Kathimerini.com.cy
Τα ξένα δημοσιεύματα, τα οποία κάνουν λόγο για πρωτοβουλία της Βρετανίας να αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, μέσω της Βάσεων, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Σε δηλώσεις του στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις, όμως η ιδέα της Κυπριακής Δημοκρατίας τυγχάνει αναγνώρισης και είναι πιο ελκυστική, για τον λόγο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εξαρετικές σχέσεις με όλες χώρες της περιοχής. Σημειώνεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, σε ομιλία του για την εξωτερική πολιτική δήλωσε έτοιμος να χρησιμοποιήσει τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο ως ορμητήριο για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα «από ξηρά, αέρα και θάλασσα».
Όπως είπε ο κ. Λετυμπιώτης, η πρόταση της Κύπρου για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από το λιμάνι της Λάρνακας προς τη Γάζα, θα αποτελέσει το βράδυ αντικείμενο συζήτησης, μεταξύ του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, διότι, όπως εξήγησε, υπάρχουν πτυχές της διαδικασίας, για τις οποίες θα χρειαστεί η συνδρομή σωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, όπως το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) και η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), ώστε να διαδραματίζουν ρόλο στη διευκόλυνση του συντονισμού, του ελέγχου και της παρακολούθησης.
Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα θέσει, για ακόμη μια φορά, ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την ανάγκη για διορισμό απεσταλμένου από πλευράς του, το συντομότερο δυνατόν. «Σημειώνουμε τη θετική απάντηση από πλευράς μας στη συγκεκριμένη προσωπικότητα που ο Γενικός Γραμματέας πρότεινε, απάντηση που δόθηκε εντός 24 ωρών. Αναμένουμε επίσημη ενημέρωση ως προς την τοποθέτηση της τουρκικής πλευράς και τα επόμενα βήματα προς τον διορισμό απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα, για να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσει επίσης με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τις τελευταίες εξελίξεις στην Πύλα, και θα υπογραμμίσει την προσήλωσή της Κύπου στην υλοποίηση όσων η συναντίληψη προνοεί, τα οποία αποτελούν άλλωστε αποτέλεσμα διεξοδικών και εντατικών διαβουλεύσεων και ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πλευράς μας οτιδήποτε διαφορετικό πλην των προνοιών της συναντίληψης. Αναμένουμε από τα Ηνωμένα Έθνη και την ειρηνευτική δύναμη να διασφαλίσουν την επανέναρξη των εργασιών στην Πύλα, μετά την προσωρινή παύση που ζητήθηκε από πλευράς της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μετά την ένταση που δημιουργήθηκε από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος, αφού όπως και ο ίδιος ο Βοηθός ΓΓ κ. Ζαν – Πιέρ Λακρουά τόνισε κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, η εφαρμογή της συναντίληψης που επιτεύχθηκε είναι ουσιαστικής σημασίας», ανάφερε ο κ. Λετυμπιώτης.