ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καδής: Συλλογικές και αποφασιστικές δράσεις για την κλιματική κρίση

«Η περιοχή μπορεί να έχει φτάσει σε θερμοκρασίες 5 βαθμούς υψηλότερες από αυτές που καταγράφηκαν στην αρχή του αιώνα»

ΚΥΠΕ

Το μήνυμα της Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Αλλαγή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (ΕΜΜΕ) είναι ότι μόνο ενεργώντας συλλογικά, αποφασιστικά και με βάση την ορθή επιστημονική γνώση μπορούμε να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή μας, δήλωσε την Τρίτη o Υπουργός Γεωργίας , Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής.

Μιλούσε κατά τη διάρκεια παρουσίασης σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Κυπριακή Δημοκρατία στο περιθώριο της COP27 στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Ο κ. Καδής είπε ότι οι πιο πρόσφατες επιστημονικές προβλέψεις είναι δεινές και υποδηλώνουν ότι η περιοχή θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη και σύμφωνα με το συνηθισμένο σενάριο η περιοχή «μπορεί να έχει φτάσει σε θερμοκρασίες 5 βαθμούς υψηλότερες από αυτές που καταγράφηκαν στην αρχή του αιώνα».

Ο Υπουργός είπε ότι όλες οι χώρες της πρωτοβουλίας της ΕΜΜΕ εξέφρασαν την προθυμία τους να συμμορφωθούν με τη Συμφωνία του Παρισιού, ωστόσο η περιοχή στερείται λεπτομερών περιβαλλοντικών παρατηρήσεων και μοντέλων, επαρκών στρατηγικών μετριασμού και κυρίως προσαρμογής και συντονισμένων ενεργειών πολιτικής, ανταλλαγής καλών πρακτικών και κοινών έργων.

Είπε ότι το διεθνές συνέδριο «Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, τον Μάιο του 2018 ήταν η φυσική αφετηρία για θέματα της περιφερειακής κλιματικής αλλαγής και κατέγραψε προτάσεις για τους τομείς της εκπαίδευσης και της προβολής και ασχολήθηκε με θέματα ενέργειας, μετανάστευσης, δομημένου περιβάλλοντος, τουρισμού και υγείας, υδάτινων πόρων, πράσινης οικονομίας και καινοτομίας, γεωργίας και τροφικής αλυσίδας, πολιτιστικής κληρονομιάς και θαλάσσιου περιβάλλοντος/πόρων.

Ο κ. Καδής συνέχισε λέγοντας ότι το Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα είναι έτοιμο να τεθεί σε ισχύ και ότι μετά από τρία χρόνια εντατικής προπαρασκευαστικής εργασίας έχει επιτευχθεί μια σταθερή επιστημονική κατανόηση της φύσης της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης και οι ενέργειες για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και βελτίωση των επιπτώσεών της έχουν εντοπιστεί και αυτά, πρόσθεσε, αποτελούν τη βάση του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης.

«Σήμερα, οι ηγέτες των χωρών ΕΜΜΕ θα εκφράσουν την προθυμία τους να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα», σημείωσε.

Έχουμε την καλύτερη διαθέσιμη επιστημονική γνώση, λέει ο Παπανικόλας

Ο Κώστας Παπανικόλας, Σύμβουλος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Ειδικός Απεσταλμένος για την Κλιματική Αλλαγή, είπε στην εισήγησή του ότι τα ανησυχητικά αποτελέσματα για την περιοχή μας βασίζονται στην καλύτερη διαθέσιμη επιστημονική γνώση αυτή τη στιγμή και οι επιπτώσεις θα έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο, π.χ. μαζική μετανάστευση.

Ο Καθηγητής Παπανικόλας είπε ότι η Πρωτοβουλία της EMME αφορά την κατανόηση και τη χαρτογράφηση των κινδύνων σε κάθε τομέα της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας και πρωτίστως στον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων για τη βελτίωσή τους.

«Πρόκειται για συντονισμένες ενέργειες των χωρών της περιοχής για τη συμμετοχή σε διασυνοριακές δράσεις/έργα που είναι απαραίτητα για την επίτευξη αυτού του στόχου», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Παπανικόλας είπε επίσης ότι η επιστημονική προσπάθεια των προηγούμενων τριών ετών επιτρέπει την αξιολόγηση της κατάστασης σε κάθε θεματικό τομέα όπως στην έρευνα και τις ανάγκες πολιτικής και προτείνει τεχνολογικά ώριμες και προσιτές λύσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ανέφερε επίσης ότι οι ενδεικτικοί τομείς προτεραιότητας για το σχέδιο δράσης περιλαμβάνουν λεπτομερή μοντελοποίηση επιπτώσεων, απόκτηση και κοινή χρήση δεδομένων παρατήρησης, καθαρή ενέργεια σε προσιτή ανταγωνιστική τιμή. Μίλησε για την απειλή για τα παράκτια συστήματα λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, τις μειώσεις εκπομπών ρύπων στις πόλεις, την πρόληψη και προστασία των δασικών πυρκαγιών, την ανάγκη για στρατηγική δημιουργίας θέσεων εργασίας για την πράσινη ανάπτυξη, τη βιομηχανική επεξεργασία ηλιακής θερμότητας και την αφαλάτωση με γνώμονα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να έχουμε την πιο λεπτομερή και ακριβή μοντελοποίηση, «διαφορετικά ο σχεδιασμός θα είναι ανακριβής, ενδεχομένως σπάταλος και αναποτελεσματικός».

Κατέληξε λέγοντας ότι η Διακήρυξη της ΕΜΜΕ είναι ένα σημαντικό ορόσημο, «ενδεχομένως ιστορικής σημασίας, ωστόσο η πιο δυσεπίλυτη, μακράν, δυσκολία βρίσκεται μπροστά μας και αυτή είναι η εφαρμογή».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση