ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δόξα Κωμοδρόμου - Το λάθος, το παράπονο και η επόμενη μέρα

Τι απάντησε σε συνέντευξή της στην «Κ» για το αν θα μπορούσε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης να βγει μπροστά και να πάρει το θέμα πάνω του

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για τον σάλο που ξέσπασε με το ζήτημα των υπερωριών και οδήγησε στην παραίτησή της μίλησε σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» της Κυριακής και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Κημήτρη η τέως αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Δόξα Κωμοδρόμου. «Βλέπει» πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από το όλο ζήτημα και εκφράζει τη θέση ότι το Προεδρικό μπορούσε να παρέμβει προτού το όλο θέμα με τις υπερωρίες πάρει τέτοια τροπή. Πιστεύω, σημείωσε, ότι λόγω της απουσίας του προέδρου στη Νέα Υόρκη το θέμα αφέθηκε να αντιμετωπιστεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ό,τι έγινε, έγινε νόμιμα

Δηλώνοντας ότι δεν έχει καταχραστεί ούτε ένα σεντ από τον φορολογούμενο πολίτη η κα Κωμοδρόμου τόνισε πως ό,τι έγινε, έγινε νόμιμα. «Αποσπάστηκα στην Προεδρία της Δημοκρατίας σύμφωνα με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας και με σχετική απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας στο πλαίσιο του νόμου περί απόσπασης δημοσίων υπαλλήλων και οργανισμών δημοσίου δικαίου. Άρα, δεν ήμουν στο Προεδρικό μετά από «σολομωνική» του γενικού ελεγκτή, όπως είπε βουλευτής του ΔΗΣΥ, αλλά ως δημόσιος υπάλληλος για εκτέλεση ειδικών καθηκόντων. Σημειώνεται ότι το Σύνταγμα κάνει σαφή διαχωρισμό μεταξύ πολιτειακού αξιωματούχου και υπαλλήλου, και ως εκ τούτου δεν μπορεί το ίδιο πρόσωπο να κατέχει και τις δύο ιδιότητες. Επίσης, υπάρχει γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα, επί προηγούμενης κυβέρνησης, που καταλήγει ότι υπάλληλος που αποσπάστηκε στην Προεδρία από οργανισμό δημοσίου δικαίου δεν ήταν πολιτειακός αξιωματούχος, μια γνωμάτευση που έχει υπόψη του ο γενικός ελεγκτής. Σε αυτό το πλαίσιο, η καταβολή υπερωριών σε οποιονδήποτε δημόσιο υπάλληλο προβλέπεται από σχετική νομοθεσία», δήλωσε. Σημείωσε πως η προϊστάμενη της διοίκησης της Προεδρίας χειρίστηκε το θέμα των υπερωριών, προσθέτοντας πως υπάρχει σχετική αλληλογραφία μεταξύ της Προεδρίας, του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Δημόσιας Υπηρεσίας. Σε ερώτηση αν ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης γνώριζε τι συνέβαινε, η κα. Κωμοδρόμου είπε «δεν γνωρίζω. Μάλλον όχι», ενώ κληθείσα να πει αν αισθάνθηκε ότι αφέθηκε μόνη σε όλο αυτό υποστήριξε ότι το Προεδρικό θα μπορούσε να παρέμβει προτού το όλο θέμα πάρει αυτή την τροπή. «Πέραν τούτου, λυπάμαι να παρατηρήσω ότι κανένας δημοσιογράφος για δέκα μέρες δεν με πήρε ένα τηλέφωνο να ζητήσει και τη δική μου θέση, κι έτσι το θέμα παρουσιαζόταν μονόπλευρα. Πιστεύω ότι λόγω της απουσίας του προέδρου στη Νέα Υόρκη αφέθηκε το θέμα να αντιμετωπιστεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Δεν τον ενόχλησα όσο ήταν στις ΗΠΑ και περίμενα να επιστρέψει».

Οι ευθύνες και ο Πρόεδρος

Όσον αφορά τις ευθύνες για ό,τι συνέβη, η κα Κομωδρόμου είπε ότι έπρεπε, με την υποστήριξη της Νομικής Υπηρεσίας, να αντιμετωπιστούν έγκαιρα οι θέσεις που εκφράστηκαν στη Βουλή, καθώς και οι θέσεις του γενικού ελεγκτή. «Υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ Προεδρίας, Πανεπιστημίου Κύπρου και Δημόσιας Υπηρεσίας. Αυτό που πρέπει να διορθωθεί και για μελλοντικές παρόμοιες περιπτώσεις είναι οι διαδικασίες και οι χειρισμοί για κάθε υπόθεση ξεχωριστά. Δεν μπορεί το Σύνταγμα και οι νομοθεσίες ενός κράτους να ερμηνεύονται κατά το δοκούν για πολιτικές σκοπιμότητες και με τρόπο που να αφήνουν ανθρώπους εκτεθειμένους. Δεν γίνεται τη μία μέρα τα κόμματα να σε ονομάζουν αξιωματούχο και την άλλη λειτουργό. Δεν γίνεται κάποιος να λέει «δεν είναι ακριβώς αξιωματούχος» κι αργότερα να τοποθετείται λέγοντας ότι «είχε δικαίωμα υπερωριακής απασχόλησης», αν κτυπούσε κάρτα ή αν συμπλήρωνε έντυπο άφιξης και αναχώρησης από την εργασία. Δεν μπορεί να είσαι και αξιωματούχος και λειτουργός ταυτόχρονα. Όλη αυτή η ασάφεια επιτρέπει στον καθένα να τοποθετείται όποτε και όπως συμφέρει στο κόμμα του προς άγραν ψήφων. Ας ανοίξει επιτέλους ένας σοβαρός διάλογος και ας ληφθούν τελεσίδικες αποφάσεις».

