Kathimerini.com.cy
Όταν το 2012 ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ζητούσε από τον Βλαδιμήρ Πούτιν να στηρίξει η Ρωσία με δάνειο την κυπριακή οικονομία, ο τελευταίος είχε διερωτηθεί γιατί απευθύνεται στην Ρωσία και όχι στη Δύση, ιδιαίτερα τη στιγμή που η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ε.Ε.
Είχε ακολουθήσει επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη και το άκαρπο ταξίδι του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή στη Ρωσία μετά τις δηλώσεις για κούρεμα καταθέσεων που ολοκλήρωνε αυτό που για δεκαετίες υπήρχε στην κυπριακή συνείδηση: πως η Ρωσία μπορεί και θέλει να σώσει την Κύπρο.
Χρειάστηκε μία ανώμαλη προσγείωση και σήμερα τα όσα εκτυλίσσονται στην Ουκρανία με την ρωσική εισβολή για να αποτυπωθεί αυτό που για χρόνια αποσιωπούσαν πολιτικές δυνάμεις και οικονομικά συμφέροντα: πως η Κύπρος βρίσκεται ξεκάθαρα στη Δύση.
Ο φόβος για την έναρξη ενός τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου μετά και τις τελευταίες προκλήσεις του Πούτιν έχει σκεπάσει πλέον όλη την ανθρωπότητα και αυτό είναι το κύριο ζήτημα. Μέσα σε όλο αυτό σκηνικό του φόβου, υπάρχουν σαφείς πολιτικές κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις που ανησυχούν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ανησυχούν και την Κύπρο για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Διαβάστε το ρεπορτάζ της Μαρίνας Οικονομίδου στην έντυπη έκδοση της «Κ». Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.