ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Η βιωσιμότητα, το δημόσιο χρέος και οι κίνδυνοι

«Το Ταμείο είναι μεν βιώσιμο, αλλά είναι βιώσιμο γιατί οι εισφορές θα αυξηθούν και θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος πάρα πολύ σημαντικά» εξήγησε ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για τον κίνδυνο οι γενιές που τώρα εργάζονται να μην προλάβουν να λάβουν χρήματα από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αλλά και την αύξηση του δημόσιου χρέους, με αφορμή και τη χθεσινή ανακοίνωση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, μίλησε στην εκπομπή «Διασπορά Ειδήσεων» ο Πρόεδρος Μιχάλης Περσιάνης.

Ο κ. Περσιάνης εξήγησε ότι «δεν υπάρχει τόσο ανησυχία για την ίδια τη βιωσιμότητα του Ταμείου όσο υπάρχει ανησυχία για το κόστος που αυτή η βιωσιμότητα του συνεπάγεται. Δηλαδή το Ταμείο είναι μεν βιώσιμο, αλλά είναι βιώσιμο γιατί οι εισφορές θα αυξηθούν και θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος πάρα πολύ σημαντικά».

Είπε πως ένα από τα προβλήματα που παρουσιάζει η αναλογιστική μελέτη είναι «η εξάρτηση του ταμείου από την κεντρική κυβέρνηση, η οποία είναι από μόνη της προβληματική», προσθέτοντας ότι για ένα χρονικό διάστημα από σήμερα μέχρι το 2060 και μέχρι το 2080 «όταν θα υπάρξει ανάγκη να καταβληθεί κάποιο από το ποσό που αποκαλούμαι αποθεματικό, όσο αυτό είναι χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης προς το Ταμείο, η ώρα που θα εισπράξει από το απόθεμα ένα ποσό, θα δημιουργηθούν μεγάλες δυσκολίες στον κρατικό προϋπολογισμό».

Εξήγησε ότι αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του Ταμείου αλλά μόνο με αύξηση του χρέους και μία σειρά από άλλες υποθέσεις.

Υπάρχει plan b;

«Η λέξη αποθεματικό που χρησιμοποιούμαι δεν αποδίδει, δεν υφίσταται κάπου. Η Κεντρική Κυβέρνηση χρωστά αυτά τα 10 δισεκατομμύρια στο Ταμείο που έχει να παίρνει», είπε η Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, εξηγώντας ότι αυτά τα λεφτά μεταφέρονται από το κράτος στο Ταμείο, ωστόσο με κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό.

«Η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δανειστεί για να επιστρέψει μέρος των χρημάτων» ανέφερε ο κ. Περσιάνης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να απελευθερώσει το αποθεματικό από το χρέος.

Αυτό θα γίνει, σύμφωνα με τον κ. Περσιάνη, σταδιακά χωρίς μεγάλους ρυθμούς και μεγάλη καταβολή χρημάτων.

«Η εισήγηση που γίνεται και στην αναλογιστική μελέτη, είναι ακριβώς ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί πολιτική επενδυτική η οποία να διέπει τον τρόπο διαχείρισης αυτού του αποθέματος προς όφελος του ιδίου του Ταμείου. Το αποθεματικό θα έπρεπε να μετατρέπεται σε επενδύσεις οι οποίες να δημιουργούν προστιθέμενη αξία στην κοινωνία», εξήγησε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση