ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επανεξέταση θεσμού ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ζητά η Επ. Νομικών

H Επιτροπή συζήτησε και το ζήτημα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην είσπραξη ανεκτέλεστων ενταλμάτων και τη δημιουργία ανεξάρτητου διοικητικού οργάνου

ΚΥΠΕ

Την επανεξέταση του θεσμού του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και τη διασφάλιση της εφαρμογής των κανόνων του κράτους δικαίου ζήτησαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συζήτησης αναφορικά με τη διαδικασία έκδοσης και εκτέλεσης στην Κυπριακή Δημοκρατία των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης και τους κινδύνους από ενδεχόμενη κατάχρηση της διαδικασίας εις βάρος του κράτους δικαίου. Παράλληλα, η Επιτροπή συζήτησε και το ζήτημα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην είσπραξη ανεκτέλεστων ενταλμάτων και τη δημιουργία ανεξάρτητου διοικητικού οργάνου που θα επιδιώξει την επίλυση αυτού του διογκωμένου προβλήματος.

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συζήτησης, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης είπε ότι πυρήνα του κράτους δικαίου αποτελεί η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αρχή της αναλογικότητας.

Προσέθεσε πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκε από την εκπρόσωπο της Γενικής Εισαγγελίας, αλλά και από τον εκπρόσωπο του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, εξετάζοντας ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, εξέδωσε άτομο το οποίο καταζητείτο από τη χώρα έκδοσης του εντάλματος στη μία περίπτωση για την κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου και στην άλλη περίπτωση για την κλοπή τριών φιαλών υγραερίου.

«Πρέπει να επανεξεταστεί εξ υπαρχής ο θεσμός του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο», τόνισε ο κ. Τορναρίτης, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να αφορά τους ανθρώπους και τις ποινές εκείνες που πρέπει να επιβάλλονται σε εμπόρους ναρκωτικών, σε δολοφόνους, σε όλους όσους επιδίδονται σε σοβαρές, ποινικά κολάσιμες πράξεις, και να μην εξαντλείται όλη η αυστηρότητα σε υποθέσεις, οι οποίες δεν θα έπρεπε να απασχολούν είτε την ΕΕ, είτε τα δικαστήριά της, καθώς, όπως είπε, σε τελική ανάλυση μιλούμε για τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων πολιτών.

«Δεν ζητούμε προφανέστατα τη διαγραφή του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, ζητούμε όμως την επανατοποθέτησή του σε μία βάση, που να υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινή λογική», υπογράμμισε, ενώ εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι εκτός από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και η Αστυνομία Κύπρου τοποθετήθηκε υπέρ της υπεράσπισης του κράτους δικαίου και του ίδιου του δικαίου, αλλά και κατά της κατάχρησής του και κατά πολιτικών κινήτρων πίσω από τις εκδόσεις ενταλμάτων, ώστε να μη θυματοποιηθούν στο μέλλον άλλοι πολίτες της ΕΕ.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε στις δικές του δηλώσεις ότι σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο με στόχο την ενίσχυση του κράτους δικαίου και των αρχών και αξιών της ΕΕ είναι αναγκαίο να επανεξεταστεί η διαδικασία και οι όροι έκδοσης των ευρωπαϊκών διαταγμάτων σύλληψης, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις ακολουθείται μια τυπική διαδικασία και εκδίδεται ένα διάταγμα χωρίς να υφίστανται οι αυστηρές προϋποθέσεις περιορισμού πολιτών.

«Όλοι οι θεσμοί του κράτους οφείλουν στο πλαίσιο της προστασίας και της διαφύλαξης των ατομικών ελευθεριών να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τους όρους έκδοσης, ούτως ώστε και ο μέσος πολίτης να γνωρίζει ότι η έκδοση αυτών των διαταγμάτων στηρίζεται στις αρχές του κράτους δικαίου», υπογράμμισε ο κ, Λεωνίδου, προσθέτοντας ότι ελπίζει σύντομα και οι υπόλοιποι θεσμοί του κράτους που σχετίζονται με το θέμα να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε από την πλευρά του ότι τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης δεν πρέπει να εκτελούνται καταχρηστικά και να λαμβάνονται υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Επιτροπής για τη θαυμάσια, όπως είπε, διεξαγωγή της διαδικασίας, σημείωσε ότι η εξέταση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης θα πρέπει να αποκτήσει βάθος, τα δε δικαστήρια και η πολιτική ηγεσία να ασκούν πραγματική εξουσία, όπως και όλοι όσοι ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συμπλήρωσε ότι κατά την έκδοση και εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης θα πρέπει να κυριαρχεί και να πρυτανεύει η άσκηση πραγματικής εξουσίας από τα δικαστήρια ελέγχου της διαδικασίας και προσέθεσε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά εντάλματα, που εκδόθηκαν για κλοπή κινητού τηλεφώνου ή τριών φιαλών υγραερίου ή ακόμα και για τρομοκρατία, τη στιγμή που κανείς δεν προσδιόρισε ποιες είναι αυτές οι τρομοκρατικές πράξεις.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στο ζήτημα των ανείσπρακτων ενταλμάτων, το ύψος των οποίων, όπως είπε ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Πρόσθεσε ότι βάσει της εμπειρίας του ως πρόεδρος τεχνικής επιτροπής του Συμβουλίου Προσφορών επί εξαετία, μπορεί να αξιοποιηθεί η δύναμη αγοράς του κράτους για να επιβληθεί η συμμόρφωση, π.χ. με την απαγόρευση συμμετοχής σε δημόσιες προσφορές εταιρειών, που χρωστούν φόρους ή κοινωνικές ασφαλίσεις προς τους υπαλλήλους τους.

Συμπλήρωσε πως τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να επεκταθούν με την κατάρτιση «μαύρης λίστας» εταιρειών που καταδικάζονται για παραβιάσεις του νόμου ή δωροδοκία ώστε να μην μπορούν να κερδίζουν προσφορές ή συμβόλαια του δημοσίου, κάτι που, όπως είπε, έχει συμβεί στο παρελθόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  |  Βουλή
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση