ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναφορά Μητσοτάκη στο Κυπριακό κατά την άφιξη του στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την ευχή για επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη σημερινή ψηφοφορία στο Στρασβούργο

ΚΥΠΕ

Ρητή αναφορά στο Κυπριακό έκανε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που διεξάγεται σήμερα στο Blenheim Palace έξω από την Οξφόρδη.

«Σε δύο ημέρες, στις 20 Ιουλίου, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οποία οδήγησε στην κατοχή του ενός τρίτου του νησιού. Πρόκειται για το τελευταίο διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος. Ευελπιστώ ότι αυτό το ζήτημα επιτέλους θα επιλυθεί και ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα επαναρχίσουν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πάντα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θέτουν το πλαίσιο για την επίλυση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την ευχή για επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη σημερινή ψηφοφορία στο Στρασβούργο.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να υπάρχει συνέχεια, σταθερότητα και εμπειρία στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ατζέντα που παρουσίασε όσον αφορά στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητήματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα, την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, την αντιμετώπιση των ζητημάτων μετανάστευσης, είναι επίσης σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, διότι αφορούν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», είπε.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα υπό τον Κιρ Στάρμερ το Ηνωμένο Βασίλειο να εργαστεί για πιο εποικοδομητική σχέση με την ΕΕ.

Ως προς το μεταναστευτικό δήλωσε, «όπως γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επικεντρωθεί πολύ περισσότερο στο ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Πιστεύω ότι είναι σωστή προτεραιότητα. Έχουμε νομοθετήσει, όπως γνωρίζετε, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, το οποίο συνιστά σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Βέβαια, όμως, πρέπει επίσης να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης, με τις χώρες διέλευσης, προκειμένου να μειώσουμε την παράνομη μετανάστευση και να εστιάσουμε περισσότερο στις νόμιμες οδούς μετανάστευσης».

Η Ελλάδα, για παράδειγμα, είπε, «έχει εποικοδομητική συνεργασία με την Τουρκία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν είναι οι διακινητές που αποφασίζουν ποιος θα εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τα κυρίαρχα κράτη που έχουν την τελική ευθύνη για τη λήψη αυτών των αποφάσεων».

Λίγο μετά τις 10 το πρωί τοπική ώρα άρχισε η συνέδρια της ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, με συμμετοχή 47 ηγετών χωρών και οργανισμών της γηραιάς ηπείρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση