Kathimerini.com.cy
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έκανε αποδεκτή την Τετάρτη την παραίτηση του Προέδρου του ΟΑΥ Θωμά Αντωνίου, ο οποίος κλήθηκε εκτάκτως στο Προεδρικό μετά από την έκδοση του πορίσματος της Επιτροπής Ασυμβίβαστου.
Το πόρισμα της Επιτροπής, το οποίο παραδόθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, εντόπισε ασυμβίβαστο για τον Θωμά Αντωνίου σε σχέση με την σύζυγό του, η οποία είναι συμβεβλημένη με τον ΟΑΥ από τον Δεκέμβριο 2020.
Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Αντωνίου ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος έκανε δεκτή την παραίτησή του.
Σημειώνεται ότι ο Θωμάς Αντωνίου είχε υποβάλει την παραίτησή του στις 4 Αυγούστου το 2022, μετά από ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία έκανε λόγο για ενδεχόμενο ασυμβίβαστο.
Ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως είχε μια φιλική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την οποία έγινε ανασκόπηση των στόχων και των αποτελεσμάτων του Οργανισμού κατά τα τελευταία δέκα χρόνια.
«Είχαμε πλήρη συναντίληψη σε σχέση με το τι έχει επιτευχθεί όλα αυτά τα χρόνια και ήταν κοινή διαπίστωση πως η πρόκληση του μεγαλύτερου κοινωνικού έργου του τόπου μας -του Γενικού Συστήματος Υγείας- ήταν τεράστια», είπε.
Ανέφερε πως και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι μέσα από τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν και από τις αντιστάσεις και αντιδράσεις, ειδικά σε σχέση με το θέμα διαχείρισης της πανδημίας, αυτό που επιτεύχθηκε «είναι πρωτόγνωρο και μοναδικό».
Σύμφωνα με τον Θωμά Αντωνίου «το σύστημα υγείας της χώρας μας τυγχάνει αποδοχής από το σύνολο του κυπριακού πληθυσμού και από τους παρόχους υγείας, άρα μπορούμε να πούμε ότι παραδίδουμε ένα σύστημα υγείας, για το οποίο δικαίως μπορούμε να νιώθουμε ικανοποιημένοι».
Σε σχέση με την παραίτηση του, είπε πως ήταν στην διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας πριν από ένα μήνα, για να προσθέσει πως ο Πρόεδρος ανέμενε το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου.
Ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως η αρμόδια Επιτροπή αποφάνθηκε ότι υπάρχει θέμα ασυμβίβαστου, για να σημειώσει πως ήταν αυτόματη και η αποδοχή της παραίτησης του, την οποία σέβεται απόλυτα.
Πρόεδρος: Δεν είχα άλλη επιλογή
Σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε «Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου καθώς μετά και την έκθεση της Επιτροπής Ασυμβιβάστου δεν είχα άλλη επιλογή από το να κάνω αποδεκτή την παραίτηση ενός από τους πρωτεργάτες και στενούς μου συνεργάτες στην κοινή προσπάθεια εισαγωγής της μεγάλης μεταρρύθμισης του ΓΕΣΥ, του Προέδρου του ΟΑΥ κ. Θωμά Αντωνίου».
Καταλήγοντας, αναφέρει «Εκφράζω τις θερμότατες ευχαριστίες, αλλά και συγχαίρω τον κ. Αντωνίου για το έργο που επιτέλεσε με ιδιαίτερο ήθος, εντιμότητα, ευσυνειδησία και αφοσίωση».
Στο μεταξύ, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε σήμερα τον Παναγιώτη Καϊσερλίδη, το Κυριάκο Δρουσιώτη και τον Νικόλα Θεοχαρίδη ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ.
Η θητεία τους ισχύει μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου του 2027.
ΚΕ: Τροποποιήσεις στη νομοθεσία, εφόσον κριθεί σκόπιμο
Το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου για ενδεχόμενη παραβίαση των Νόμων περί του Ασυμβίβαστου των Καθηκόντων Ορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας, Ορισμένων Επαγγελματικών και άλλων Συναφών Δραστηριοτήτων τους, Νόμων του 2008 μέχρι 2019, το περιεχόμενο του οποίου είναι πλήρως σεβαστό, και θα μελετηθεί εις βάθος.
Και εφόσον κριθεί σκόπιμο, η Κυβέρνηση θα προωθήσει τροποποιήσεις στη νομοθεσία, ώστε αυτή να συνάδει με τις πρόνοιες που αφορούν τη συμμετοχή εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ.
Τι αναφέρει το πόρισμα
Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου, το οποίο εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, εντοπίζεται «ασυμβίβαστο για τον Θωμά Αντωνίου, σε σχέση με τη σύζυγό του, η οποία είναι συμβεβλημένη με τον ΟΑΥ, από τον Δεκέμβριο του 2020».
Το πόρισμα αναφέρει ότι στην περίπτωση του κ. Θωμά Αντωνίου δεν μπορούν να τύχουν εφαρμογής αφεαυτές οι διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 7(Ι)/2008», αφού όπως σημειώνει από «το ασυμβίβαστο που προκύπτει από τις επί μέρους διατάξεις του άρθρου δεν στοιχειοθετούνται στην περίπτωσή του».
Στο πόρισμα αναφέρεται, εξάλλου, ότι «εκτός συζήτησης τίθεται και το άρθρο 8(2) του νόμου 89(Ι)/2001, που αφορά σύγκρουση συμφερόντων και όχι ασυμβίβαστο ως προς το διορισμό προσώπου».
«Με το άρθρο 3 του Ν. 7(Ι)/2008 συνδέεται, όμως, το άρθρο 8(1) του Ν. 89(Ι)/2001 και η έννοια του συμφέροντος που απαντάται εκεί», προστίθεται στο πόρισμα.
Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου θεωρεί ότι «στη βάση των προνοιών και του εν λόγω άρθρου προκύπτει ασυμβίβαστο για τον κ. Θωμά Αντωνίου» και σημειώνει ότι «είναι κοινά αποδεκτό πως ο ίδιος δεν είναι παροχέας υπηρεσιών φροντίδας υγείας, ωστόσο, είναι εξίσου παραδεκτό και προκύπτει από την κατάθεση του ιδίου του κ. Αντωνίου, ότι η σύζυγός του είναι φυσιοθεραπεύτρια και έχει συμβληθεί με το ΓεΣΥ από το 2021».
Όπως αναφέρεται στο πόρισμα «η σύζυγος του κ. Αντωνίου είναι παροχέας υπηρεσιών φροντίδας υγείας κατά την έννοια του νόμου», ενώ προστίθεται ότι «το συμφέρον από τη σχέση αυτή είναι ευδιάκριτο».
Τονίζεται πως «ως σύζυγοι επωμίζονται από κοινού τα οικογενειακά βάρη στη βάση των οικονομικών τους δυνατοτήτων και έχουν εκατέρωθεν δικαίωμα διατροφής», ενώ κατά την αρμόδια Επιτροπή «δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τρόπο αποκλεισμού του συμφέροντος αυτού στη γενική και πολύ ευρεία διατύπωση του νόμου».
Εξάλλου, όπως αναφέρεται στο πόρισμα «ο κ. Αντωνίου μας έκανε εξαίρετη εντύπωση στην παρουσία του ενώπιόν μας και θέλουμε να υπογραμμίσουμε την ειλικρίνεια και εντιμότητα στις απαντήσεις του και την εμφανή αφοσίωση του στους σκοπούς του Οργανισμού που προΐσταται».
Ωστόσο, σημειώνει «συντρέχει ασυμβίβαστο για τον ίδιο στη βάση των διατάξεων του άρθρου 8(1) του Ν. 89/2001, σε συνάρτηση με το άρθρο 3 του Ν. 7(Ι)/2008, που δεν επιτρέπει τη συνέχιση της παραμονής του στο αξίωμα που κατέχει, από την ημερομηνία ένταξης της συζύγου του στον Οργανισμό, το 2021».
«Η Επιτροπή», προστίθεται στο πόρισμα, «κρίνει ότι θα πρέπει να σημειώσει την ευρύτητα του ασυμβιβάστου που καθιερώνει το άρθρο 8(1) του Νόμου 89(Ι)/2001 με την αναφορά σε ‘οποιοδήποτε συμφέρον σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας που παρέχονται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος νόμου’ και να καλέσει τους αρμόδιους φορείς να μελετήσουν την αναγκαιότητα τέτοιας ευρείας καθιέρωσης ασυμβιβάστου».
Στο μεταξύ, η Επιτροπή αναφέρει στο πόρισμά της ότι αναρμοδίως ο Γενικός Ελεγκτής έχει επιληφθεί του θέματος, εν γνώσει του μάλιστα ότι διεξάγετο ήδη έρευνα από την ίδια.
«Η αρμοδιότητα που έχει ανατεθεί σε ορισμένο όργανο δεν μπορεί νόμιμα να ασκηθεί από άλλο όργανο. Μόνο το αρμόδιο όργανο δικαιούται και υποχρεούται να ασκήσει την αρμοδιότητα», τονίζει.
Επιπλέον, στο πόρισμα αναφέρεται ότι ο κ. Αντωνίου ανταποκρίθηκε και παρουσιάστηκε στη Συνεδρία της Επιτροπής στις 30 Αυγούστου του 2022, στην παρουσία του δικηγόρου του, Γιώργου Παμπορίδη.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Αντωνίου στην προφορική του κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής ανέφερε ότι διορίστηκε για πρώτη φορά στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας τον Ιανουάριο του 2013 από την προηγούμενη Κυβέρνηση και ο διορισμός αυτός ανανεώθηκε από την νυν Κυβέρνηση πριν από πέντε χρόνια.
Το πόρισμα αναφέρει ότι απαντώντας σε ερωτήσεις της Επιτροπής για την επαγγελματική του κατάσταση, ο κ. Αντωνίου είπε ότι είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων και επιχειρηματίας, καθώς και μέτοχος σε εταιρεία που ασχολείται με τα ασφαλιστικά.
Για τη σύζυγό του ανέφερε ότι είναι φυσιοθεραπεύτρια και είναι συμβεβλημένη με το ΓεΣΥ εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο.
Είπε ακόμα, σύμφωνα με το πόρισμα, ότι ήταν δική της επιλογή να ενταχθεί στο ΓεΣΥ αλλά και ότι και σε αυτό συνέβαλε και η δική του παρουσία στον Οργανισμό.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι με αυτό εννοούσε ότι η σύζυγός του ήταν αρκετά γνωστή, καλή επαγγελματίας και δεν είχε ανάγκη το ΓεΣΥ για να κτίσει επαγγελματική εικόνα.
Αναφορικά με τη διαδικασία ένταξης στο ΓΕΣΥ, είπε πως είναι μια τυπική διαδικασία, ενώ αναφέρθηκε και στη διαδικασία διαπραγμάτευσης και διαβούλευσης που κάνει το Συμβούλιο στην παρουσία των Υπηρεσιών Υγείας με τους εκπροσώπους του κάθε κλάδου επαγγελματικών υγείας και διευκρίνισε ότι είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι επειδή η σύζυγός του είναι φυσιοθεραπεύτρια θα απείχε από τη διαβούλευση και διαπραγμάτευση, που αφορούσε τους φυσιοθεραπευτές.