ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ά. Λοΐζου: Τα θετικά και τα αρνητικά από την άρση του εμπάργκο όπλων

Τι αναφέρει ο Συνταγματάρχης εν αποστρατεία για τη σημασία αυτής της εξέλιξης

ΚΥΠΕ

Θετικά αλλά και κάποια αρνητικά βλέπει ο Συνταγματάρχης εν αποστρατεία, Άντης Λοΐζου, να προκύπτουν από την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ προς την Κύπρο.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για τη σημασία της εξέλιξης αυτής, ο κ. Λοΐζου είπε πως η σημασία της είναι μεγάλη γιατί ως Κυπριακή Δημοκρατία παύουμε να είμαστε στη μαύρη λίστα των χωρών σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ. Τώρα θα μπορούμε να εξοπλιστούμε με οποιοδήποτε οπλικό σύστημα θέλουμε, πρόσθεσε.

Επεσήμανε πως ένα από τα πλεονεκτήματα της άρσης του εμπάργκο είναι ότι σταματούμε να έχουμε πρόβλημα στους εξοπλισμούς από την ίδια την Αμερική. «Μπαίνουμε σε μια άλλη κατηγορία. Συσφίγγονται δεσμοί, αλλάζει η πολιτική με ό,τι αυτό συνεπάγεται», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως αμερικανικά οπλικά συστήματα έχει και η Ελλάδα, οπόταν λύνονται πολύ τα χέρια μας σε θέματα τεχνογνωσίας και ανταλλακτικών. «Δηλαδή αν θέλει η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί να ζητήσει από την Ελλάδα τεχνικούς ή προσωπικό μέχρι να εξοικειωθεί το δικό μας προσωπικό, να αποκτήσει εμπειρία και θα μπορούμε να καλυπτόμαστε και με ανταλλακτικά», ανέφερε.

Όπως σημείωσε, εξάλλου, στο παρελθόν είχαμε προβλήματα με προμηθευτές οπλικών συστημάτων από άλλες χώρες που δεν μπορούσαν να μας προμηθεύσουν με τα οπλικά τους συστήματα, επειδή κάποια μέρη τους ήταν αμερικανικής προέλευσης.

«Τέτοια προβλήματα είχαμε με τη Νότια Αφρική, με τη Γαλλία, με την Ιταλία. Δηλαδή αυτές οι χώρες ενώ έκαναν ένα δικό τους οπλικό σύστημα δεν μπορούσαν να μας το προμηθεύσουν γιατί κάποια μέρη του συστήματος τα προμηθεύονταν από τους Αμερικάνους. Οπόταν οι Αμερικάνοι δεν έδιναν άδεια εξαγωγής για να φτάσει στην Κύπρο που θα ήταν ο τελικός χρήστης. Τώρα αίρεται και αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε ο κ. Λοΐζου.

Σημείωσε, ακόμη, πως αυτή τη στιγμή θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουμε με τα ρωσικής προέλευσης οπλικά συστήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι πέραν των 25 ετών και χρειάζονται αναβαθμίσεις.

«Λόγω της ευθυγράμμισης της Κύπρου, ως υποχρεούτο με την ΕΕ, στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχει παγώσει το θέμα της αναβάθμισης, της επισκευής ή των τροποποιήσεων που απαιτούνται σε αυτά τα οπλικά συστήματα», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τα αρνητικά σημεία, ο κ. Λοίζου είπε πως σχεδόν το μισό οπλοστάσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας αφορά σε οπλικά συστήματα ρωσικής κατασκευής, «κάτι που σημαίνει ότι οι Ρώσοι θα δουν την εξέλιξη αυτή με την άρση του εμπάργκο από τους Αμερικανούς με αρνητική διάθεση».

«Οι Ρώσοι μπορεί να μην προχωρήσουν σε ανακατασκευές, σε αναβαθμίσεις, σε επισκευές κλπ μελλοντικά των ρωσικών οπλικών συστημάτων που έχει η Κύπρος. Οπόταν η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να πάρει αποφάσεις τι κάνει, αν θα τα πωλήσει, αφού δεν έχουμε την υποδομή να τα επισκευάσουμε.  Και αν αυτό το οπλικό υλικό από τη Ρωσία είτε το πωλήσουμε, είτε το παροπλίσουμε πρέπει να το αντικαταστήσουμε», ανέφερε.

Και όταν, πρόσθεσε, «αντικαθιστάς οπλικά συστήματα, και μάλιστα μια μεγάλη μάζα, αφού τα ρωσικά είναι σχεδόν το μισό μας οπλοστάσιο, πρέπει να προμηθευτείς άλλα από άλλη χώρα για να αντικαταστήσεις, να εκπαιδεύσεις το προσωπικό σου και να το εξοικειώσεις. Αυτό θα πάρει χρόνο ο οποίος μπορεί να πάρει ίσως και πάνω από έξι μήνες».

Επίσης ο κ. Λοΐζου σημείωσε πως η Ρωσία και η Κίνα πάντα στήριζαν την Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και πρόσθεσε: “Τώρα τι γίνεται; Πρέπει να το σκεφτεί και αυτό η Κυβέρνηση”.

Ακόμη έθεσε το θέμα του αν έχουμε τη διάθεση να αγοράσουμε αμερικανικά οπλικά συστήματα και εάν έχουμε τα λεφτά.

Είπε, εξάλλου, πως από τη στιγμή που αρχίζουμε να παίρνουμε αμερικανικά οπλικά συστήματα και να έχουμε πελατειακή σχέση με τις ΗΠΑ, η Αμερική πάντα θα μας επιβάλλει τους όρους της όπως πχ τις μη εξυπηρετήσεις ρωσικών πλοίων.

«Και πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι Ρώσοι μπορεί να αρχίσουν να εξυπηρετούνται από λιμάνια της νότιας Τουρκίας», ανέφερε, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση πρέπει να τα σταθμίσει όλα αυτά.

«Η άρση αυτή του εμπάργκο έχει πάρα πολλές αλυσιδωτές αντιδράσεις. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και η Κυβέρνηση πρέπει να τα συνεξετάσει όλα αυτά με σωφροσύνη. Στις διεθνείς σχέσεις, στη διεθνή πολιτική σκακιέρα παίζουν ρόλο τα εθνικά συμφέροντα. Στο εμπόριο οπλικών συστημάτων υπάρχουν και οι παράπλευρες απαιτήσεις στον πολιτικό στίβο», κατέληξε ο κ. Λοΐζου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση