ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Περιβάλλοντος: Η αειφόρος ανάπτυξη πρέπει να είναι αποστολή μας

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Δρος Μαρίας Παναγιώτου στην ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Παράκτιες αναπτύξεις και βιώσιμα προϊόντα κατασκευής»

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή ημερίδα που διοργανώνει το Γραφείο μας με θέμα «Παράκτιες αναπτύξεις και βιώσιμα προϊόντα κατασκευής».

Κατ’ αρχάς, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τον Δήμο Λάρνακας για τη φιλοξενία της ημερίδας στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης Δήμου Λάρνακας.

Σήμερα έχουμε την τιμή να έχουμε μαζί μας τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Χατζηπαναγιώτου. Αγαπητέ κ. Χατζηπαναγιώτου, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας και για τη στήριξη που παρέχετε στην προσπάθεια του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος για σωστή ενημέρωση των πολιτών και ανάδειξη του θέματος της αειφόρου ανάπτυξης των παράκτιων περιοχών του νησιού μας.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που έχουμε σήμερα μαζί μας δύο ομιλητές εγνωσμένου κύρους και με μεγάλη εμπειρογνωμοσύνη, ο καθένας στον τομέα του, τον Δικηγόρο-Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δρα Δημήτριο Μέλισσα και τον Περιβαλλοντικό Μηχανικό και Εκτελεστικό Διευθυντή της 2050 Materials κ. Φάνο Χατζηκυριάκου. Ανυπομονούμε να ακούσουμε τις εισηγήσεις τους και να ενημερωθούμε για διάφορες πτυχές του σημαντικού αυτού ζητήματος με το οποίο καταπιάνεται η σημερινή ημερίδα. Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω την κα Ειρήνη Κωνσταντίνου, Ανώτερη Λειτουργό Περιβάλλοντος που αποδέχθηκε την πρόσκληση να μιλήσει στην ημερίδα και να μας ενημερώσει για το Πρωτόκολλο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιων Ζωνών της Σύμβασης της Βαρκελώνης. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα μου στο Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος που χωρίς την πολύτιμη βοήθειά της, τις άοκνες προσπάθειές της και τον ενθουσιασμό της δεν θα μπορούσε να διοργανωθεί η σημερινή ημερίδα. Ευχαριστίες οφείλω φυσικά και σε όλες και όλους εσάς, τις συμμετέχουσες και συμμετέχοντες στη σημερινή ημερίδα.

Στην Κύπρο η παράκτια ανάπτυξη έχει βαρύνουσα σημασία λόγω ακριβώς του νησιωτικού χαρακτήρα της χώρας μας. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι πλην της πρωτεύουσας όλες οι πόλεις του νησιού μας είναι παράκτιες, καθώς και ότι σημαντικό μέρος των εσόδων της χώρας μας προέρχεται από τον παράκτιο τουρισμό για να διαπιστώσει ότι η συζήτηση για την αειφόρο ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών είναι καίρια και πολύ σημαντική. Έχοντας λοιπόν επίγνωση της επιβεβλημένης ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής ισορροπίας και του σεβασμού του φυσικού μας πλούτου, καθώς και του ότι σήμερα δεν μπορούμε πια να μιλάμε για ανάπτυξη αν αυτή δεν είναι αειφόρος, το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει αυτή την ημερίδα.

Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για το τι προνοεί το ενωσιακό δίκαιο για τις παράκτιες αναπτύξεις, πώς συμμορφωνόμαστε με αυτό και τι συμβαίνει στην Κύπρο. Απώτερος σκοπός είναι η συνεργασία όλων των αρμοδίων αρχών ώστε να επιτευχθεί η αειφόρος διαχείριση των παράκτιων περιοχών κατά τρόπο που να συνδυάζει αρμονικά τις δράσεις και ενέργειές μας με την προστασία του παράκτιου χώρου.

Εξάλλου, αποτελεί προτεραιότητα στο πρόγραμμα διακυβέρνησης η σωστή ενημέρωση των πολιτών για περιβαλλοντικά ζητήματα, η ενίσχυση της επικοινωνίας με την επιστημονική κοινότητα, η φιλική προς το περιβάλλον δόμηση και χωροταξία. Γι’ αυτό θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό να γίνει αντιληπτός ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος που έχουν οι όπoιου είδους αναπτύξεις στο περιβάλλον, καθώς εάν αυτές δεν σχεδιάστηκαν και δεν τοποθετήθηκαν μόνο εκεί και όπου επιτρέπεται, οι αρνητικές τους συνέπειες θα μετακυλήσουν και στην ίδια την ευημερία των κοινοτήτων που εξαρτώνται από αυτές τις περιοχές. Έχουμε καθήκον λοιπόν να δράσουμε προληπτικά και να διασφαλίσουμε ότι οι πράξεις και οι ενέργειές μας συμμορφώνονται με τις αρχές της αειφορίας.

Θα πρέπει να προσεγγίσουμε τις παράκτιες περιοχές με βαθύ αίσθημα ευθύνης, διασφαλίζοντας ότι τα έργα που αναπτύσσονται δεν υποβαθμίζουν το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, ούτε θέτουν σε κίνδυνο τη διατήρηση των προστατευόμενων ειδών. Για να γίνει αυτό απαιτείται βαθιά γνώση και κατανόηση των τοπικών οικοσυστημάτων, σωστός, μεθοδικός και μελετημένος σχεδιασμός αλλά και μια νέα διάσταση που θέτει η καινοτομία και η τεχνολογία στην υπηρεσία της αειφορίας, η ενσωμάτωση και χρήση στις οποιεσδήποτε αναπτύξεις βιώσιμων οικοδομικών υλικών που εναρμονίζονται με τον περιβάλλοντα χώρο. Περισσότερα για αυτά θα ακούσουμε φυσικά από τους εκλεκτούς ομιλητές μας.

Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι η νομοθετική ρύθμιση είναι ο κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο θα επιτευχθούν οι προσπάθειες για αειφόρο παράκτια ανάπτυξη. Έχουν τεθεί σε εφαρμογή πολλές από τις πρόνοιες του έβδομου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών, το οποίο διασφαλίζει την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των παράκτιων ζωνών, μέσα από αειφόρους πρακτικές ανάπτυξης. Αναμένουμε να ακούσουμε περισσότερα για αυτό από την κα Κωνστανίνου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η ανάπτυξη δεν είναι και δεν μπορεί να νοείται μόνο ως οικοδομική. Εξάλλου, τίποτα που δεν συμβαδίζει με την περιβαλλοντική προστασία δεν μπορεί να θεωρηθεί ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, η αειφόρος ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι απλά ένας στόχος αλλά η αποστολή μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση