ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βουλή - Το 80% δικαστικού χρόνου αναλώνεται σε μη δικαστικές υποθέσεις

Η εξέταση των προϋπολογισμών της δικαστικής υπηρεσίας στην Επ. Οικονομικών

ΚΥΠΕ

Το 80% του δικαστικού χρόνου αναλώνεται σε μη δικαστικές υποθέσεις με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις, καθώς ένας δικαστής, ελλείψει στενογράφων και άλλου βοηθητικού και γραμματειακού προσωπικού, καλείται να διεκπεραιώσει και άλλης φύσεως εργασία. Αυτό λέχθηκε την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, κατά την εξέταση των προϋπολογισμών της δικαστικής υπηρεσίας (ανώτατου δικαστηρίου και ανώτατου συνταγματικού).

Στην Επιτροπή βρέθηκαν ο Αντώνης Λιάτσος, Πρόεδρος του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και η Κατερίνα Σταματίου, Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο κ. Λιάτσος αναφέρθηκε στις αλλαγές που επήλθαν λόγω του διαχωρισμού, λέγοντας ότι ο αλληλο-έλεγχος είναι επιβεβλημένος για σκοπούς διαφάνειας. Κάλεσε τη Βουλή να μελετήσει εκ νέου την οικονομική αυτονομία των δικαστηρίων, λέγοντας ότι δεν νοείται δικαστήριο να μην έχει χωριστό προϋπολογισμό. Ο κ. Λιάτσος είπε  ότι το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο είναι άρτια στελεχωμένο, με έγκαιρη εκδίκαση υποθέσεων και επιτέλεση του ρόλου του, ειδικά σε θέματα που έχουν να κάνουν με αναφορές του Προέδρου Δημοκρατίας.

Αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιήθηκαν για μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, τους κανονισμούς για πολιτική δικονομία, τις εκπαιδεύσεις δικαστών και δικηγόρων και άλλα.

Η Κατερίνα Σταματίου αναφέρθηκε στην εκκαθάριση καθυστερημένων αστικών υποθέσεων και την υποχρέωση μείωσης κατά 20%, ως τον Ιούνιο του 2024.

Για τις υποθέσεις του 2018 είπε ότι από το Νοέμβριο του 2022 ως τον Οκτώβριο του 2023 καταγράφηκε μείωση 38% ενώ για μετά το 2019 η μείωση είναι στο 39%.

Σύμφωνα με την κ. Σταματίου το e -justice θα τεθεί σε λειτουργία 18/12/2023 κατά φάσεις και εκεί όλες οι υποθέσεις θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά.

Αναφορά έγινε και στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας όπου οι εγκαταστάσεις απέχουν κατά πολύ από αυτές που απαιτούνται και αυτό δυσχεραίνει τη λειτουργία του.

Επίσης αναφορά έγινε και στα έργα σε εξέλιξη για το οικογενειακό δικαστήριο που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης παρατήρησε ότι μετά από πολλές συζητήσεις επιτεύχθηκε η πολυπόθητη μεταρρύθμιση και είπε ότι η συνεργασία Βουλής και δικαστικής εξουσίας είναι άριστη.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου αναφέρθηκε στο θέμα του εμπορικού δικαστηρίου και στο ζήτημα  της στελέχωσης, ενώ ο, επίσης, βουλευτής ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου ζήτησε τη θέση του Ανωτάτου για την προώθηση ενός ειδικού δικαστηρίου για τα ΜΕΔ.

Για το θέμα σύστασησ ειδικών δικαστηρίων, η  κ. Σταματίου εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι σωστός τρόπος να δημιουργούμε χωριστά δικαστήρια για κάθε είδος υποθέσεων και ότι υποθέσεις  μπορούν να εκδικάζονται από τα επαρχιακά.

Ο βουλευτής ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι η οικονομική αυτονόμηση θα είναι σχετική και συμβολική, ενώ για τις καθυστερήσεις στις εκδικάσεις είπε ότι δεν μπορεί αυτό το ζήτημα να συνεχιστεί γιατί επηρεάζει και διάφορους δείκτες για την Κύπρο, ενώ από πλευράς του ο, επίσης, βουλευτής ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι έχει σημασία η έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης για την οικονομία και την κοινωνία.

Τόσο ο κ. Λιάτσος όσο και η κ. Σταματίου τόνισαν ότι η επίλυση των καθυστερήσεων στις εκδικάσεις δεν θα επέλθει μόνο με τον διορισμό δικαστών, αλλά πρέπει να συνοδεύεται με στελέχωση των δικαστηρίων, με πρόσληψη βοηθών, στενογράφων και κλητήρων.

Ο βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι ανησυχεί για την πορεία της μεταρρύθμισης γιατί δεν θέλει να διαψευστούν οι προσδοκίες πρωτίστως των πολιτών. Για το ζήτημα των εγκαταστάσεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είπε ότι προέκυψε στην πορεία ίσως λόγω άλλων ζητημάτων που δεν έχουν να κάνουν με τα δικαστήρια, αλλά λόγω πολιτικών χειρισμών, όπως υποστήριξε. Όπως αναφέρθηκε από πλευράς των καλεσμένων της Επιτροπής, το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Υπ. Μεταφορών διαβουλεύονται με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καθώς προέκυψε πρόβλημα με τις εγκαταστάσεις της ειρηνευτικής δύναμης.

Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε ότι το ζήτημα για το υποστηρικτικό προσωπικό είναι ουσιώδες καθώς ένας δικαστής αν δεν έχει την ομάδα του, αναγκάζεται να κάνει τη δική τους δουλειά.

Ανέφερε περαιτέρω ότι η καθυστέρηση στις υποθέσεις δυστυχώς χρησιμοποιείται και ως επιχείρημα από κάποιους που θέλουν να περάσουν άλλα πράγματα, λέγοντας ότι για το ζήτημα των εκποιήσεων, αφαιρέσαμε το δικαίωμα του κόσμου να προσφεύγει, γιατί θα υπάρξει καθυστέρηση.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου διερωτήθηκε γιατί δεν προχωράμε με κτιριακή αναβάθμιση του Δικαστηρίου Λευκωσία αντί για ανέγερση νέων εγκαταστάσεων, γεγονός που θα επιφέρει μεγάλες καθυστερήσεις. Μίλησε για ντροπιαστική κατάσταση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Για την ανέγερση νέων κτιρίων για το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας λέχθηκε από πλευράς των καλεσμένων της Επιτροπής ότι πρόκειται για μια πονεμένη ιστορία, ενώ σε ό,τι αφορά το εμπορικό δικαστήριο λέχθηκε ότι χρειάζονται υποδομές, προσωπικό και κατάλληλοι δικαστές.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρξει νόμος για την εθιμοταξία, ενώ ο βουλευτής ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι το ζήτημα της στελέχωσης έπρεπε να είχε λυθεί χθες.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι πρέπει κάποιες διαδικασίες στα δικαστήρια να αυτοματοποιηθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση