ΚΥΠΕ
Επιμένει η «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα στην πραγματοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου με την Τουρκία.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της ηλεκτροδότησης, θέμα που ενδιαφέρει άμεσα όσους ασχολούνται με τον τουρισμό, ο «υπουργός τουρισμού», Φικρί Ατάογλου είπε ότι κύριο αντικείμενο της τροποποίησης του «νόμου» για τους διαγωνισμούς είναι η εξεύρεση τρόπων για την απόκτηση βιώσιμης, φιλικής προς το περιβάλλον, ποιοτικής και φθηνής ενέργειας.
«Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι η υλοποίηση του διασυνδεδεμένου ενεργειακού συστήματος. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι δυνατόν η KIB-TEK (‘αρχή ηλεκτρισμού’) να παρέχει μόνη της την ενέργεια που χρειάζεται η χώρα». Είναι αναπόφευκτη, συνέχισε, η επέκταση της σύμβασης με την AKSA όσον αφορά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του ψευδοκράτους.
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε ότι γίνονται όλα τα αναγκαία βήματα και θα αρχίσει η διαδικασία σύντομα για την διασύνδεση με ηλεκτρισμό μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων με την Τουρκία.
Υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία που έχουν με την ιδιωτική τουρκική ηλεκτροπαραγωγό εταιρεία AKSA λήγει σε δύο μήνες, ο κ. Ουστέλ είπε ότι θα συζητήσουν μαζί με την εταιρεία για την επιλογή ανανέωσης του συμβολαίου για ακόμη 3 χρόνια, αλλά την ίδια στιγμή δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στο θέμα της διασύνδεσης με την Τουρκία με καλώδια. «Στόχος μας είναι οι διαδικασίες να τρέχουν ταυτόχρονα. Σε αυτή τη χώρα δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας, ο Αρικλί υποστήριξε ότι η λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού (KΙB-TEK) εμφανίζει ζημιές της τάξεως των 10 εκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία καλύπτει τις πληρωμές της ιδιωτικής εταιρείας παραγωγής ενέργειας (AKSA). Πρόσθεσε ότι επείγει ο χωρισμός της KΙB-TEK σε τρείς εταιρίες παραγωγής, διανομής και τιμολόγησης.
Σε ό,τι αφορά την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία με υποθαλάσσιο καλώδιο, ο Αρικλί υποστήριξε ότι πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί η ασφάλεια παροχής, καθώς χρησιμοποιούνται καλώδια διαφορετικού διαμετρήματος. Αφού λυθεί αυτό το πρόβλημα θα είναι εφικτή η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο, κάτι που δεν είναι εφικτό σήμερα, είπε.
Εξάλλου, αναφερόμενος στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές μέσω του διασυνδεδεμένου συστήματος ενέργειας, ο «υπουργός μεταφορών και συγκοινωνιών», Ερχάν Αρικλί είπε ότι εξετάζεται ήδη ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την ελληνοκυπριακή πλευρά.
«Ο Ερσίν Τατάρ το είχε μεταφέρει αυτό στην άλλη πλευρά. Με άλλα λόγια, η νότια Κύπρος» όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία «μπορεί κάλλιστα να λαμβάνει ενέργεια μέσω του καλωδίου που θα περάσουμε από την Τουρκία. Όταν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, δεν θα υπάρχει ανάγκη για το έργο Euro Asia. Διότι το έργο Euro Asia είναι ένα πολύ δύσκολο και ακριβό έργο. Με άλλα λόγια, η απόσταση από το Ισραήλ, μέσω Κύπρου, Κρήτης μέχρι την Ελλάδα είναι περίπου 1.400 χιλιόμετρα και σε βάθος 3.000 μέτρων. Ωστόσο, η απόσταση μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου είναι 70 χιλιόμετρα και βάθος 1.000 μέτρα και είναι ένα πολύ φθηνότερο έργο».
Η παροχή ενέργειας στη «νότια Κύπρο», κατά την έκφρασή του, δεν σημαίνει ότι η «νότια Κύπρος» θα αναγνωρίσει το ψευδοκράτος. «Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ήδη δύο ρολόγια που λειτουργούν μέσω ιδιωτών. Αυτό δεν είναι πολιτικό ζήτημα. Αρκεί να μπορούμε να το εξηγήσουμε σωστά. Πιστέψτε με, η νότια Κύπρος θα είναι ευχαριστημένη με αυτό. Το διασυνδεδεμένο σύστημα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών», πρόσθεσε ο κ. Αρικλί.