Kathimerini.com.cy
Ακούστε την παρέμβαση στο 31:55
Για την παρουσίαση του βιβλίου του «Διεκδικώντας την Πατρίδα. Η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση την περίοδο 1964-2004», η οποία θα γίνει αύριο Τετάρτη (26/10), μίλησε στην ραδιοφωνική εκπομπή «Διασπορά Ειδήσεων» του ΣΠΟΡ FM 95 ο Λέκτορας Πανεπιστημίου Κύπρου-Συγγραφέας, Νίκος Μούδουρος.
Ερωτηθείς για το πώς ξεκίνησε η πορεία για το συγκεκριμένο βιβλίο, ο κ. Μούδουρας δήλωσε το εξής: «η αρχή είχε γίνει με ένα μεταδιδακτορικό πρόγραμμα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου που είχε στόχο να ολοκληρώσει κάποια κείμενα, έρευνες και δημοσιεύσεις που επικεντρώνονται περισσότερο στη μετάλλαξη των σχέσεων της Τουρκίας με την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Στην πορεία του χρόνου αυτή η έρευνα εξελίχθηκε στη μονογραφία που έχει δημοσιευθεί πρόσφατα και που επικεντρώνεται σε μια πολύ πιο συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μελετώντας ένα πολύ συγκεκριμένο φαινόμενο εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, την τ/κ αντιπολίτευση, δηλαδή ένα σύνολο δυνάμεων (είτε συνδικαλιστικών οργανώσεων, είτε άλλων επαγγελματικών ενώσεων, είτε πολιτικών κομμάτων) που κατά διαστήματα έχουν συνασπιστεί ενάντια στις πολιτικές της Άγκυρας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας σε δύο άξονες». Ο πρώτος άξονας, πρόσθεσε, «ήταν η αντιπολίτευση ενάντια στην πολιτική του «Ταξίμ», δηλαδή της διχοτόμησης, και ο άλλος άξονας ήταν η αντίδρασή τους ως προς το να γίνεται κατανοητή η τουρκοκυπριακή κοινότητα ως μια απλή προέκταση του τουρκικού έθνους στην Κύπρο».
Η παρουσίαση του βιβλίου «Διεκδικώντας την Πατρίδα. Η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση την περίοδο 1964-2004» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (26/10).
Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά στο οπισθόφυλλο του βιβλίου ότι «οι Tουρκοκύπριοι αντιμετωπίστηκαν συχνά στις αναλύσεις για το κυπριακό σαν ένα αντικείμενο παρά σαν ένα υποκείμενο της ιστορίας», ο κ. Μούδουρος είπε ότι «έχουμε δει μέσα από την ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία ότι συνήθως όταν μελετούμε το Κυπριακό ως ένα πρόβλημα στενά των διαπραγματεύσεων και του Διεθνούς Δικαίου η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν έχει σχεδόν κανένα ρόλο. Αυτή η έρευνα στοχεύει να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν κυρίως την κοινωνικοοικονομική και την πολιτική εξέλιξη της κοινότητας σε μια χρονική περίοδο ίσως κάπως άγνωστη στο ελληνόφωνο κοινό. Σε όλη αυτή την περίοδο στόχος ήταν να δούμε τα διαφορετικά ρεύματα, τόσο ιδεολογικά όσα και πολιτικά και πώς αντιδρούν σε περιόδους κρίσεων και στις προσπάθειες της Τουρκίας να επιβάλει συγκεκριμένες πολιτικές».
Τέλος, ερωτηθείς αν από το 2004 μέχρι σήμερα οι Τουρκοκύπριοι έχουν χάσει την ελπίδα συμφιλίωσης και επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Μούδουρος είπε ότι «υπάρχουν όντως χρονικές συγκυρίες και πολιτικά γεγονότα που οδηγούν περισσότερο στην απαισιοδοξία η οποία μεταφράζεται σε αδυναμία ολοκλήρωσης ενός πολιτικού προγράμματος παρόμοιου με αυτό που είδαμε λίγο πριν και λίγο μετά το δημοψήφισμα του 2004, δηλαδή ένα κοινωνικό κίνημα στο δρόμο να διεκδικεί τόσο την επανένωση της Κύπρου αλλά πολύ περισσότερο την ενσωμάτωση της ίδιας της κοινότητας στη διεθνή νομιμότητα. Σε στιγμές που δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό παρατηρείται η οπισθοχώρηση αυτού του κινήματος, ενώ σε περιπτώσεις που υπάρχει ένας ζωντανός διάλογος ή έστω και μια μικρή προοπτική για πρόοδο στο κυπριακό πρόβλημα, βλέπουμε ότι αναδύονται δυνάμεις οι οποίες έχουν εναλλακτικά προγράμματα κυρίως προς την ομαλοποίηση των σχέσεων με την ελληνοκυπριακή κοινότητα και την αυτονόμησή τους από τις πολιτικές τις Άγκυρας».