ΚΥΠΕ
Αποφασιστικότητα για τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Σάββα Αντωνιάδη και στη δέηση για ανεύρεση του αγνοούμενου Τάκη Χριστοδούλου, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στη Γιόλου.
"Οι αγνοούμενοι μας είναι αναμφίβολα η πιο τραγική πτυχή της τραγωδίας του 1974. Παρά τα εμπόδια που θέτει συνεχώς η Τουρκική πλευρά, η οποία αρνείται διαχρονικά να συνεργαστεί και να καταθέσει ακριβή και επαρκή στοιχεία, εμείς δεν θα σταματήσουμε στιγμή να αγωνιζόμαστε μέχρι την οριστική επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος", είπε ο Υπουργός.
Ο κ. Δαμιανός διαβεβαίωσε "πως είμαστε αποφασισμένοι να αναλώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου. Το οφείλουμε αυτό ιδιαίτερα στους συγγενείς τους, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη φύγει από τη ζωή με αναπάντητα τα ερωτήματα για την τύχη των δικών τους ανθρώπων".
Πρόσθεσε ότι πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή αμετάθετος στόχος παραμένει η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. "Με αποφασιστικότητα και πίστη στο δίκαιό μας, πάντα συνεπείς στις αρχές λύσης του Κυπριακού, προσδοκούμε πως θα καμφθεί επιτέλους η Τουρκική αδιαλλαξία και θα επανέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", ανέφερε.
Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει καταθέσει διαπιστευτήρια ειλικρίνειας και αποφασιστικότητας για επανέναρξη των συνομιλιών, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα φέρουν την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών. "Παρά τις ακραίες και απαράδεκτες θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στη θέση μας για εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών", είπε.
Σημείωσε ότι η λύση θα προνοεί τερματισμό της κατοχής, των όποιων ξένων εξαρτήσεων και του εποικισμού, θα προνοεί για επανένωση του κράτους, των θεσμών και της οικονομίας, για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών του συνόλου του λαού, αναφέροντας ότι "οτιδήποτε λιγότερο δεν μπορεί σαφώς να γίνει αποδεκτό".
Αναφερόμενος στους δύο ήρωες, Σάββα Αντωνιάδη και Τάκη Χριστοδούλου, είπε ότι στάθηκαν με απαράμιλλη ανδρεία απέναντι στην υπεροπλία του Τούρκου εισβολέα, τις τραγικές μέρες του Ιουλίου του 1974.
Ο Σάββας Αντωνιάδης σε ηλικία 23 ετών, με την έναρξη της τουρκικής εισβολής, κατατάγηκε έφεδρος στην 187 ΜΠΠ και έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις με τη Μοίρα στην περιοχή Αθαλάσσας Γερολάκκου. Με την έναρξη της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής παρουσιάστηκε στον Αστυνομικό Σταθμό στην Πύλη Πάφου. Παρέμεινε στην περιοχή της πύλης Πάφου όπου πολέμησε με το 336 Τ.Π. μέχρι και τη 16η Αυγούστου 1974. Την 16η Αυγούστου 1974 μεταφέρθηκε μαζί με οκτώ άλλους συμπολεμιστές του σε φυλάκιο στην περιοχή «Παλλούκια» του Αγίου Παύλου-Λευκωσίας. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος όταν το Φυλάκιο του πλήγηκε από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής στις 17 Αυγούστου 1974.
Τα λείψανα του Σάββα τάφηκαν χωρίς καμιά αναγνώριση στο κοιμητήριο Λακατάμιας. Αργότερα τα οστά του αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο DNA. Η κηδεία του τελέστηκε στη γενέτειρα του Γιόλου το Σάββατο, 8 Απριλίου 2006.
Ο αγνοούμενος Τάκης Χριστοδούλου, με την έναρξη της εισβολής στις 20 Ιουλίου και ενώ η Μονάδα του βρισκόταν ακόμη στο στρατόπεδο βομβαρδίστηκε από την αεροπορία του εχθρού, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί στο κεφάλι και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο στη Λευκωσία, όπου του παρασχέθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες. Επιδεικνύοντας ωστόσο μέγιστη αυταπάρνηση επέστρεψε πίσω στη περιοχή της Κερύνειας για να υπερασπιστεί την πατρίδα του.
Κατά τη δεύτερη φάση της Τουρκικής εισβολής, στις 14 Αυγούστου του 1974, ο Τάκης Χριστοδούλου, βρέθηκε σε μαζί με συμπολεμιστές του στην περιοχή Κουτσοβέντη καταλήγοντας στη συνέχεια στο χωριό Βώνη, το οποίο είχε καταληφθεί από τους Τούρκους, στην οικία της κας Φρόσως Δήμου.
Το πρωί της 15 Αυγούστου εμφανίσθηκαν ένοπλοι Τουρκοκύπριοι έξω από την οικία και άρχισαν να πυροβολούν. Μόλις σταμάτησαν τους πυροβολισμούς οι 35 στρατιώτες παραδόθηκαν στους ένοπλους Τουρκοκύπριους. Μαζί τους παραδόθηκαν και 10 πολίτες. Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν πεζοί, από τους Τουρκοκύπριους προς την κατεύθυνση του τουρκικού χωριού Επηχώ και από τότε αγνοείται η τύχη τους.