ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Η διεθνής κοινότητα να παρέμβει για αποτροπή νέων τουρκικών τετελεσμένων»

Όσα δήλωσε ο Διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας

ΚΥΠΕ

Η διεθνής κοινότητα που καταδικάζει τις ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο πρέπει να παρέμβει καταλυτικά ώστε να αποτρέψει τα όποια νέα τετελεσμένα η Τουρκία επιθυμεί να επιβάλει, δήλωσε σήμερα ο Πέτρος Δημητρίου, Διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε χαιρετισμό του στην πρώτη επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ «Μνήμες Κατεχόμενης Γης, οδοιπορικό στη Μεσαορία και την Καρπασία», που διοργάνωσε η Ένωση Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου, στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus στη Λάρνακα, ο κ. Δημητρίου χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «άξια επαίνου, η οποία αποτελεί συνέχεια της υπόλοιπης πλούσιας και ευγενούς δραστηριότητας που αναπτύσσουν ο Πρόεδρος και τα μέλη της Ένωσης» διατήρηση της μνήμης των κατεχόμενων εδαφών μας αλλά και τη συνέχιση του αγώνα της επιστροφής στις πατρογονικές μας εστίες.

Πρόσθεσε ότι το «ντοκιμαντέρ προβάλλοντας, μέσα από ένα οδοιπορικό στα κατεχόμενα χωριά της Μεσαορίας και της Καρπασίας, την πλούσια ιστορική, πολιτιστική και κοινωνική τους κληρονομιά, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και παραδόσεις, ως επίσης τη φυσική τους ομορφιά, ξυπνά νοσταλγικές θύμισες και αναμνήσεις».

«Η Μεσαορία, η Καρπασία και οι υπόλοιπες κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, περιμένοντας ως αγέρωχοι θεματοφύλακες καρτερικά τον γυρισμό των κατοίκων τους, αποτελούν σύμβολα της ελπίδας, της προσδοκίας και της επιμονής για συνέχιση του αγώνα μέχρι τη δικαίωση» είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ο Πέτρος Δημητρίου «διαμηνύει αυτή την πολιτική βούληση και θέληση προς πάσα κατεύθυνση σε κάθε διεθνή βήμα, τονίζοντας την ισχυρή θέληση της δικής μας πλευράς να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εργαστεί προς την κατεύθυνση» της λύσης που θα εδράζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές, στα όσα έχουν μέχρι σήμερα συμφωνηθεί και που θα οδηγεί σε ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, μακριά από ξένες εξαρτήσεις και στρατούς κατοχής.

Σημείωσε ωστόσο ότι «αντίθετα με τη δική μας ισχυρή βούληση, η Τουρκική και Τουρκοκυπριακή πλευρά εμμένουν στην ίδια αδιαλλαξία που επιδεικνύουν ανέκαθεν, προβάλλοντας υπέρμετρες αξιώσεις και προβαίνοντας σε σειρά προκλητικών ενεργειών, οι οποίες κάθε άλλο παρά προωθούν τη δημιουργία του απαραίτητου κλίματος προς έναρξη των διαπραγματεύσεων».

«Όλοι είμαστε μάρτυρες των όσων επισυμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες εκ νέου προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και των εγκάθετών της», σημείωσε.

Προβήκαμε και προβαίνουμε, συνέχισε «στα απαραίτητα διαβήματα τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς οι εν λόγω ενέργειες για ακόμη μια φορά αντιβαίνουν των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό που όλοι διαπιστώνουν, αυτό που όλοι καταδικάζουν θα πρέπει, επιτέλους, να τους οδηγήσει στο να παρέμβουν καταλυτικά ούτως ώστε να αποτρέψουν τα οποία νέα τετελεσμένα η Τουρκία επιθυμεί να επιβάλει».

Είναι γι’αυτό, σημείωσε ο κ. Δημητρίου, «που προβάλλουμε την ανάγκη υιοθέτησης τολμηρών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που, μεταξύ άλλων, προνοούν ως το πλέον βασικό την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που η διεθνής κοινότητα χαιρέτισε ένθερμα, αλλά και η Τουρκία και η ηγεσία του παράνομου καθεστώτος απέρριψαν ασυζητητί, εμμένοντας στην απαράδεκτη θέση για λύση δύο κρατών».

Ως εκ τούτου είπε «είναι σαφές πως, προς την επίτευξη της όποιας προόδου, είναι απαραίτητο η Τουρκική πλευρά, να απέχει από τις όποιες μονομερείς ενέργειες, εντάσεις ή απειλές» ενώ αναμένουμε να συμμορφωθεί με τη νομική και ηθική υποχρέωση που έχει στη βάση του διεθνούς δικαίου και να συνεργαστεί για την αποτελεσματική εξέταση της τύχη των αγνοουμένων.

Αφού ανέφερε ότι «η επανένωση της Κύπρου ήταν και παραμένει ύψιστη προτεραιότητα» διαβεβαίωσε και μετέφερε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας «την αμέριστη και με κάθε τρόπο στήριξη της Πολιτείας στο έργο» που οι κατεχόμενες Κοινότητες επιτελούν καθώς και την προσήλωση για ικανοποίηση των αιτημάτων και εισηγήσεων τους.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου (ΕΕΚΑ) Μιχάλης Τζιώρτας στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε πως η παραγωγή του ντοκιμαντέρ ήταν μια προσπάθεια πέραν των δύο χρόνων και «στόχος του ΕΕΚΑ ήταν να δημιουργήσει με τη δύναμη της εικόνας και του ήχου ένα πολύτιμο αρχείο για να αποτελέσει μεταξύ άλλων μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές».

Εξέφρασε ικανοποίηση γιατί όπως εξήγησε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου προχωρεί διαδικασία υποτιτλισμού του ντοκιμαντέρ σε τέσσερις γλώσσες, τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ρωσικά. Το υλικό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εκθέσεις για σκοπούς διαφώτισης στο εξωτερικό, θα μπορεί να αξιοποιηθεί στο εκπαιδευτικό υλικό του Υπουργείου Παιδείας ενώ θα αποτελέσει πηγή ιστορικής έρευνας από ιστορικούς, αρχαιολόγους και Πανεπιστήμια της Κύπρου αλλά και του εξωτερικού.

Στο δικό του χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, που ανέγνωσε ο πάτερ Επιφάνειος Παπαντωνίου, ανέφερε ότι «η σημερινή εικονική περιδιάβαση, δίνει σε όλους την ευκαιρία, να περπατήσουμε ξανά νοερά «στους τόπους που αντικρύσαμε το πρώτο φως του ήλιου» και να διατρανώσουμε μέσα μας πως, η μνήμη για την κατεχόμενη γη μας παραμένει άσβεστη και ο διακαής πόθος της επιστροφής βαθιά ριζωμένος στις καρδιές μας».

Πρόσθεσε ότι η εισβολή και ο ξεριζωμός είναι «ένα πραγματικό ξερίζωμα του ανθρώπου από το οικείο περιβάλλον, το οποίο συναποτελούν η φύση και η ανθρώπινη κοινωνία, τα μνημεία και οι εκκλησίες, οι αξίες και οι παραδόσεις του τόπου. Άνθρωποι συνηθισμένοι στον απέραντο κάμπο της Μεσαορίας, την παράκτια περιοχή της Καρπασίας και τα υπόλοιπα ιδιάζοντα μέρη της κατεχόμενης μας πατρίδας, που σήμερα κινδυνεύουν ν’ αλλοιωθούν, μετοικούν σ ένα ξένο γι′ αυτούς περιβάλλον, ορεινό ή αστικό, ζώντας για μισό σχεδόν αιώνα τη δική τους «Οδύσσεια».

Ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου χαρακτήρισε «αξιέπαινη» την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση του ντοκιμαντέρ που πρέπει όπως είπε «να αποτελέσει πρεσβευτή μας, ένα ακόμα ντοκουμέντο, ένα ακόμα όπλο στα χέρια μας στην παγκόσμια εκστρατεία μας, ενάντια στην κατοχή της επαρχίας Αμμοχώστου και μεγάλου μέρους της πατρίδας μας». Ο Δήμος Αμμοχώστου, είπε, «ως ο μητροπολιτικός Δήμος της ελεύθερης αλλά και κατεχόμενης επαρχίας, θα συνεχίσει να στηρίζει τις ενέργειες της Ένωσης Κοινοτήτων μέχρι την πολυπόθητη επιστροφή στις πόλεις και τα χωριά μας».

Πρόσθεσε ότι «στον αγώνα που διεξάγουμε για επιστροφή θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και δυνατοί πέρα από στεγανά και προσωπικές ατζέντες. Οι υπεύθυνες δυνάμεις του τόπου θα πρέπει να αντισταθούν και στο χειρότερο σενάριο, αυτό της επιμονής της Τουρκίας σε θέσεις που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε» είπε και σημείωσε πως «θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για εναλλακτικές εισηγήσεις που να έχουν ευρωπαϊκή στήριξη».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε διαθέσιμο εργαλείο που έχουμε στη διάθεση μας για να το πετύχουμε. Ο συγχρονισμός ανάμεσα στις απαιτήσεις της Τουρκίας, σε αυτό το φάσμα των θεμάτων, προσφέρεται για να γίνουν κινήσεις υπέρ της δικής μας υπόθεσης».

Η αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Ελένη Λουκά συνεχάρη την Ένωση Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου και τον Πρόεδρο της Μιχάλη Τζιώρτα που έχουν κάνει πράξη αυτό το έργο. Υποκλίνομαι σε αυτό το έργο γιατί πιστεύω πως είναι απαραίτητο και θα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας εμείς που έχουμε γεννηθεί και έχουμε ζήσει κάποια χρόνια στα κατεχόμενα, να τα θυμόμαστε αλλά κυρίως τα παιδιά μας και οι απόγονοι μας να μάθουν ποια είναι η γη μας, να μάθουν ότι αυτή η γη είναι δική μας και δεν πρόκειται να τη χαρίσουμε σε κανένα».

Η κα. Λουκά υποσχέθηκε ότι το ΡΙΚ θα χρησιμοποιήσει το ντοκιμαντέρ «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να προωθήσει τη μνήμη των κατεχομένων μας γιατί δεν πρέπει να μείνει μνήμη. Πρέπει να υποσχεθούμε στους εαυτούς μας ότι θα πάμε πίσω στη κατεχόμενη γη μας» σημείωσε.

Εκ μέρους των συντελεστών του ντοκιμαντέρ, ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους αναφέρθηκε στα δύο χρόνια, τα χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού, που χρειάστηκαν για τη συγγραφή των κειμένων, την έρευνα για συλλογή πληροφοριακού υλικού για το κάθε ένα από τα κατεχόμενα χωριά, την αναζήτηση φωτογραφικού και άλλου σχετικού συνοδευτικού υλικού για τα κείμενα αλλά και στην δημιουργία του ντοκιμαντέρ.

Πρόσθεσε ότι «μισό σχεδόν αιώνα από το 1974 με τους μεγαλύτερους από τους πρόσφυγες να έχουν φύγει από τη ζωή, με τις μνήμες να ξεθωριάζουν, με τους μικρότερους να μην έχουν παραστάσεις από τα χωριά τους και το «Δεν ξεχνώ» να γίνεται σήμερα «δεν θυμούμαι», ελπίζω ότι το ντοκιμαντέρ είναι ένα εργαλείο που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των μικρών να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα χωριά τους και οι μεγάλοι να συνεχίσουν να τα θυμούνται. Όλοι μαζί να ανανεώσουμε τις ελπίδες, τις αντοχές και την πίστη μας για το γυρισμό στη πατρική μας γη, σε μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα», κατέληξε.

Μετά τους χαιρετισμούς απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες σε συντελεστές του ντοκιμαντέρ.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, βουλευτές, ο Επαρχος Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, ο Επίσκοπος Καρπασίας, εκπρόσωπος της Μητρόπολης Κιτίου, ο Διοικητής του ΚΣΕΔ, η Δήμαρχος του κατεχόμενου Λευκονοίκου και Κοινοτάρχες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση