ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

49 χρόνια Εισβολής – Μία «ανάγνωση» από τους Λετυμπιώτη, Δίπλαρο και Λουκαΐδη

Μίλησαν στη ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ για τη μαύρη επέτειο της 20ης Ιουλίου, υπό το πρίσμα των εξελίξεων μέχρι σήμερα στο Κυπριακό και του ζητούμενου για μία λύση στο πρόβλημα.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σαράντα εννέα χρόνια μετά την τραγωδία της Κύπρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο αναπληρωτής πρόεδρος και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Διπλαρος, και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, κάνουν μία ανάγνωση της μαύρης επετείου, υπό το πρίσμα των εξελίξεων μέχρι σήμερα στο Κυπριακό και του ζητούμενου για μία λύση στο πρόβλημα.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε στον στην εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ και την Οριάνα Παπαντωνίου ότι δεν είναι απλή διαδικασία, αλλά θέλει προσεκτικά βήματα. Την ίδια ώρα χαρακτήρισε πράξη ουσίας, ως προς τα αποτελέσματα των ενεργειών του ΠτΔ, τη συζήτηση για τις προοπτικές επανεκκίνησης των συνομιλιών από πλευράς χωρών μελών της ΕΕ, οι οποίες στο παρελθόν δεν ενδιαφέρονταν για το Κυπριακό. Παράλληλα ανάφερε ότι ευρωπαίοι εταίροι αναγνωρίζουν την ειλικρινή βούληση της ε/κ πλευράς για επιστροφή στις συνομιλίες.

Επίσης είπε ότι επιτεύχθηκε η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Τουρκία για στενές σχέσεις με την ΕΕ, κάτι που η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμούσε. Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη σε αυτόν τον διάλογο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει και λόγο και ρόλο, αποβλέποντας στην άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό.

Όσον αφορά τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου, μετά από αίτημα κομμάτων και με αφορμή τις εξελίξεις στα ξενοδοχεία στα Βαρώσια, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι θα γίνει πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβρη. Επίσης αναφέρθηκε σε σημαντικές συναντήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, που θα γίνουν πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπως η αναμενόμενη κάθοδος στο νησί εκπροσώπου του ΟΗΕ και η συνάντηση Χριστοδουλίδη – Τατάρ στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ στα τέλη Ιουλίου.

Δίπλαρος: Η ε/κ πλευρά δεν πρέπει να αλλάξει την επιδιωκόμενη λύση

«Όσα χρόνια και αν περνάνε δεν πρέπει να ξεχνάμε, δεν πρέπει να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για επανένωση της πατρίδας μας. Κατοχικοί ηγέτες ήθελαν να σβηστεί ο πόθος της επιστροφής, γι’ αυτό όποιοι έχουμε θέσεις στην πολιτική δεν πρέπει να το επιτρέψουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος.

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να κάνει η ε/κ πλετρά για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό, είπε ότι «με κύριο συμπαραστάτη την Ελλάδα και αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή μας ιδιότητα, να προσπαθήσουμε για συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά». Σημείωσε επίσης ότι τότε η εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία, συνέβαλε στο να υθούν ζητήματα που άπτονται της εσωτερικής διακυβέρνησης.

Την ίδια ώρα ο κ. Δίπλαρος ανάφερε ότι η ε/κ πλευρά δεν πρέπει να αλλάξει την επιδιωκόμενη λύση. Πρόσθεσε ότι μπορεί η ΔΔΟ να αποτελεί οδυνηρή υποχώρηση, αλλά η αλλαγή στο πλαίσιο λύσης θα δώσει το άλλοθι στην Τουρκία για αμφισβήτηση της ΔΔΟ και επιμονή της στη λύση δύο κρατών.

Για το θέμα των ξενοδοχείων στο Βαρώσι, επανέλαβε το αίτημα του ΔΗΣΥ για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου. Παράλληλα τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται ο τόπος, όσο ποτέ άλλοτε, είναι ενότητα και ομοψυχία.

Λουκαΐδης: «Τέτοιες μέρες πρέπει να γίνεται ενδοσκόπηση και αναστοχασμός»

Στην παραδοχή ότι μετά από 49 χρόνια η ε/κ πλευρά φαίνεται να επαναλαμβάνεται όσον αφορά τις προσπάθειές της για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, προέβη ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, όμως τονίζοντας ότι το να επαναλαμβάνονται ορθές θέσεις και στάσεις είναι ένα θέμα, όμως εάν επαναλαμβάνουμε τα λάθη που οδήγησαν στο πραξικόπημα και την εισβολή του 1974, είναι κάτι διαφορετικό. «Γι’ αυτό τέτοιες μέρες πρέπει να γίνεται ενδοσκόπηση και αναστοχασμός, για να αντλήσουμε μηνύματα από το παρελθόν. Λαοί που ξεχνούν το παρελθόν τους, δεν έχουν μέλλον», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων είναι ο μόνος τρόπος για λύση στο πρόβλημα. Παράλληλα εξέφρασε προβληματισμό για τον προσανατολισμό του Προέδρου Χριστοδουλίδη στον διορισμό απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό. Τόνισε ότι το ΑΚΕΛ στήριξε αυτήν την ενέργεια, αλλά, όπως είπε δεν μπορεί να παραβλέπει ότι ξανασυνέβη κάτι αντίστοιχο με τον κ. Χριστοδουλίδη, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και η Κυπριακή Δημοκρατία επικεντρώθηκε στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, με τελικό αποτέλεσμα, πρόσθεσε ο κ. Λουκαϊδης, «να πονέσουμε εμείς με την απομόνωση που είχαμε στην ΕΕ».

Την ίδια ώρα ανάφερε ότι η ε/κ πλευρά δεν πρέπει να αλλάξει την επιδιωκόμενη λύση, τονίζοντας ότι η αλλαγή στο πλαίσιο λύσης θα δώσει το άλλοθι στην Τουρκία για αμφισβήτηση της ΔΔΟ και επιμονή της στη λύση δύο κρατών.

Σημειώνοντας ότι για το Κυπριακό αναμένονται πράξεις από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ανάφερε για το πλαίσιο Γκουντέρες τα εξής: «Όταν δεν δέχεσαι δύο από τα έξι σημεία του πλαισίου Γκουντέρες, τότε και η άλλη πλευρά θα αμφισβητήσει τα άλλα τέσσερα σημεία».

Για τις εξελίξεις στο θέμα του ανοίγματος των Βαρωσίων από το κατοχικό καθεστώς, προειδοποπιησε ότι χωρίς την Αμμόχωστο θα έρθει το τέλος του Κυπριακού, διερωτόμενος πώς γίνεται χωρίς την περιοχή που άφησε η Τουρκία για διαπραγματεύσεις, να επιτευχθεί λύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση