ΚΥΠΕ
Η Κύπρος είναι αισιόδοξη ότι ενεργώντας συλλογικά θα μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.
Σε χαιρετισμό του στο “Nicosia Risk Forum (#NRF2022)”, το οποίο ολοκληρώνει τις εργασίες του σήμερα στη Λάρνακα, ο κ. Καδής είπε ότι η κλιματική αλλαγή έχει χαρακτηριστεί ως το καθοριστικό πρόβλημα της εποχής μας, καθώς οι επιπτώσεις της είναι αδιαμφισβήτητες και τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως καύσωνες, ξηρασίες, πλημμύρες και ισχυροί άνεμοι.
Ταυτόχρονα, συνέχισε, όλοι αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις χρήσεις γης, ενισχύουν τη σοβαρότητα, την ένταση και την έκταση των δασικών πυρκαγιών, είπε ο Υπουργός. Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής είναι σύμφωνα με πολλές μελέτες, ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και κατατάσσεται ως ένα από τα παγκόσμια «hotspots», παρατήρησε.
Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (EMME) εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή και την προθυμία τους να συμμορφωθούν με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, δήλωσε ο κ. Καδής. Αξιοποιώντας την τοποθεσία της Κύπρου και τις άριστες σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ξεκίνησε μια διεθνή πρωτοβουλία το 2019, αναλαμβάνοντας συντονιστικό ρόλο στις προσπάθειες της περιοχής EMME για τη βελτίωση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της.
Έχουν εφαρμοστεί στο νησί μια σειρά από διάφορα προληπτικά μέτρα που σχεδιάστηκαν, μετά από στενή συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης, των τοπικών αρχών, επιστημόνων και του κοινού ενώ όσον αφορά τα μέτρα πυροπροστασίας, ότι αυτά είναι πλήρως λειτουργικά και συνεχώς ενισχύονται.
Ανέφερε επίσης ότι η Πολιτική Άμυνα του Υπουργείου Εσωτερικών διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διαχείριση καταστροφών τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Τον Ιανουάριο του 2024 η Πολιτική Άμυνα θα ξεκινήσει την εφαρμογή του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, σε πιλοτική φάση για ένα μήνα και σε πλήρη επιχειρησιακή φάση από τον Φεβρουάριο του 2024.
Καταλήγοντας, ο Καδής είπε ότι η Κύπρος είναι αισιόδοξη ότι ενεργώντας συλλογικά «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης». Το όραμά μας, σημείωσε, «είναι η περιοχή μας να κοιτάξει προς το μέλλον, με αισιοδοξία και να χρησιμοποιήσει την κλιματική πρόκληση ως ευκαιρία για να δείξει με υπερηφάνεια στον κόσμο τι μπορούν να επιτύχουν οι χώρες μας όταν συνεργάζονται».
Σε ομιλία του στο φόρουμ, ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Πολύβιος Χατζηβασιλείου, είπε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα ιδιαίτερο ζήτημα που χρήζει αυξημένης προσοχής και προστασίας και για το λόγο αυτό ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός ώστε να μπορεί να χαράξει μια ενιαία στρατηγική.
Ο πρώτος στόχος, είπε, είναι η βελτίωση του επιπέδου πυροπροστασίας και καλλιέργειας της επίγνωσης των επιπτώσεων των πυρκαγιών ενώ ο δεύτερος είναι η δημιουργία Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Ο τρίτος στόχος είναι η συνεχής αναβάθμιση και ανανέωση των πυροσβεστικών οχημάτων και εξοπλισμού, με το οποίο θα αντικαθίστανται 12 πυροσβεστικά οχήματα την πρώτη χρονιά αρχής γενομένης από το έτος 2022 και στη συνέχεια 6 πυροσβεστικά οχήματα κάθε χρόνο. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, νέες αναπνευστικές συσκευές αντικατέστησαν τις παλιές και συστήματα ενδοεπικοινωνίας στάληκαν σε όλους τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς, για κάθε πυροσβέστη.
Ένας άλλος στόχος είναι το πρόγραμμα ανέγερσης νέων Πυροσβεστικών Σταθμών για την κάλυψη αστικών και αγροτικών περιοχών καθώς και το Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό. Πρόσθεσε ότι εντός του 2022 έχουν ολοκληρωθεί δύο νέοι Πυροσβεστικοί Σταθμοί ενώ προωθούνται άλλα 8 έργα για υλοποίηση το 2023. Ακόμη ένας στόχος είναι η εγκατάσταση και λειτουργία ενός συστήματος ολιστικής επιτήρησης για σκοπούς πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών.
Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο, πρέσβης Τζον Πολ Γκρετς, η κλιματική αλλαγή θα μας αναγκάσει να προσαρμοστούμε και να αναπτύξουμε νέες στρατηγικές για την προστασία των πολιτών που ζουν στην περιοχή της Μεσογείου.
Είπε ότι ο πλανήτης είναι τώρα περίπου 1,1C βαθμούς θερμότερος από ό,τι ήταν τον 19ο αιώνα και η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί κατά 50%. Εάν δεν γίνει κάτι, πρόσθεσε, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα ξεπεράσει το 4% C στο μέλλον, οδηγώντας σε καταστροφικούς καύσωνες, σοβαρές ξηρασίες και εκατομμύρια να χάσουν τα σπίτια τους από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Ο κ. Γκρετς ανέφερε ότι η ακραία θερμοκρασία μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιών όπως παρατηρήθηκε σε όλη την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι. Η Γαλλία και η Γερμανία κατέγραψαν περίπου επτά φορές περισσότερες εκτάσεις που κάηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2022 σε σύγκριση με τον μέσο όρο.
Σύμφωνα με την έκθεση του Mediterranean Experts on Climate and Environmental Change (MedECC), που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2020, η Μεσόγειος θεωρείται κομβικό σημείο, ιδιαίτερα ευαίσθητο και θερμαίνεται κατά 20% ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο, με μόνο την Ανταρκτική να θερμαίνεται ενδεχομένως ταχύτερα.
Με τις σημερινές κατάστασεις, οι θερμοκρασίες στην περιοχή θα αυξηθούν κατά 2,2% έως το 2040, 6,8% έως το 2100 επηρεάζοντας το ένα τρίτο του πληθυσμού της περιοχής ενώ καταστροφικές έντονες πλημμύρες (flash flooding) αυξάνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, επηρεάζοντας πολλές παράκτιες περιοχές.
O κ. Γκρετς είπε ότι χρειάζονται μεγάλες αλλαγές στις πρακτικές διαχείρισης πυρκαγιών στις μεσογειακές χώρες για μείωση των κινδύνων και αύξηση της ανθεκτικότητας.
Σύμφωνα με τον Kobi Wimisberg, Διευθυντή στο Τμήμα Στρατηγικής Συνεργασίας και Βοήθειας στην Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών του Ισραήλ (NEMA), η περιφερειακή συνεργασία σώζει ζωές και μια κοινή προσέγγιση φέρνει τους ανθρώπους κοντά και αυτό είναι απαραίτητο.
Το όραμα, εξήγησε, είναι η εφαρμογή του Περιφερειακού Συστήματος Προειδοποίησης Πλημμυρών με ειδική χρηματοδότηση από το DGECHO καθώς και ένα Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης Σεισμών. Μίλησε επίσης για μια κοινή άσκηση πεδίου στην περιοχή το 2023 (μέσω της κοινοπραξίας ECHO της ΕΕ) και ένα κοινό περιφερειακό συντονιστικό κέντρο, κάτι που εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδο σχεδιασμού.
Συνοψίζοντας, είπε ότι όλοι είμαστε «στην ίδια βάρκα, δεν έχουμε χρόνο, τώρα είναι η ώρα» και έκανε έκκληση για διεθνή συνεργασία για να πολλαπλασιαστεί η προσπάθεια.
Παρουσιάζοντας την εμπειρία της Ελλάδας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ της Ελληνικής Δημοκρατίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε ότι η κλιματική κρίση αλλάζει τα δεδομένα, καθώς έχει οδηγήσει σε συχνότερες έντονες φυσικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο και σύμφωνα με τον ΟΗΕ το 90% των καταστροφών είναι καιρικές και κλιματικές και κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία 520 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει επίσης σοβαρούς σεισμούς ενώ παρατήρησε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υιοθέτησε μια νέα στρατηγική που βασίζεται σε τρεις πυλώνες για την προσαρμογή και τη διαχείριση των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης όπως την προώθηση της πράσινης οικονομίας και των συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης και τη δημιουργία ενός κυβερνητικού πλαισίου για τις κοινότητες που πλήττονται μετά από φυσικές καταστροφές, σημειώνοντας ότι έχει δύο βασικούς στόχους, τη στήριξη των πληγέντων και την άμεση έναρξη έργων αποκατάστασης.