ΚΥΠΕ
Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, ακόμη και αύριο, υπό την προϋπόθεση ότι βάση αυτής της όποιας πρωτοβουλίας, θα πρέπει να είναι το συμφωνημένο πλαίσιο, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, μετά το μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Νέου Χωριού Κυθρέας, στην Αγλαντζιά, ο κ. Αντωνίου ερωτηθείς για την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον ΓΓ των ΗΕ, είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος, έχει διαμηνύσει αυτή του την ετοιμότητα και θα συζητήσει με τον ΓΓ των ΗΕ τα επόμενα του βήματα, πώς σκέφτεται ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες και αναλόγως θα τοποθετηθούμε».
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, ακόμη και αύριο, υπό την προϋπόθεση ότι βάση αυτής της όποιας πρωτοβουλίας, θα πρέπει να είναι το συμφωνημένο πλαίσιο, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, διότι για εμάς δεν νοείται οποιαδήποτε προσπάθεια που υπηρετεί οποιαδήποτε άλλη στόχευση, είτε για δύο κράτη είτε για κυριαρχική ισότητα είτε τα τρία ‘Α’ που προτάσσει ο κ. Τατάρ, για απευθείας πτήσεις, απευθείας επαφές και απευθείας εμπόριο», ανέφερε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, πρόσθεσε, «είμαστε ρεαλιστές, αντικρίζουμε με πραγματισμό τις δυσκολίες που υπάρχουν. Η άλλη πλευρά δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας, όμως, έχουμε την υποχρέωση να εξαντλήσουμε κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα».
Ανέφερε επίσης ότι η παρέλευση του χρόνου δημιουργεί και εδραιώνει τετελεσμένα επί του εδάφους, αλλά και στις συνειδήσεις των ανθρώπων. «Όσο απομακρυνόμαστε από το 1974 δημιουργούνται εντελώς νέες συνθήκες. Είμαστε ρεαλιστές, θέλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία υπάρχει, ή και εάν δεν υπάρχει να τη δημιουργήσουμε, εξ ου και η πρωτοβουλία που είναι ενώπιον μας βασίζεται στις δικές μας ενέργειες. Είναι δύσκολα τα δεδομένα, όμως, θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο», σημείωσε.
Περιουσίες στα κατεχόμενα
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα εφημερίδας ότι ξένοι σφετεριστές πουλούν άρον άρον περιουσίες στα κατεχόμενα, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί πολλά διπλωματικά, νομικά και πολιτικά εργαλεία, για να περιορίσει τον σφετερισμό περιουσιών στα κατεχόμενα».
Η Κυβέρνηση καθηκόντως αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε, "σε μια προσπάθεια ακριβώς να σταματήσουμε την ανέγερση και την εκμετάλλευση οικιστικών και τουριστικών αναπτύξεων στα κατεχόμενα, διότι αντιλαμβάνεστε ότι αυτά εδραιώνουν περαιτέρω τα τετελεσμένα της κατοχής και λειτουργούν ως αντικίνητρα για την επιδίωξη της άλλης πλευράς προς την κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης".
Σημειώνοντας ότι πρόκειται για ευαίσθητο θέμα, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι "εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η Κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό εργαλείο για να σπάσει την αλυσίδα των σφετεριστών, εκείνων που αναγείρουν, εκείνων που διαφημίζουν και εκείνων που πωλούν περιουσίες ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας».
Εκδήλωση έξω από το Προεδρικό
Κληθείς να σχολιάσει την εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μεγαρο, ο κ. Αντωνίου είπε ότι «σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση του ΑΚΕΛ, η θέση μας είναι ότι το κάθε κόμμα, η κάθε πολιτική δύναμη, κάθε οργανωμένο σύνολο, αλλά και ασφαλώς ο κάθε πολίτης, έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν, πάντοτε ειρηνικά, στο πλαίσιο του νόμου. Από εκεί και πέρα, με πολύ σεβασμό θα πρέπει να υποδείξουμε ότι στην προσπάθεια για πάταξη της διαφθοράς, κανένας δεν μπορεί να ‘κουνάει το δάκτυλο’ στον άλλο, ούτε οι πολιτικές δυνάμεις ούτε η εκτελεστική εξουσία ούτε η νομοθετική».
Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία στον ανώτατο βαθμό, «για να δούμε πώς αντιμετωπίζεται ένα διαχρονικό πρόβλημα που υφίσταται από καταβολής Κυπριακής Δημοκρατίας και για τον λόγο αυτό, σε ό,τι αφορά τη διαφθορά, θα πρέπει να λέμε λίγα και να κάνουμε περισσότερα».
Κληθείς να σχολιάσει την εκδηλωθείσα πρόθεση του Βουλευτή Ζαχαρία Κουλία να διορίσει νέο Γενικό Ελεγκτή την προσεχή Τετάρτη, όταν θα ασκεί καθήκοντα Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, ο κ. Αντωνίου είπε «δεν μπορώ να του υποδείξω τι να κάνει, αλλά αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να αντικρίζονται, και είμαι βέβαιος ότι θα αντικριστούν, με τη δέουσα σοβαρότητα και με μέτρο. Το μέτρο, για το οποίο μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας. Ο τόπος χρειάζεται μέτρο».