ΚΥΠΕ
Καθοριστικής σημασίας για την προσπάθεια και την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών με απώτερο στόχο την κινητοποίηση του Kυπριακού, θεωρείται η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί εντός Σεπτεμβρίου καθώς και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του επόμενου μήνα, ανέφερε απόψε η Δόξα Κωμοδρόμου, Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος.
Σε ομιλία της στην εκδήλωση «Ημέρα Μνήμης Λύσης» που διοργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης, ο Δήμος Λύσης στη Δρομολαξιά, η κα. Κωμοδρόμου είπε ότι «από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, επισήμανε ότι ο μόνος δρόμος που υπάρχει για εμάς, είναι ο δρόμος της προόδου, της συνεργασίας και της ειρήνης, ο δρόμος της εντατικοποίησης κάθε προσπάθειας για σπάσιμο του αδιεξόδου και για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, για την επίτευξη της πολυπόθητης απελευθέρωσης, της επιδιωκόμενης λύσης, της επανένωσης του τόπου μας. Γι’ αυτό, εξάλλου, ξεκίνησε μια μεγάλη διπλωματική προσπάθεια, με στόχο το αμοιβαίο όφελος για όλους τους εμπλεκόμενους».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, συνέχισε «εργάζεται για να πετύχει εκείνες τις εξελίξεις που θα μετατρέπουν τους Ευρωπαίους πολίτες της Κύπρου σε πολίτες πρώτης κατηγορίας και όχι δεύτερης, όπως είναι σήμερα, εφόσον τόσα χρόνια μετά εξακολουθούμε να στερούμαστε βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών στην ίδια μας την πατρίδα. Καθοριστικής σημασίας για την προσπάθεια και την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών με απώτερο στόχο την κινητοποίηση του Κυπριακού, θεωρείται η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε δέκα περίπου ημέρες, όπως και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον ερχόμενο Οκτώβριο».
Όπως είπε η κα. Κωμοδρόμου «οι προσπάθειες για λύση, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, συμβατή με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κοινοτικού Κεκτημένου είναι εντατικές και μεθοδικές. Επιζητούμε μια λύση λειτουργική και βιώσιμη, που επιτέλους θα καθιστά την Κύπρο ένα κανονικό και λειτουργικό κράτος, ένα κράτος που να επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους πολίτες του να ζουν σε συνθήκες ευημερίας, ασφάλειας, αμοιβαίου σεβασμού και εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους, χωρίς εξαιρέσεις».
Η κα. Κωμοδρόμου αναφέρθηκε και στον κατεχόμενο Δήμο Λύσης και είπε πως «σήμερα οι 8.500 και πλέον Λυσιώτες, ζουν προσωρινά στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Για 49 χρόνια, οι τραγικές συνέπειες της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής παραμένουν αναλλοίωτες, οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του κυπριακού λαού εν γένει, αποτελούν τα αδιάσειστα τεκμήρια της συνεχιζόμενης διεθνούς παρανομίας εις βάρος της Κύπρου».
Πρόσθεσε ότι «η ιστορική μας ευθύνη δεν είναι τίποτα άλλο από το να αποκαταστήσουμε την ιστορική συνέχεια στον τόπο μας και με αυτό τον τρόπο να διασφαλίσουμε το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού σε αυτό το νησί, όπως διαμορφώθηκε, εμπεδώθηκε και παρέμεινε έτσι για χιλιάδες χρόνια, κληροδοτώντας από γενιά σε γενιά τις αρχές και αξίες των προγόνων μας, ώστε να αναπνέουμε αέρα ελευθερίας».
Η κα. Κωμοδρόμου ευχαρίστησε εκ μέρους τη Κυβέρνησης «τις αντιπροσωπείες των αδελφοποιημένων με τη Λύση, Δήμων Κιλκίς, Αυδήρων και Λήμνου που με τη παρουσία τους ενισχύουν περαιτέρω τους ιερούς και ακατάλυτους δεσμούς μας και στέλνουν το μήνυμα ότι Ελλάδα και Κύπρος, είμαστε μαζί στον αγώνα που διεξάγουμε υπέρ της προάσπισης της ελευθερίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας, υπέρ των δικαιωμάτων του λαού μας, υπέρ της δικαίωσης των αγώνων και των θυσιών όσων έγραψαν με ανεξίτηλα γράμματα το όνομά τους στο Πάνθεον των Αθανάτων μας».
Μόλις πρόσφατα, συνέχισε οι Δήμοι Κιλκίς και Λύσης τίμησαν τον ήρωα Υπαρχηγό της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος είναι σύμβολο για όλο τον Ελληνισμό ενώ αναφέρθηκε και στον άλλο μεγάλο ήρωα της ΕΟΚΑ Κυριάκο Μάτση που πέρασε από την περιοχή του Κιλκίς, σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνδέθηκε στενά με τον Γρηγόρη Αυξεντίου.
Αφού αναφέρθηκε στα άλλα 8 παλληκάρια της Λύσης που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, σημείωσε πως «η ηρωοτόκος Λύση πλήρωσε το δικό της μεγάλο τίμημα και κατά την τουρκική εισβολή του 1974, με τραγικό απολογισμό επτά ήρωες του πολέμου, έξι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ άλλοι έντεκα δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τους Τούρκους».
Οι Λυσιώτες, συνέχισε η κα. Κωμοδρόμου «εξακολουθούν να δίνουν το δικό τους αγώνα για να κρατηθεί η μνήμη ζωντανή και κατ’ επέκταση εκφράζουν την επιθυμία για επιστροφή σε μια ελεύθερη Λύση, σε μια ελεύθερη πατρίδα».
Ταυτόχρονα εξέφρασε περηφάνια «για την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά που ανήκουν στους κατοίκους της Λύσης και δημιουργούν εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, καθώς και άλλα προγράμματα για να διατηρήσουν άθικτη αυτή την πλούσια από κάθε άποψης κληρονομιά. Πάντα θα είμαστε δίπλα στη Λύση και τους Λυσιώτες» είπε.
Η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος συνεχάρη τον Δήμο «που συνεχίζει τη δημιουργική, γόνιμη και αγωνιστική του δράση, επιτυγχάνοντας μέσα από πρωτοβουλίες και συνεργασίες να ενώνει τον κόσμο της Λύσης και να διατηρεί άσβεστο τον πόθο της επιστροφής στα πατρογονικά εδάφη».