Σε ερώτηση γιατί παραιτήθηκε και δεν εξήγησε ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτό, αφού όπως λέει, όλα έγιναν νομότυπα, εξήγησε ότι όταν ξέσπασε το όλο ζήτημα, εισηγήθηκε να μην αποσυρθεί το αίτημα για το κονδύλι από τη Βουλή και να εξηγηθεί ότι εμπίπτει στη σχετική νομοθεσία που διέπει τις απολαβές και τα ωφελήματα των δημοσίων υπαλλήλων. «Η εισήγησή μου δεν έγινε αποδεκτή και τελικά το αίτημα αποσύρθηκε. Επομένως, παρόλο που δεν έχω κάνει κάτι μεμπτό, μετά τη διαπόμπευση και τον διασυρμό του ονόματός μου δεν επιθυμούσα να παραμείνω. Θεώρησα σωστό να απομακρυνθώ για να προστατεύσω και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας». Για το αν θα μπορούσε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης να βγει μπροστά, να το πάρει πάνω του και να εξηγήσει τι έγινε, η κα Κωμοδρόμου επισήμανε ότι η απουσία του στο εξωτερικό δεν του επέτρεψε να το κάνει, και όταν επέστρεψε, η ίδια εξήγησε στον πρόεδρο ότι είχε αποφασίσει να αποχωρήσει. «Είχα ήδη ενημερώσει και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου για την πρόθεσή μου να επιστρέψω στα καθήκοντά μου».

Το λάθος και η απολογία

Σε ερώτηση αν είναι ηθικά σωστό κάποιος να είναι στο κυβερνητικό σχήμα και ταυτόχρονα να διατηρεί θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, απάντησε καταφατικά, λέγοντας πως κάθε δημόσιος υπάλληλος έχει δικαίωμα βάσει της νομοθεσίας που διέπει τις αποσπάσεις, να υπηρετήσει οποιονδήποτε θεσμό και μετά να επιστρέψει πίσω στη θέση του. Σε ό,τι αφορά την ενόχληση που υπήρξε για το γεγονός ότι οι υπερωρίες αφορούσαν φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, μνημόσυνα, ομιλίες, τόνισε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως ότι κάποιες αναφορές ενόχλησαν και προκάλεσαν το δημόσιο αίσθημα. «Εκφράζω τη λύπη μου και απολογούμαι γι’ αυτό. Οι εν λόγω αναφορές καταγράφονταν για να αποδεικνύεται ότι όντως ανταποκρινόμουν στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μου. Ουδέποτε σκέφτηκα τα χρήματα. Αυτό φαίνεται από το ότι αμείβομαι στην κλίμακα Α8 και όχι στην κλίμακα της θέσης της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, που αντιστοιχεί στην Α13. Ούτε διεκδίκησα άλλα ωφελήματα όπως οδοιπορικά. Σύμφωνα με στοιχεία που έχω, οι δικές μου απολαβές συμπεριλαμβανομένης και της υπερωριακής αποζημίωσης για ολόκληρη τη θητεία των πέντε ετών θα ήταν κατά 100 χιλιάδες ευρώ περίπου λιγότερα από τις απολαβές ενός διορισμένου πολιτειακού αξιωματούχου σε αυτή τη θέση». Για την αντίδραση για την πορεία Χριστοδούλας, εξήγησε ότι «ήταν Κυριακή και έφυγα από το σπίτι μου και πήγα στη Λάρνακα γύρω στις εννέα το πρωί κι επέστρεψα μετά το μεσημέρι. Όπως όλες οι δράσεις του Σαββατοκύριακου έτσι και η συμμετοχή αυτή καταγράφηκε στο σχετικό έντυπο για σκοπούς επιβεβαίωσης ότι όντως έλαβα μέρος. Αποδέχομαι ότι ήταν λάθος η καταγραφή αυτής της δραστηριότητας στο έντυπο των υπερωριών, γιατί έτσι κι αλλιώς θα παρευρισκόμουν σε αυτή και χωρίς το καπέλο της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου».Τέλος, η κα Κωμοδρόμου τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία εικονική καταχώρηση υπερωριών και ότι εργάστηκε εκατοντάδες ώρες στη ζωή της που δεν πληρώθηκαν ποτέ. Σε ό,τι αφορά το πόσο που έλαβε ως υπερωρίες, είπε ότι αυτό θα επιστραφεί και ότι το ποσό που αντιστοιχεί σε τρεις μήνες είναι μικρό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση