ΚΥΠΕ
Με μικρή πλειοψηφία, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ψήφισμα που κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, το οποίο καλεί τους βουλευτές να παραδώσουν στην Αστυνομία τα εμπιστευτικά έγγραφα που κατέχουν σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), για να την βοηθήσουν να εντοπίσει την πηγή διαρροής στο ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 17 ψήφους υπέρ, 12 εναντίον και 3 αποχές. Σύμφωνα με το ψήφισμα, η Βουλή καλεί τους βουλευτές που είναι κάτοχοι εγγράφων για τις πολιτογραφήσεις να τα παραδώσουν στις Αστυνομικές Αρχές στο πλαίσιο της υποβοήθησης του ανακριτικού έργου για εντοπισμό της πηγής διαρροής, καθώς και της σκοπιμότητας ή των λόγων της εν λόγω διαρροής, αφού διαφαίνεται εμπλοκή της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι το θέμα με τις διαρροές στο Al Jazeera, αναδεικνύεται σε μεγάλο σκάνδαλο και πρέπει να τύχει πλήρους διερεύνησης. Ανέφερε ότι το θέμα έχει τρεις διαστάσεις που πρέπει να τύχουν διερεύνησης. Το ένα είναι οι πειθαρχικές, ποινικές και πολιτικές ευθύνες για την παραχώρηση διαβατηρίων που εξέθεσαν την Κυπριακή Δημοκρατία, το άλλο η ενδεχόμενη απώλεια εσόδων από το επενδυτικό πρόγραμμα, που πρέπει να διερευνηθεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία και το τρίτο πώς και ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι διαρροής εμπιστευτικών εγγράφων στο Al Jazeera.
Είπε επίσης ότι τα έγγραφα διέρρευσαν όχι σε ένα οποιοδήποτε πρακτορείο αλλά σε ένα πρακτορείο που εξυπηρετεί τουρκικά συμφέροντα.
Ζήτησε εξιχνίαση και των τριών πτυχών και να παραδώσουν οι βουλευτές οικειοθελώς τα έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους στις αστυνομικές αρχές.
Σημείωσε επίσης ότι η ΕΔΕΚ από το 2014 σε δημόσιες δηλώσεις αναφέρθηκε σε παράνομες παραχωρήσεις υπηκοοτήτων σε πολίτες τρίτων χωρών, ενώ όταν το 2016 ζήτησε δια μέσου της Βουλής, να ενημερωθεί για την πορεία του προγράμματος, δεν είχε υποστήριξη και δεν προχώρησαν οι υποθέσεις.
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε τροπολογίες που θα υποβάλλονταν από τους Οικολόγους στο ψήφισμα, οι οποίες όπως είπε, θα είχαν ως αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τη διαδικασία, αφού ουσιαστικά θα ήταν απαραίτητη η άρση της ασυλία των βουλευτών για να πάρει τα έγγραφα η Αστυνομία, κάτι που δεν θα μπορούσε να κάνει γιατί δεν θα είχε αποδεικτικά στοιχεία.
Είπε επίσης ότι δημιουργούνται υποψίες, αφού συνεργάτες των Οικολόγων ζητούσαν από κοινοβουλευτικούς συνεργάτες άλλων κομμάτων να δουν και να επιβεβαιώσουν τα συγκεκριμένα έγγραφα, τα οποία είχαν ήδη στην κατοχή τους.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι το κόμμα δεν κατέθεσε καμιά τροποποίηση στο ψήφισμα, λόγω του τρόπου που αντέδρασε ο κ. Σιζόπουλος στην Επιτροπή Θεσμών και επειδή δεν έδειξε καμιά διάθεση συζήτησης. Ανέφερε ότι δεν επηρεάζει ούτε αγγίζει τίποτα το Κίνημα και ότι οι κατηγορίες εις βάρος του περιλαμβάνονται σε ένα πόρισμα του πρώην Προέδρου της Βουλής, που κρίθηκε από την ιστορία και την κοινωνία.
Παράλληλα ανέφερε ότι θα ζητήσει αύριο την άδεια του Προέδρου της Βουλής για να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Σύσκεψης των Αρχηγών ή Εκπροσώπων Κοινοβουλευτικών κομμάτων για να φανεί πώς είχε τοποθετηθεί για το θέμα ο εκπρόσωπος της ΕΔΕΚ στις 2 Σεπτεμβρίου του 2020.
Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε στη συνέχεια ότι δεν είχε ενημερωθεί ότι ο κ. Περδίκης δεν θα υπέβαλε τροπολογίες.