ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απαντά στον Γενικό Λογιστή ο Χριστοφίδης για Φορέα: «Ακόμη πιο εκτεθειμένοι»

«Ακόμη πιο εκτεθειμένοι μετά την ανακοίνωση του Γενικού Λογιστή»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Eπανέρχεται με ανακοίνωση-απάντηση, προς τον Γενικό Λογιστή της Δημοκρατίας, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης σχετικά με του θέμα του Φορέα Κοινωνικής Στήριξης.

Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι είναι ακόμη πιο εκτεθειμένοι μετά την ανακοίνωση του Γενικού Λογιστή.

Όπως αναφέρεται, ο Γενικός Λογιστής είναι αναρμόδιος να απαντά για νομικά ζητήματα, καθώς και για θέματα πολιτικής, προσθέτοντας ότι εκείνοι που έπρεπε να απαντήσουν κρύβονται πίσω από του.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση του Γενικού Λογιστή της Δημοκρατίας σε σχέση με τις καταγγελίες που έχουμε υποβάλει στο Γενικό Ελεγκτή για τη Λειτουργία του Φορέα. Έκπληξη γιατί ο Γενικός Λογιστής είναι αναρμόδιος να απαντά για νομικά ζητήματα, καθώς για θέματα πολιτικής. Προφανώς εκείνοι που έπρεπε να απαντήσουν κρύβονται πίσω από το Γενικό Λογιστή.

Παρόλα αυτά η ανακοίνωση του Γενικού Λογιστή είναι πολύ ενδεικτική για συγκεκριμένα θέματα. Κατά συγκεκριμένο τρόπο σημειώνουμε τα εξής:

1. Ο Γενικός Λογιστής παραδέχεται ότι από το 2017 μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή, όπως ορίζει η Νομοθεσία, οποιοσδήποτε κατάλογος με ανάλυση των παροχών και απλά διευκρινίζει ότι αυτό θα γίνει για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, προφανώς μετά τις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει.

2. Η επίκληση από πλευράς του Γενικού Λογιστή του άρθρου 7.(5) ότι «η επιτροπή δύναται να ετοιμάζει και να επικαιροποιεί από καιρού εις καιρόν γενικό πλαίσιο κριτηρίων το οποίο δημοσιοποιεί μέσω της επίσης ιστοσελίδας του Φορέα ώστε να καθίσταται δυνατή η επιτέλεση του σκοπού του Φορέα» και η ερμηνεία ότι αυτή η αναφορά περίπου καταργεί όλες τις άλλες πρόνοιες της Νομοθεσίας και περίπου ότι το Συμβούλιο του Φορέα μπορεί να κάνει ότι θέλει, παραβιάζοντας όλες τις συγκεκριμένες αναφορές στη Νομοθεσία και στους Κανονισμούς, είναι νομικά λανθασμένη και πολιτικά απαράδεκτη. Εάν αυτό που επικαλείται ο Γενικός Λογιστής ίσχυε τότε δεν θα χρειαζόταν ούτε η Νομοθεσία με τις πολύ συγκεκριμένες της πρόνοιες και ούτε οι αναλυτικοί Κανονισμοί για το ποιος δικαιούται να λαμβάνει στήριξη μέχρι το πώς αυτή καταβάλλεται.

3. Στην ανακοίνωση του Γενικού Λογιστή δεν υπάρχει οποιαδήποτε απάντηση (και δεν θα μπορούσε άλλωστε να υπάρχει) σε σχέση με σοβαρά πολιτικά ζητήματα που εγείρονται όπως η πρόθεση της πρώτης κυρίας για πλήρη αλλαγή του σκοπού και του ρόλου του Φορέα με στόχο αυτός να υποκαταστήσει την ευθύνη του συντεταγμένου κράτους για ουσιαστική στήριξη των φοιτητών/τριών μας. Διερωτόμαστε πραγματικά: αφού υπάρχει η εκτίμηση (και είναι σωστή) ότι οι ανάγκες των φοιτητών διευρύνονται, γιατί το Υπουργικό Συμβούλιο δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες τόσο για την αναθεώρηση της φοιτητικής χορηγίας, η οποία μένει για πολλά χρόνια τώρα στάσιμη, όσο και για περαιτέρω στήριξη των φοιτητών/τριών μας. Δεν μπορούν οι φοιτητές/τριές μας να εξαρτώνται μόνο από φιλανθρωπίες και ελεημοσύνες με τον κίνδυνο αυτές να εξελιχθούν σε μαζικό ρουσφέτι ή από το εάν θα εξευρεθούν τη μια ή την άλλη χρονιά εισφορές από ιδιώτες. Αν υπάρχουν ιδιωτικά κεφάλαια καλώς να ορίσουν, αλλά θα πρέπει να διατίθενται μέσα από συντεταγμένους θεσμούς, όπως οι υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας των πανεπιστημίων και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου.

4. Θα προτείναμε κάποιοι να είναι πιο φειδωλοί στις εκτιμήσεις για τον αναξιοκρατικό ή όχι χαρακτήρα κάποιων αποφάσεων, ενόψει και του ελέγχου που θα διενεργήσει ο Γενικός Ελεγκτής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση