ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντίδραση από Ισραήλ και Κομισιόν για τις απειλές Νασράλα κατά της Κύπρου

«Να σταματήσουμε το Ιράν πριν να είναι αργά»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου η όποια απειλή κατά της χώρας αποτελεί απειλή κατά της ΕΕ, σχολίασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις εξωτερικές υποθέσεις, Πίτερ Στάνο, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε σχέση με την Κύπρο, ενώ εξέφρασε τη στήριξη της ΕΕ στη σχετική δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.  Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες ο κύριος Κόμπος είχε τηλεφωνική επικοινωνία πριν λίγο με ΥΠΕΞ Λιβάνου. Επαναβεβαιώσαν εξαιρετικές και στενές σχέσεις Κύπρου - Λιβάνου. Θα βγάλουν ανακοίνωση σε λίγο.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να διευκρινίσει αν θα γίνουν επαφές και με την Κυβέρνηση του Λιβάνου, ο κ. Στάνο είπε πως η επικοινωνία είναι συνεχής, και πως «ερχόμαστε σε επαφή επίσης με άλλα μέρη, μαζί με τους εταίρους μας από την περιοχή και τη διεθνή κοινότητα» με στόχο την αποτροπή της κλιμάκωσης. Σημείωσε ακόμα πως το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στην τακτική συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα.

Απαντώντας αρχικά σε ερώτηση αναφορικά με τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου σε περίπτωση παροχής στρατιωτικών διευκολύνσεων στο Ισραήλ, ο κ. Στάνο επεσήμανε πως «η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης - αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Κύπρος και η Κύπρος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε απειλή εναντίον ενός από τα κράτη μέλη μας είναι απειλή εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε, η ΕΕ «υποστηρίζει πλήρως την ίδια την Κύπρο, καθώς και τη δήλωση που έγινε σε σχέση με τις απειλές από τη Χεζμπολάχ από τον Πρόεδρο της Κύπρου».

Ερωτηθείς από κατά πόσον οι απειλές αυτές επηρεάζουν και τις σχέσεις με τον Λίβανο, στη διακυβέρνηση του οποίου η Χεζμπολάχ έχει ρόλο, ο κ. Στάνο επανέλαβε πως η Κύπρος είναι μέρος της ΕΕ και πως η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει και να δείχνει αλληλεγγύη στην Κύπρο.

«Η κατάσταση, βέβαια, πρέπει να ιδωθεί και στο ευρύτερο πλαίσιο των περιφερειακών εντάσεων», πρόσθεσε ο κ. Στάνο, επισημαίνοντας πως για αυτόν τον λόγο η ΕΕ «συμμετέχει σε επαφές και δραστηριότητες με διάφορους εταίρους στην περιοχή διεθνώς, για να συμβάλει στην αναγκαία και αναγκαία αποκλιμάκωση».

Σημειώνοντας πως δεν θα ήθελε να πει περισσότερα σε αυτό το στάδιο, υπενθύμισε πως οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν συζητήσεις την ερχόμενη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του τακτικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, κατά το οποίο «θα συζητήσουν επίσης τις τελευταίες εξελίξεις και θα αξιολογήσουν την κατάσταση όπως αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή».

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να διευκρινίσει αν θα γίνουν και επαφές της ΕΕ με την Κυβέρνηση του Λιβάνου καθώς υπάρχουν σε εξέλιξη διεργασίες μεταξύ Βρυξελλών και Βηρυτού, μεταξύ άλλων και για τη στήριξη στον τομέα της μετανάστευσης, ο κ. Στάνο σημείωσε πως «έχουμε συνεχή διάλογο με τους εταίρους σε διάφορα επίπεδα», υπενθυμίζοντας πως ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου βρέθηκε στις Βρυξέλλες πριν μερικές εβδομάδες και συνάντησε τον Ύπατο Εκπρόσωπο, Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ η ΕΕ έχει και την αντιπροσωπεία της στη Βηρυτό.

