ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενίσχυση και επέκταση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό συζήτησε ο ΥΠΕΣ με ΔΟΜ

Σκοπός για την κυπριακή Κυβέρνηση, είναι να επιτευχθεί ο στόχος για να βελτιώσουμε τους αριθμούς των επιστροφών, με τη στήριξη της ΕΕ και διαφόρων οργανισμών, είπε ο κ. Νουρής

ΚΥΠΕ

Την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Διεθνούς Οργανισμούς Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ, ιδίως στον επαναπατρισμό μεταναστών, συζήτησαν ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, και ο Περιφερειακός Διευθυντής του Οργανισμού για την ΕΕ, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Η.Β., Ola Henrikson. Με τη σημερινή του επίσκεψη στην Κύπρο, ο κ. Henrikson διαμήνυσε την πρόθεση του Οργανισμού να ενισχύσει και να επεκτείνει τη συνεργασία του με την κυπριακή Κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, καλωσορίζοντας τον κ. Henrikson, αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη στην Κύπρο, κατά την οποία είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν «τα πολλά προβλήματα που η χώρα αντιμετωπίζει, καθώς και για τη διαχείριση που έχει κάνει η Κύπρος στο θέμα των Ουκρανών προσφύγων που έχουν φτάσει στην Κύπρο», όπως είπε ο Υπουργός.

Ο κ. Νουρής εξήγησε ότι ο ΔΟΜ «είναι ένας πολύ σημαντικός οργανισμός, που συνεργάζεται απόλυτα με το Υπουργείο Εσωτερικών στα θέματα μετανάστευσης και ιδίως στα θέματα επιστροφών και στα διάφορα προγράμματα κοινωνικής ενσωμάτωσης».

Ο Υπουργός ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση τέθηκαν οι ανάγκες που έχει η Κύπρος όσον αφορά στις προσπάθειες για διαχείριση του μεταναστευτικού, αφενός για τον περιορισμό των ροών μέσω της Πράσινης Γραμμής από την Τουρκία, και αφετέρου για την αύξηση του αριθμού των μεταναστών που επαναπατρίζονται, κάτι που, όπως εξήγησε, εμπίπτει ακριβώς στο πεδίο δράσης του ΔΟΜ, αφού κάτω από την ομπρέλα του τρέχουν πάρα πολλά προγράμματα για την εθελούσια επιστροφή μεταναστών στις χώρες προέλευσης.

Σκοπός για την κυπριακή Κυβέρνηση, όπως τόνισε ο κ. Νουρής, είναι να επιτευχθεί ο στόχος «για να βελτιώσουμε τους αριθμούς των επιστροφών, με τη στήριξη της ΕΕ και διαφόρων οργανισμών, όπως ο ΔΟΜ ή η FRONTEX». Υπογράμμισε, δε, ότι «έχουμε δηλώσει την ετοιμότητά μας να επεκτείνουμε τη μεταξύ μας συνεργασία, για να βοηθηθεί η Κύπρος στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος», συγκεκριμένα όσον αφορά την οικονομική παράμετρο, γιατί στα υπόλοιπα, όπως είπε, δεν υφίστανται προβλήματα.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε τον κ. Henrikson «για την κατανόηση και τη συνεργασία, καθώς και την εκπρόσωπο του Οργανισμού στην Κύπρο, την κ. Κουδουνά» για την εξαιρετική, όπως είπε, συνεργασία στα διάφορα προγράμματα.

Από την πλευρά του ο Ola Henrikson δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση έγινε μία εποικοδομητική συζήτηση και υπενθύμισε ότι η καλή συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ΔΟΜ είναι μακροχρόνια. Εξήγησε, δε, ότι ο ρόλος του Οργανισμούς εστιάζει ιδιαίτερα σε θέματα επιστροφών, ενσωμάτωσης και υποδοχής, ιδίως ασυνόδευτων ανηλίκων. Μετέφερε, όπως είπε, στον Υπουργό την πρόθεση του ΔΟΜ να «ενισχύσει και να επεκτείνει τη συνεργασία, όπου υπάρχει ανάγκη».

«Αντιλαμβανόμαστε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω του μεγάλου αριθμού αφίξεων, σε σχέση με τον πληθυσμό της», είπε, αναφερόμενος στη θεματολογία που καλύφθηκε κατά τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι στο τραπέζι τέθηκε και η διαχείριση των προσφύγων από την Ουκρανία που φτάνουν στην Κύπρο.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, όσον αφορά τις ενέργειες για αποτροπή της άφιξης μεταναστών μέσω της Πράσινης Γραμμής, ο κ. Henrikson είπε ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι ανάμεσα στους κύριους στόχους της επίσκεψής του, καθώς ο ρόλος του ΔΟΜ είναι κυρίως να παράσχει βοήθεια στις κυβερνήσεις για να γίνεται μία τακτική και ομαλή διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το είδος της οικονομικής συνδρομής που θα μπορούσε να παράσχει ο ΔΟΜ στην Κυπριακή Δημοκρατία, για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ο κ. Νουρής διευκρίνισε ότι η οικονομική πτυχή της συνεργασίας καθορίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες της Δημοκρατίας και τόνισε ότι «προσβλέπουμε ιδιαίτερα στη συνεργασία, όσον αφορά τις επιστροφές».

Ο κ. Henrikson εξήγησε ότι οι περισσότερες δράσεις του ΔΟΜ σε κράτη-μέλη της ΕΕ, χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια ή κεφάλαια επιµερισµένης διαχείρισης. «Σε αυτό το κομμάτι βλέπουμε ευκαιρίες και φυσικά εκτιμούμε πολύ τη συνεργασία με την κυπριακή Κυβέρνηση, για την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων». Τέλος, τόνισε ότι «οι ανάγκες της Κυβέρνησης είναι αυτές που μας καθοδηγούν, ώστε να υποβάλλουμε αιτήσεις για χρηματοδότηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X