρμογή της οδηγίας για την προσωρινή προστασία.

Επίσης, μέσω του TSI τα κράτη μέλη θα βοηθηθούν στις διαδικασίες αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων και διπλωμάτων των Ουκρανών προσφύγων, ώστε να διευκολυνθεί η είσοδός τους στην αγορά εργασίας.

Ακόμα, τα κράτη μέλη θα λάβουν στήριξη για την προσαρμογή των σχολικών προγραμμάτων στις ανάγκες των μαθητών από την Ουκρανία, καθώς και για τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ υπουργείων.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η ενεργοποίηση του TSI για το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί συνέχεια της ειδικής πρόσκλησης που δημοσίευσε η Κομισιόν στις 21 Μαρτίου, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, για αιτήσεις από κράτη μέλη που χρειάζονται τεχνική στήριξη όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων από την Ουκρανία αλλά και για τη σταδιακή απεξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Η Κομισιόν ήδη παρέχει στήριξη σε Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Φινλανδία βάσει του TSI για το 2022, στο πλαίσιο των έργων στήριξης «Ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στα κράτη μέλη της ΕΕ».

Στόχος αυτών των έργων είναι η βελτίωση της ικανότητας των εθνικών αρχών να παρέχουν αποτελεσματικές υπηρεσίες ένταξης χωρίς αποκλεισμούς, και της παραμονής και πρόσβασης υπηκόων τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας.

Η στήριξη μέσω του TSI είναι συμπληρωματική ως προς το έργο των οργανισμών της ΕΕ και ιδίως του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA), ο οποίος δραστηριοποιείται σε Κύπρο, Βέλγιο, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα και Ρουμανία, και σύντομα σε Κάτω Χώρες και Τσεχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση