ΚΥΠΕ
Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας μεταναστών, εξέφρασε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου.
Παράλληλα εισηγήθηκε την έμφαση στις αυστηρές ποινικές συνέπειες για τους διακινητές και την αξιοποίηση της στήριξης που προσφέρει η Eurojust, ενώ είπε ότι η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει μέσο για τη σωστή ενημέρωση των πιθανών θυμάτων παράνομης διακίνησης, αποτρέποντας τα επικίνδυνα ταξίδια.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Υπουργός Δικαιοσύνης μιλούσε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην πρώτη Διεθνή Διάσκεψη που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson. H Διάσκεψη αποτέλεσε την εναρκτήρια συνάντηση της παγκόσμιας συμμαχίας για εντατικοποίηση της συνεργασίας με χώρες εταίρους, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για αντιμετώπιση αυτού του διεθνώς εξελισσόμενου εγκλήματος.
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen τόνισε ότι η δημιουργία της παγκόσμιας συμμαχίας ως μηχανισμού εγκαθίδρυσης μιας επίσημης διαδικασίας ανταλλαγής απόψεων για το θέμα και η νέα νομοθετική πρόταση που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κρίνονται ως απαραίτητες πρωτοβουλίες, υπό το πρίσμα της ολοένα και πιο πιεστικής ανάγκης για αποτελεσματική καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος της παράνομης διακίνησης μεταναστών.
Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως συμμετείχε ως ομιλήτρια σε πάνελ συζήτησης για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης, στο οποίο συμμετείχαν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Olivér Várhelyi, η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović, ο Διευθυντής του Γραφείου Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα John Brandolino, ο Εκτελεστικός Διευθυντή της Frontex Hans Leijtens, καθώς και αρμόδιοι Υπουργοί από την Ιταλία, το Βέλγιο, το Μαυροβούνιο, την Κολομβία, τη Λιθουανία, την Αίγυπτο και τη Νιγηρία.
Στην παρέμβαση της η Υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της στενής διεθνούς συνεργασίας ανάμεσα σε όλες τις χώρες, είτε αυτές είναι χώρες προέλευσης, διέλευσης ή προορισμού, με σκοπό την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη πρόληψη του σοβαρού αυτού εγκλήματος, το οποίο κατευθύνεται από οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα, τα οποία πολύ συχνά συνδέονται με την τρομοκρατία και τη διάπραξη άλλων σοβαρών εγκλημάτων.
Η Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην εργαλειοποίηση των παράνομων ροών μετανάστευσης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω της τουρκικής κατοχής. Παρουσίασε στους συμμετέχοντες τον τρόπο και τον βαθμό στον οποίο πλήττεται η Κύπρος από την παράνομη διακίνηση μεταναστών, τόσο μέσω των κατεχομένων περιοχών από την Τουρκία, όσο και μέσω θαλάσσης από τη Συρία και τον Λίβανο.
Ως προληπτικό μέτρο η κ. Προκοπίου, εισηγήθηκε την έμφαση στις αυστηρές ποινικές συνέπειες για τους διακινητές και την αξιοποίηση της στήριξης που προσφέρει η Eurojust. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στην ανάγκη αξιοποίησης της τεχνολογίας, εφόσον έχει αποδειχθεί κατ’ επανάληψη ότι τα δίκτυα διακινητών την αξιοποιούν για σκοπούς επικοινωνίας και «προώθησης» των παράνομων υπηρεσιών τους.
Ταυτόχρονα, η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει μέσο για τη σωστή ενημέρωση των πιθανών θυμάτων παράνομης διακίνησης αποτρέποντας τα επικίνδυνα ταξίδια. H Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης τόνισε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εργαστεί με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους της για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας μεταναστών.