Με προϊόντα προσφορών αναμένεται να γεμίσει το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πρόκειται για εργαλείο το οποίο έχουν επιστρατεύσει οι υπεραγορές ως μέσο διατήρησης των πελατών και των πωλήσεων και ει δυνατό αύξησή τους, ακόμα και σε συνθήκες πληθωρισμού. Μάλιστα, την εβδομάδα που προηγείται του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, τα βασικά προϊόντα φαίνεται να πρωταγωνιστούν στα φυλλάδια προσφορών των υπεραγορών. Με αυτό τον τρόπο αναμένεται ότι θα συγκρατηθεί, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, το κόστος για το φετινό γιορτινό τραπέζι. Βάσει αυτών των προσφορών, οι τιμές τροφίμων και εδεσμάτων αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εκτελεστικού γραμματέα του συνδέσμου υπεραγορών Ανδρέα Χατζηαδάμου. Πάντως, από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου Κρεοπωλών Κώστας Λειβαδιώτης μίλησε για αυξήσεις στις τιμές του κρέατος που κατά μέσο όρο θα κυμανθούν στο 30%. Πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πόσο θα πληρώσει ένα νοικοκυριό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θα δοθεί από το Παρατηρητήριο Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, και την έρευνα του Συνδέσμου Καταναλωτών, που αναμένεται να δημοσιευτεί την προσεχή Πέμπτη.
Ζενίθ επισκεψιμότητας
Πάντως, η αγορά έχει πάρει τα πάνω της τις τελευταίες μέρες, με την επισκεψιμότητα στο λιανικό τροφίμων, και όχι μόνο, να είναι αυξημένη. Το αποκορύφωμα βεβαίως αναμένεται το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου. Είναι γνωστό ότι παραδοσιακά, η παραμονή Χριστουγέννων θεωρείται η πιο εμπορική μέρα του χρόνου, ενώ το γεγονός ότι φέτος συμπίπτει με την εμπορικότερη μέρα της εβδομάδας, το Σάββατο, αυτό μεταφράζεται σε κορύφωση της επισκεψιμότητας αλλά και των πωλήσεων.
Οι προσφορές
Με τη συζήτηση για το καλάθι του νοικοκυριού να παραμένει στον πάγο, το μοναδικό εργαλείο στα χέρια του καταναλωτή ώστε να καλύψει με επάρκεια τις ανάγκες για το γιορτινό τραπέζι και σε όσο το δυνατό πιο λογικές τιμές, είναι οι προσφορές. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Υπεραγορών, οι προσφορές τις επόμενες ημέρες θα ενταθούν, ιδιαίτερα σε εδέσματα και κυρίως καταναλωτικά αγαθά που αφορούν το γιορτινό τραπέζι. Πρώτα στις προτιμήσεις των καταναλωτών είναι τα αλκοολούχα, τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα και τα κρεατικά. Αυτά τα προϊόντα έχουν πρώτη θέση στις προσφορές, ανεξαρτήτως αυξήσεων και περιορισμού κέρδους. «Οι συνθήκες ακρίβειας είναι δεδομένες, υπάρχουν αυξήσεις αλλά απορροφούνται σε μεγάλο βαθμό από τις υπεραγορές», αναφέρει σχετικά ο κ. Χατζηαδάμου. Εκφράζει την εκτίμηση ότι λόγω της απορρόφησης μέρους του κόστους, αλλά και της ύπαρξης προσφορών, τουλάχιστον όσον αφορά τις υπεραγορές, το κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θα κυμανθεί όσο και το 2021. Σε μεγάλο βαθμό η ύπαρξη προσφορών είναι προϊόν του έντονου ανταγωνισμού που επικρατεί στον τομέα και στην προσπάθεια των υπεραγορών για διατήρηση των πελατών και αύξηση μεριδίων στην αγορά.
Ακριβότερο κρέας θεωρείται το αρνί, στα €6-€7 /κιλό πωλείται το χοιρινό και η γαλοπούλα. Φθηνότερο κρέας το κοτόπουλο.
+30% το κρέας
Όσο αφορά πάντως τις τιμές κρέατος, αναμένονται αυξήσεις μέχρι 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο πρόεδρος Συνδέσμου Κρεοπωλών Κώστας Λειβαδιώτης ανέφερε στην «Κ» ότι οι τιμές είναι αυξημένες σε όλα τα είδη κρέατος που διατίθενται στην αγορά, αν και υπάρχουν διακυμάνσεις στις τιμές. Το ακριβότερο κρέας θεωρείται το αρνί το οποίο πωλείται από €12-€14/ κιλό και ακολουθεί το μοσχάρι με τιμές €10-€11 ευρώ/κιλό. Στα ίδια επίπεδα είναι οι τιμές για χοιρινό και γαλοπούλα που πωλούνται στην αγορά γύρω στα €6-€7 /κιλό. Φθηνότερο κρέας είναι το κοτόπουλο του οποίου η τιμή κυμαίνεται από €3-€4,5 κοτόπουλο/κιλό. Σημειώνεται ότι οι τιμές προκύπτουν από τις δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Κρεοπωλών. Τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου αναμένονται περί τα τέλη της εβδομάδας. Την τιμητική του στις προτιμήσεις των καταναλωτών για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχει το αρνίσιο κρέας, το οποίο είναι πρώτο σε πωλήσεις αυτές τις μέρες. Ακολουθούν οι πωλήσεις χοιρινού και γαλοπούλας. Πάντως, ο κ. Λειβαδιώτης έκανε λόγο για ελλείψεις σε όλα τα κυπριακά κρέατα, πλην του χοιρινού, με τα αποθέματα να καλύπτονται, όπως ανέφερε, με εισαγωγές.
Ουδέν μεμπτό στους ελέγχους ποιότητας
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα των επιπρόσθετων εργαστηριακών ελέγχων που έχουν καταρτίσει οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί από 12 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, με κλιμάκια της Υπηρεσίας να εργάζονται και τις μέρες αργιών παραμονής Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής των Υγειονομικών Υπηρεσιών Ηρόδοτος Ηροδότου στην «Κ», οι έλεγχοι επικεντρώνονται στην αξιολόγηση συνθηκών παρασκευής-μεταφοράς και πώλησης των τροφίμων όπως ορίζονται στους κώδικες υγιεινής πρακτικής, καθώς και στη σήμανση των προϊόντων που πρέπει να είναι στην ελληνική γλώσσα και να παρέχουν όλες τις πληροφορίες που απαιτούν οι κανονισμοί. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από το στάδιο της εισαγωγής των τροφίμων, έχουν ερευνηθεί αρκετές χιλιάδες κιλά τροφίμων που αναμένεται να καταναλωθούν κατά την περίοδο των γιορτών, όπως φοινίκια, ξηροί καρποί, κάστανα, σοκολατοειδή, σταφίδες, σησάμι, αποξηραμένα φρούτα κ.ά. Μάλιστα, κάποιες από τις εισαγωγές ξηρών καρπών έχουν ελεγχθεί και εργαστηριακά με αναλύσεις στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν αρνητικά αποτελέσματα από τις μέχρι σήμερα δειγματοληψίες. Στο στάδιο της παρασκευής και πώλησης των τροφίμων έχουν γίνει περίπου 450 έλεγχοι σε διάφορα υποστατικά όπως υπεραγορές, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, και έχουν προγραμματιστεί γύρω στις 60 δειγματοληψίες για ανάλυση στο γενικό χημείο του κράτους, ξηροί καρποί, παστά φρούτα, είδη ζαχαροπλαστικής και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα. Κάποια αποτελέσματα αναμένονται, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν οποιαδήποτε αρνητικά αποτελέσματα. Ο έλεγχος θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Στόχος η ποιότητα να είναι στα καλύτερα επίπεδα και καλεί το καταναλωτικό κοινό να είναι προσεκτικό στις αγορές του και να καλεί την υπηρεσία για οτιδήποτε περιέλθει στην αντίληψη του που πιθανό να επηρεάζει την ασφάλεια των τροφίμων.