«Φυσικά, έχουμε επαφές με τη λιβανική Κυβέρνηση, με τους Λιβανέζους ομολόγους μας και ερχόμαστε σε επαφή επίσης με άλλα μέρη, μαζί με τους εταίρους μας από την περιοχή και τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε. Μοναδικός στόχος τον επαφών και της συνεχούς ανταλλαγής θέσεων και απόψεων είναι «να αποτραπεί οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση, διότι κανείς δεν έχει να κερδίσει από μια πιθανή μεγαλύτερη κλιμάκωση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ στη συγκεκριμένη περίπτωση», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν οι επαφές αυτές γίνονται και με τη Χεζμπολάχ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επεσήμανε πως η Χεζμπολάχ «έχει πολιτική πτέρυγα που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο και στην Κυβέρνηση του Λιβάνου» και σημείωσε πως έχουν γίνει επαφές που έχουν δημοσιοποιηθεί.

«Έχουμε πολλούς τρόπους για να είμαστε σε επαφή με όλους τους απαραίτητους, όλους τους σημαντικούς και σχετικούς παράγοντες» είπε. «Δυστυχώς, στον Λίβανο, η Χεζμπολάχ είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Είναι μέρος της κοινωνίας, είναι μέρος του πολιτικού φάσματος», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως κατά την πρόσφατή του επίσκεψή του στον Λίβανο, ο κ. Μπορέλ είχε συνάντηση με εκπρόσωπο της πολιτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ, όπου μετέφερε «με μεγάλη σαφήνεια» τις θέσεις και τις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα με ανάρτηση του, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς απαντά στις απειλές, αναφέροντας, «ο Νασράλα απειλεί με επίθεση στην Κύπρο. Οι ιρανικοί πύραυλοι και η εξτρεμιστική ισλαμική τρομοκρατία απειλούν τις ευρωπαϊκές χώρες και ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο. Προσθέτοντας ότι πρέπει να σταματήσουμε το Ιράν τώρα πριν να είναι πολύ αργά.»

«Λαμβάνονται όλα τα δέοντα μέτρα»

Τα μέτρα της Αστυνομίας κατά της τρομοκρατίας επικαιροποιούνται και αξιολογούνται καθημερινά και λαμβάνονται όλα τα δέοντα μέτρα προστασίας, αναλόγως των περιστάσεων, απάντησε στις απειλές Νασράλλα κατά της Κύπρου ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης.

Σε δηλώσεις στη Βουλή την Πέμπτη ο Υπουργός παρέπεμψε στις χθεσινές τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η Κύπρος είναι το μέρος της λύσης σε αυτά τα προβλήματα και όχι μέρος του προβλήματος.

"Σε σχέση με την αρμοδιότητα του δικού μου Υπουργείου έχω ήδη πει παρά πολλές φορές ότι τα μέτρα που λαμβάνονται, στο κομμάτι της τρομοκρατίας, αξιολογούνται και επικαιροποιούνται καθημερινά. Οπότε είναι αυτονόητο και αντιληπτό ότι και οι συγκεκριμένες δηλώσεις αξιολογούνται και τα σχετικά μέτρα επικαιροποιούνται επί καθημερινής βάσεως, αναλόγως πληροφοριών και εξελίξεων, πόσο μάλλον γιατί όχι και αναλόγως δημοσίων δηλώσεων δαφόρων παραγόντων", ανέφερε.

Σε ερώτηση αν οι πολίτες πρέπει να καθησυχαστούν απάντησε ότι τα μέτρα της Αστυνομίας κατά της τρομοκρατίας επικαιροποιούνται και αξιολογούνται καθημερινά και λαμβάνονται όλα τα δέοντα μέτρα προστασίας αναλόγως των περιστάσεων.

Παρέμβαση Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη

Οποιοιδήποτε δημόσιοι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε εμπλοκή της Κύπρου μέσω των υποδομών της ή των περιοχών της στην περίπτωση αντιπαράθεσης που σχετίζεται με τον Λίβανο, είναι παντελώς ανεδαφικοί. Η Κύπρος ποτέ δεν έχει παράσχει και ποτέ δεν θα παράσχει διευκολύνσεις για οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια κατά της οποιασδήποτε χώρας.
Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ένα αξιόπιστο παράγοντα σταθερότητας και ένα αναγνωρισμένο περιφερειακό κέντρο για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, στη βάση των εξαίρετων σχέσεων της με όλα τα κράτη της περιοχής.

Η εικόνα αυτή της Κύπρου βασίζεται στην αξιοπιστία και την προβλεψιμότητα της. Μέσω των πολυεπίπεδων πρακτικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει, την έντονη δραστηριοποίηση της και την ενεργό διπλωματία, περιλαμβανομένου του θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, συμβάλλει στην εδραίωση των απαραίτητων συνθηκών για επίτευξη περιφερειακής ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας.

Η Κύπρος είναι σθεναρός υποστηρικτής της επίλυσης διενέξεων μέσω ειρηνικών μέσων και διαλόγου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον Λίβανο, οι εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι καλά γνωστές. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει επισκεφθεί τη χώρα δύο φορές κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία ώστε να δοθεί πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από την ΕΕ προς ενίσχυση της σταθερότητας στον Λίβανο.

Η Κύπρος δεν είναι μέρος του προβλήματος Όπως είναι ευρέως αποδεκτό, το διπλωματικό της αποτύπωμα είναι μέρος της λύσης.

«Η ΚΔ δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις»

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Αυτό που έχω να απαντήσω είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις.
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος του προβλήματος, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης. Και ο ρόλος μας αυτός, όπως εκδηλώνεται, για παράδειγμα, μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Για πρώτη φορά, ο Νασράλα εκτόξευσε απειλές εναντίον της Κύπρου

Για πρώτη φορά, ο Νασράλα εκτόξευσε απειλές και εναντίον της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να τη θεωρήσει εμπλεκόμενη στον πόλεμο εάν εξακολουθήσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για στρατιωτικούς σκοπούς.

Κατάσταση στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ

Ο κ. Στάνο είπε πως η ΕΕ παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση καθώς «αποτελεί πηγή συνεχούς ανησυχίας», όπως έχει τονιστεί από πλευράς Βρυξελλών στο παρελθόν.

«Έχουμε ήδη πει κατ’ επανάληψη ότι, σύμφωνα με το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση προτρέπει όλα τα μέρη να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκλιμακώσουν ή να σταματήσουν τα βήματα που οδηγούν σε κλιμάκωση» τόνισε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως η αποκλιμάκωση είναι σημαντική ώστε να καταστεί δυνατή η εμπλοκή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, η ΕΕ χαιρετίζει τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες από τους διεθνείς εταίρους, και ιδιαίτερα τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Κομισιόν και του Λιβάνου, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη στήριξη στον λιβανικό στρατό, και απαντώντας σε ερώτηση για το πού βρίσκεται αυτή η διαδικασία, ο κ. Στάνο υπογράμμισε πως «η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στον Λίβανο και στον λιβανέζικο λαό», κάτι που έχει επαναληφθεί σε πολλές περιπτώσεις όπως κατά την επίσκεψη της Προέδρου Φον ντερ Λάιεν στη Βηρυτό, καθώς και σε συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω των οποίων και τα κράτη μέλη εξέφρασαν αυτή τη δέσμευση.

«Ναι», συνέχισε, «μέρος της υποστήριξής μας είναι η υποστήριξη των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων», καθώς «διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο μαζί με την UNIFIL, την αποστολή του ΟΗΕ, στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο νότιο Λίβανο».

«Οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες αυτής της υποστήριξης εξακολουθούν να συζητούνται μεταξύ των κρατών μελών» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X