ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καταδίκασε τοποθετήσεις Λευκωσίας και ΕΕ για συμμετοχή ψευδοκράτους στη σύνοδο ΟΤΚ ο Τατάρ

Επανέλαβε ότι η πολιτική του αυτή την στιγμή, με την στήριξη της Τουρκίας, είναι πως εάν υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο, αυτή θα είναι μεταξύ

ΚΥΠΕ

Καταδίκασε τις τοποθετήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ αναφορικά με τη συμμετοχή του ψευδοκράτους στην άτυπη σύνοδο του ΟΤΚ στη Σούσα ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, δηλώνοντας περήφανος που εκπροσώπησε το ψευδοκράτους εκεί και κυμάτιζε η "σημαία" του, όπως είπε.

Επανέλαβε ότι η πολιτική του αυτή την στιγμή, με την στήριξη της Τουρκίας, είναι πως εάν υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο, αυτή θα είναι μεταξύ "δύο κυρίαρχων, ίσων κρατών" και είπε πως αυτό εξήγησε στους συμμετέχοντες στη σύνοδο.

Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα, μέσω Κωνσταντινούπολης, ο Τ/κ ηγέτης ευχαρίστησε αρκετές φορές τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, για τν φιλοξενία και την στήριξη, όπως και τους Τούρκους αξιωματούχους που ήταν στη σύνοδο.

«Η 'νότια Κύπρος', που εδώ και 61 χρόνια συνεχίζει κάθε είδους καταπιεστική πολιτική με στόχο τη συντριβή των Τουρκοκυπρίων, υπό την καταπίεση της απομόνωσης, θα αντιταχθεί ακόμη και στο να αναπνέουμε. Έπειτα από αυτή την επιτυχημένη σύνοδο κορυφής, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης της 'νότιας Κύπρου' έκανε αμέσως δήλωση και σύμφωνα με αυτή τη δήλωση δεν ήταν σωστό για το 'αυτόνομο τουρκοκυπριακό κράτος' να συμμετάσχει σε αυτή τη σύνοδο και δυστυχώς, ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ έκαναν παρόμοιες δηλώσεις με την ελληνοκυπριακή πλευρά, λέγοντας επίσης ότι δεν ήθελαν να συμμετάσχει ο 'αυτόνομος τουρκοκυπριακός λαός' σε αυτή τη σύνοδο κορυφής", ανέφερε, καταδικάζοντας τις τοποθετήσεις αυτές.

Είπε πως για να υπάρξει συμφωνία "χρειαζόμαστε κυριαρχική ισότητα, ισότιμο διεθνές καθεστώς. Δηλαδή μια συμφωνία στην Κύπρο μπορεί να γίνει με τη συνεργασία 'δύο κυρίαρχων κρατών'. Κι επομένως, εάν αυτό είναι το ζητούμενο, δεν μπορώ να καταλάβω καθόλου γιατί είναι τόσο άβολο γι’ αυτούς η 'τδβκ' ως 'κράτος' να πάρει μέρος σε μια τέτοια οικογενειακή φωτογραφία και να λάβει μέρος στην οικογενειακή σύνοδο κορυφής. Δεν έχει κανένα νόημα αυτό», είπε.

Ο κ. Τατάρ σημείωσε ότι νιώθει θλίψη γιατί υπάρχει αυτή η νοοτροπία (των Ε/κ) που εναντιώνονται σε κάθε βήμα των Τ/κ, όπως είπε, "για να τους εξαναγκάσουν σε μια λύση γονατίζοντάς τους μέσω της απομόνωσης".

Το ενδιαφέρον που έδειξε ο Αζέρος Πρόεδρος για τον ίδιο και συζητήσες που είχε, όπως είπε, με τους άλλους παρευρισκόμενους στην σύνοδο, κατέδειξαν «πόσο δυνατός μπορεί να είναι ο τουρκικός κόσμος ενωμένος» λέγοντας ότι «πραγματοποιήθηκε μια επίσκεψη που περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό. Ήταν η πρώτη φορά που εκτός Τουρκίας είχαμε μια θέση ως 'τδβκ'», ανέφερε.

Κατά τον κ. Τατάρ, το ψευδοκράτος είναι «ένα πραγματικά 'στρατηγικό εθνικό κράτος με τα λιμάνια, τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες και τον εναέριο χώρο του'. Μας ενισχύει περισσότερο το να πάρει την θέση του στον τουρκικό κόσμο αυτό το 'στρατηγικό, εθνικό κράτος' και να συμμετάσχει σε κάθε είδους θεσμούς και οργανισμούς», επεσήμανε.

Επανέλαβε ότι η πολιτική που ασκεί αυτή τη στιγμή, με τη στήριξη της Τουρκίας, στοχεύει στο να έχουν οι Τουρκοκύπριοι "κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς για να επιτευχθεί μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση". Αυτή, είπε, είναι η προσπάθειά τους κι αυτό ήθελαν να δείξουν και στην σύνοδο των τουρκικών κρατών.

Ο κ. Τατάρ σημείωσε ότι πρώτη φορά το ψευδοκράτος έτυχε υποδοχής σε τέτοια συνάντηση με τη "σημαία" του, και ο ίδιος ως «πρόεδρος» και πως αυτός και ο «υπεξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου συμμετείχαν στις συζητήσεις, ενώ ήταν και στην οικογενειακή φωτογραφία.

Είπε πως το ψευδοκράτος "που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου και άυπνο θεματοφύλακα της τουρκικής παρουσίας στη Μεσόγειο, επιθυμεί να συμμετέχει σε κάθε τμήμα του ΟΤΚ και να αναπτύξει σχέσεις με όλους τους θεσμούς και τα όργανά του».

Ευχαρίστησε δε τον Τούρκο Αντιπρόεδρο και τον Τούρκο ΥΠΕΞ που στις ομιλίες τους στήριξαν πλήρως το ψευδοκράτος και την πολιτική του για «κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση