ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την επιστολή Αναστασιάδη προς Τατάρ

Σκοπός της πρόσφατης επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη στον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ είναι να «στριμώξει» την τουρκοκυπριακή πλευρά, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι

ΚΥΠΕ

Σκοπός της πρόσφατης επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη στον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ είναι να «στριμώξει» την τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία αποφεύγει ακόμα και να συζητήσει αυτά τα θέματα (των ΜΟΕ) εδώ και καιρό, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σε ανάρτηση του κ. Οζερσάι επι του θέματος στα ΜΚΔ, όπου γράφει ότι αν η τ/κ πλευρά ακολουθούσε μια ενεργητική πολιτική σε αυτά τα θέματα, «όπως είχαμε κάνει έκκληση πολλές φορές προηγουμένως, αν πρόβαλλε συνεχώς τις δικές της προτάσεις και μπορούσε να αναπτύξει αντιπροτάσεις, αν μπορούσαν να τεθούν αυτές στο τραπέζι από το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας στην Ελβετία εκ μέρους του κ. Τατάρ, σήμερα δεν θα ήταν δυνατό να στριμωχτεί με αυτό τον τρόπο».

Η ε/κ πολιτική ηγεσία – κατά την έκφρασή του - διαρρέοντας στον Τύπο την επιστολή, η οποία περιέχει τις προτάσεις που οι Ε/κ χαρακτηρίζουν ΜΟΕ, όπως ανέφερε ο κ. Οζερσάι, «προσπαθεί να ασκήσει πίεση μέσω της δημόσιας διπλωματίας πάνω στην τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία εδώ και καιρό δεν επέδειξε καμία στάση πάνω σε αυτό το θέμα. Ουσιαστικά κάνει κάτι πολύ σωστό από την δική της σκοπιά».

Υπενθυμίζοντας ότι το ΚΛ προβαίνει σε έκκληση εδώ και καιρό προς τον Ερσίν Τατάρ να κάνει νέες διαφορετικές και δημιουργικές προτάσεις προς την ε/κ πλευρά έστω και αν οι ε/κ προτάσεις «δεν είναι αποδεκτές με αυτή την μορφή», ο Όζερσαϊ παραδέχθηκε ότι υπάρχει βαθιά διαφωνία ανάμεσα στις πλευρές σε σχέση με την συνολική λύση και δεν υπάρχει κοινό έδαφος. «Γι’ αυτό τον λόγο σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να αρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία σε σχέση με την συνολική λύση του Κυπριακού. Όμως, σε μια τέτοια περίοδο που περνούμε μια σοβαρή στενότητα, που η οικονομία πληγώθηκε τόσο βαθιά, θα ήταν το πιο ορθό βήμα η ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές στον οικονομικό τομέα και η συνεργασία τους κατά τρόπο που να είναι προς οικονομικό όφελος και των δύο πλευρών. Εμείς στο παρελθόν είχαμε αναπτύξει κάποιες αντιπροτάσεις και κάναμε έκκληση στην προεδρία της δημοκρατίας. Είχαμε πει ότι αξίζει να εργαστούμε πάνω στην σκέψη λιμάνι έναντι λιμανιού αντί λιμάνι έναντι του Βαρωσιού».

Αναφορά στην επιστολή κάνει και μέριδα του τ/κ Τύπου. Με τίτλο «Διέρρευσε στον Τύπο η επιστολή Αναστασιάδη προς τον Τατάρ», η Αβρούπα γράφει ότι διέρρευσε στον Τύπο η εξασέλιδη επιστολή με ημερομηνία 23 Μαΐου που απέστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, καλώντας τον σε διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό σε ένα πλαίσιο «που ο ίδιος χάραξε».

Η Ντεταί αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Έκκληση ‘άντε να αρχίσουμε’ από τον Αναστασιάδη στον Τατάρ».

Με τίτλο «Διέρρευσε στον Τύπο η επιστολή του Ελληνοκύπριου ηγέτη προς τον πρόεδρο Τατάρ», η διαδικτυακή Κίπρις ποστασί γράφει ότι ο «Φιλελεύθερος» δημοσίευσε εκτενή περίληψη της επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Τατάρ.

Ο διευθυντής της Γενί Ντουζέν, Τζενκ Μουτλούγιακαλί γράφει στη σημερινή του στήλη ότι εστάλη μια επιστολή στον Τατάρ, αλλά αυτός παραμένει σιωπηλός. «Προκαλεί τον κόσμο, όμως δεν κάνει έστω και ένα βήμα που θα συνδέσει την πατρίδα μας με τον κόσμο», αναφέρει ο αρθρογράφος για τον Τατάρ, επισημαίνοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τον Τ/κ ηγέτη να συναντηθούν, να ανοίξουν το αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου για απευθείας πτήσεις και το λιμάνι της Αμμοχώστου για απευθείας εμπόριο κάτω από τον έλεγχο του ΟΗΕ και της ΕΕ.

«Εδώ και χρόνια ζητούσαν απευθείας πτήσεις από το Ερτζιάν προς τον κόσμο. Κατηγορούσαν τον νότο επειδή το εμπόδιζε αυτό. Τώρα τι έγινε; Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης θέτει το θέμα εκ νέου στην ημερήσια διάταξη. ‘Να ανοίξουμε το Ερτζιάν για απευθείας πτήσεις’, λέει. Δεν το συζητά καν!» αναφέρει.

Λέγατε – συνεχίζει - ‘θα δώσουμε το Βαρώσι στους νόμιμους ιδιοκτήτες του’. «Λέγεται αυτό ακριβώς. ‘Να το δώσουμε στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους’. Σε αντάλλαγμα με αυτό, θα ανοίξει το αεροδρόμιο Ερτζιάν προς τον κόσμο σε πλήρη αρμονία με τους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου. Έτσι θα μπορούν να έρχονται πτήσεις από τις τέσσερεις πλευρές του κόσμου στο βόρειο τμήμα του νησιού. Θα έρχονται τουρίστες από παντού. Θα αναπτυχθεί η οικονομία».

Ο Μουτλούγιακαλι διερωτάται γιατί δεν το έχουν συζητήσει αυτό. «Μήπως απλά και μόνο για να σχηματίσετε κυβέρνηση με ‘οδηγίες’, να κάνετε λεγόμενο πρωθυπουργό έναν βουλευτή που πάτωσε στο συνέδριο του κόμματος; Μήπως απορρίπτετε αυτή την πρόταση για να μπορείτε να διορίζετε υπουργό εξωτερικών από την Άγκυρα με το ψέμα της ‘ίσης κυριαρχίας’; Γιατί;».

Το λιμάνι Αμμοχώστου θα ανοίξει σε απευθείας εμπόριο με μια διαδικασία που θα διευθύνεται εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτό προτείνεται, αναφέρει ο τ/κ αρθρογράφος λέγοντας ότι έτσι θα προχωρήσει η προσέγγιση ανάμεσα σε Τουρκία και Κύπρο. Ίσως έτσι μεγαλώσει η εμπιστοσύνη, θα αρχίσει ένας νέος σχεδιασμός του μέλλοντος, θα ανοίξει τις πόρτες μιας νέα διαδικασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτει. «Ποιος ξέρει, μπορεί να γίνει δυνατή και η μετάβαση στο ευρώ. Θα υπάρξει πορεία προς την λύση βήμα με βήμα», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση