ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Α. Δημητρίου: Η διαχείριση του Κυπριακού δεν είναι υπόθεση του ενός

Εμείς εμμένουμε και θα εμμένουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο κι ευελπιστούμε ότι και η παρουσία της κ. Ολγκίν εκεί ακριβώς θα οδηγηθεί, είπε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

ΚΥΠΕ

Εμείς εμμένουμε και θα εμμένουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο κι ευελπιστούμε ότι και η παρουσία της κ. Ολγκίν εκεί ακριβώς θα οδηγηθεί, δήλωσε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις της, η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι θεωρεί ότι ακόμα και τώρα και το αμέσως επόμενο διάστημα χρειάζεται να βρίσκεται σε συντονισμό το Εθνικό Συμβούλιο σημειώνοντας ότι «η διαχείριση του Κυπριακού δεν είναι υπόθεση του ενός».

«Ήταν και είναι πάγια θέση μας ότι το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να συγκαλείται σε τακτά χρονικά διαστήματα γιατί ακριβώς υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις στο γεωπολιτικό σκηνικό και νέα δεδομένα που αφορούν πρωτίστως και το εθνικό μας ζήτημα κι έτσι καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να έχουμε την ενημέρωση που πρέπει», πρόσθεσε.

Γι αυτό τον λόγο σήμερα, συνέχισε, χαιρόμαστε για το γεγονός ότι έγινε το Εθνικό Συμβούλιο και είχαμε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλα αυτά τα οποία συντελούνται.

Η θέση μας, τόνισε, είναι ότι χρειάζεται να υπάρχει σωστή ανάγνωση των δεδομένων και χάραξη εθνικής στρατηγικής. «Αυτή είναι η θέση του ΔΗΣΥ και προς αυτό έχουμε παραθέσει και τις δικές μας εισηγήσεις. Επιβάλλεται εθνική στρατηγική ακριβώς σε θέματα που δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και η διαχείριση του Κυπριακού δεν είναι υπόθεση του ενός, χρειάζεται συλλογικότητα και κατάλληλο χειρισμό σε όλα τα επίπεδα και έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε είτε είμαστε πολιτικές δυνάμεις στις ευρύτερες πολιτικές μας ομάδες για παράδειγμα ο ΔΗΣΥ είναι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είτε Βουλή των Αντιπροσώπων μέσα από την κοινοβουλευτική διπλωματία κ.ο.κ.», συμπλήρωσε

Θα πρέπει λοιπόν και το μήνυμα είναι ένα, είπε, να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία, κάθε μέσο, κάθε βήμα για να υπάρχει πραγματικά προοπτική για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό και να ενεργοποιήσουμε κάθε διασύνδεση και επαφή.

«Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος πραγματικά για να επικρατήσει, νομίζω είναι κάτι που συνειδητοποιούμε περισσότερο από ποτέ στις μέρες μας με όλα που συμβαίνουν. Ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα, το πιο σημαντικό για να νιώθουν οι πολίτες ασφαλείς και για να μπορούν πραγματικά να έχουν το μέλλον το οποίο επιθυμούν. Πόσο μάλλον σε μια χώρα η οποία για σχεδόν μισό αιώνα βρίσκεται και τελεί υπό κατοχή», ανέφερε.

Η κ. Δημητρίου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό και για το μεταναυστευτικό. «Εμείς ενημερώσαμε και για τις δικές μας πρωτοβουλίες ειδικότερα με το τι έγινε τις προηγούμενες των ημερών στην Σύνοδο των Προέδρων των Βουλών στην Ισπανία για την υιοθέτηση της δικής μας δήλωσης, της διακήρυξης ακριβώς ειδικότερα ως χώρες πρώτης εισόδου, χώρες του Νότου που έχουμε δυσανάλογο βάρος για την διαχείριση των παράτυπων, παράνομων μεταναστών», ανέφερε.

«Θα πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρειάζεται παράλληλα με τις κινήσεις που γίνονται από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

Το μήνυμα είναι ένα, συνέχισε, ότι πρέπει να ενεργοποιήσουμε κάθε βήμα και μέσο που μας προσφέρεται γιατί δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία από μόνη της να διαχειριστεί αυτό το μείζον ζήτημα. «Γι αυτό χαιρετίσαμε, χωρίς να θέλουμε να πούμε και δεν είπαμε ποτέ ότι είναι καθόλα ικανοποιητικό το σύμφωνο μετανάστευσης που για πρώτη φορά ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένεται τις επόμενες των ημερών να υιοθετηθεί και από το Συμβούλιο και θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξουν κι άλλα μέτρα για να αναχαιτιστεί το ζήτημα το οποίο απασχολεί όχι μόνο τους Κύπριους πολίτες αλλά και τους Ευρωπαίους πολίτες», είπε.

Κληθείσα να σχολιάσει αυτό που είπε ότι η διαχείριση του Κυπριακού δεν είναι υπόθεση του ενός, η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι «έχουμε ρόλο κι εμείς να αναλάβουμε και υποχρέωση εκεί κι όπου συμμετέχουμε ως ΔΗΣΥ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είτε ως Βουλή των Αντιπροσώπων κάθε Βουλευτής, Βουλεύτρια μέσα από διαφορετικούς θεσμούς να ενισχύουμε και να προσθέτουμε στην στρατηγική που χρειάζεται να υπάρξει και να εκπονηθεί για να θωρακίσει τις θέσεις της δικής μας πλευράς και να καταδείξει το πρόβλημα στην ουσία του ότι υπάρχει συνεχιζόμενη κατοχή εδώ και πενήντα χρόνια σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ με επιπρόσθετες παραβιάσεις και τακτικισμούς από την Τουρκία καθημερινά».

Άρα από την στιγμή που ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η ΕΕ αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται να κινηθούμε στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σημείωσε, θα πρέπει να εντείνουμε κάθε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση και το ελάχιστο που απαιτείται είναι ο συντονισμός μεταξύ μας.

Ερωτηθείσα για τις προτάσεις του κόμματος της που κατατέθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο, είπε πως έχει δημοσιοποιήσει τις προτάσεις από την προηγούμενη φορά. «Έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι πρέπει για παράδειγμα να υπάρξει μια καταγραφή όσον αφορά τις συγκλίσεις και κατηγοροποίηση των αποκλίσεων μετά και την σύσταση της διαπραγματευτικής ομάδας. Απ΄ ότι είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα το ανακοινώσει και θεωρούμε ότι θα είναι πολύ βοηθητικό», πρόσθεσε.

Θα πρέπει να δούμε πόσα άλλα θέματα, συνέχισε, «όπως λόγου χάρη το θέμα της ενέργειας μπορεί να προσθέσουν στο να δώσουν αν θέλετε το κίνητρο στην  Τουρκία για να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να λέμε ποτέ και σε καμιά περίπτωση ότι πρέπει πριν από την λύση να υπάρχει συμφωνία στην ενέργεια. Βεβαίως άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα θα πρέπει να γίνει μια εκστρατεία ενημέρωσης ειδικά για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προς τους Τουρκοκύπριους, πού βρισκόμαστε, τι ακριβώς προϋποθέτουν γιατί πολλές φορές αντιμετωπίζονται αρνητικά παρά θετικά, άρα πρέπει να πούμε και γι αυτά».

Θυμίσαμε, είπε, την εισήγηση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, όλα αυτά και πρέπει να βρούμε τρόπο πώς ακριβώς σταματούμε αυτό το αδιέξοδο και φέρνουμε στο τραπέζι αν θέλετε αυτούς που χρειάζεται για να πάμε ένα βήμα πιο κάτω

Σε ερώτηση αν ενημερώθηκαν για τις προτάσεις του ΓΓ ΟΗΕ που φέρεται να αποδέχθηκε ο Πρόεδρος, η κ. Δημητρίου είπε πως δεν μπορεί να πει περισσότερες λεπτομέρειες. «Θα σεβαστώ και θα σεβαστείτε κι εσείς πως οτιδήποτε λεχθεί μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά ή αντίστροφα προς τον στόχο τον οποίο θέλουμε. Έχει δώσει εξηγήσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ας ευχηθούμε ότι όλα θα πάνε κατ΄ ευχή», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εν λόγω κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) και στην αναβάθμιση ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