ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γαλλικά και ελληνικά μαχητικά στην αεροπορική βάση της Πάφου

Μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση με επίκεντρο την «Ανδρέας Παπανδρέου»

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ως μια ηχηρή απάντηση στη τουρκική επιθετικότητα που εκδηλώνεται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, θεωρείται η αεροναυτική άσκηση Κύπρου-Γαλλίας και Ελλάδας η οποία θα διεξαχθεί δυτικά της Κύπρου από αύριο 26 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 28 Αυγούστου. Για τις επόμενες μέρες η αεροπορική βάση της Πάφου θα καταστεί το επιχειρησιακό κέντρο στρατιωτικών δραστηριοτήτων ευρείας κλίμακας, για σκοπούς ασκήσεων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Με βάση πληροφορίες που έχει στην διάθεσή της η «Κ», μαχητικά αεροσκάφη της Γαλλίας και Ελλάδας θα χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση της Πάφου από την οποία θα πραγματοποιούν εξόδους λαμβάνοντας μέρος στα σενάρια της άσκησης. Πληροφορίες αναφέρουν πως από γαλλικής πλευράς στην άσκηση θα συμμετέχουν τρία μαχητικά Rafael και από ελληνικής τρία F-16. Πληροφορίες αναφέρουν πως στην «Ανδρέας Παπανδρέου» έχουν αφιχθεί ήδη τρία γαλλικά μαχητικά, ενώ αναμένονται και 2 ελληνικά μαχητικά F-16 τα οποία θα παραμείνουν στην Κύπρο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Στην άσκηση θα λάβουν μέρος ναυτικές δυνάμεις της Γαλλίας ανάμεσά τους και η φρεγάτα Lafayette η οποία βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή καθώς και πολεμικά πλοία της Ελλάδας.

Τα ελληνικά F16 (φωτο αρχείου)

Η άσκηση

Για προφανείς λόγους η πραγματοποίηση της άσκησης από κυπριακής πλευράς κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, η αεροναυτική άσκηση, σχετίζεται και με την άσκηση των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων που ανακοινώθηκε (όπως φαίνεται στο χάρτη) σε περιοχή μεταξύ Ρόδου Καρπάθου και νότια του Καστελόριζου, με το ανατολικό σημείο της δεσμευμένης περιοχής να εφάπτεται με το «τριεθνές» σημείο της κυπριακής και Αιγυπτιακής ΑΟΖ δυτικά της Κύπρου. Όπως φαίνεται και στο χάρτη η περιοχή που δεσμεύθηκε από την ελληνική πλευρά ουσιαστικά είναι η περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Με άσπρο χρώμα η περιοχή της ελληνικής navtex η οποία περιλαμβάνει την ελληνική υφαλοκρηπίδα από το Καστελόριζο έως και το τριεθνές της κυπριακής και αιγυπτιακής ΑΟΖ

Η συμμετοχή της ΕΦ

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Φρουρά θα συμμετέχει στην άσκηση με ναυτικά και αεροπορικά μέσα της Ε.Φ καθώς και με την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής της ομπρέλας. Όπως αφήνεται να διαρρεύσει, τα αντιαεροπορικά μέσα της Ε.Φ θα δοκιμασθούν σε πραγματικές συνθήκες κάτι που μέχρι σήμερα έχει συμβεί μόνο σε ασκήσεις με μαχητικά του Ισραήλ. 

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας 

Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία προχωρούν σε κοινή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Τετραμερούς Πρωτοβουλίας.

Οι εντάσεις και οι προσπάθειες για αποσταθεροποίηση στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα από τις συνεχιζόμενες και παρατεταμένες συγκρούσεις την παρούσα περίοδο έχουν κορυφωθεί, λόγω και των αυξανόμενων προστριβών σε διάφορα θέματα (όρια, μεταναστευτικές ροές, διακίνηση κ.λπ.). Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, οι κατ’ επανάληψη παραβιάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και του Εθιμικού Διεθνούς Δικαίου, το οποίο είναι δεσμευτικό ακόμη και για τις χώρες που δεν το έχουν υπογράψει.

Με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, αποφασίστηκε από τα τέσσερα Κράτη, η ενίσχυση της κοινής ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας, στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα από τη Τετραμερή Πρωτοβουλία. Η Πρωτοβουλία αποτελεί απτή απόδειξη της κοινής αντίληψης και προσήλωσης στους Κανόνες Δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης.

Τα τέσσερα Ευρωπαϊκά Κράτη της Μεσογείου επιθυμούν να συνεισφέρουν με σκοπό μια ενισχυμένη, συλλογική, ναυτική παρουσία, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, στο διάλογο και στη συνεργασία. Προτεραιότητα δίδεται στα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάστηκε από τα Υπουργεία Άμυνας και τα Στρατιωτικά Επιτελεία των 4 Χωρών η αρχική Δραστηριότητα σε τετραμερές επίπεδο. Η εναρκτήρια δραστηριότητα, στην οποία θα συμμετέχουν Αεροπορικά και Ναυτικά Μέσα από τις 4 χώρες, σηματοδοτεί και την έναρξη της Πρωτοβουλίας. Ενέργειες στο πλαίσιο της Αρχικής Δραστηριότητας με την ονομασία ¨ΕΥΝΟΜΙΑ¨, θα υλοποιηθούν στο θαλάσσιο χώρο Νοτίως της Κύπρου, από 26 μέχρι 28 Αυγούστου 2020 και θα συμπεριλάβουν μεγάλο φάσμα αντικείμενων ναυτικών και αεροπορικών ασκήσεων αλλά και αντικείμενα Έρευνας και Διάσωσης.

Η πρωτοβουλία αυτή καταδεικνύει την συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων Ευρωπαϊκών Χωρών, για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και του Εθιμικού Διεθνές Δίκαιου, την διατήρηση της σταθερότητας και του σεβασμού στους Κανόνες Δικαίου, ενώ αποτελεί εγγύηση για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X