Έχετε κλείσει ήδη 16 χρόνια παρουσίας στην κυπριακή αγορά. Πώς θα αξιολογούσατε την πορεία της Eurobank Cyprus μέχρι σήμερα;
H Eurobank Κύπρου δραστηριοποιείται στον κυπριακό τραπεζικό τομέα από το 2007 και έχει καταγράψει μια σταθερά ανοδική πορεία, τόσο σε επίπεδο παροχής ποιοτικών υπηρεσιών όσο και σε χρηματοοικονομικούς δείκτες όπως η κεφαλαιακή επάρκεια, τα ρευστά διαθέσιμα, οι δείκτες ΜΕΔ και ο δείκτης κόστους - εσόδων. Τα τελευταία χρόνια έχουμε προχωρήσει σε σημαντική επέκταση των εργασιών μας, παράλληλα με την τεχνολογική αναβάθμιση των υπηρεσιών μας, διατηρώντας στον πυρήνα της λειτουργίας μας την πελατοκεντρική, ανθρωποκεντρική προσέγγιση και την κουλτούρα συνεχούς επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού, η οποία ξεχωρίζει και διαφοροποιεί τη Eurobank Κύπρου από τον ανταγωνισμό.
Ποια θα είναι τα οφέλη για την Κύπρο, μετά τη διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον Οίκο Moody’s;
Η διπλή αναβάθμιση παγιώνει διεθνώς τις ήδη συγκλίνουσες απόψεις ότι οι ενέργειες και τα μέτρα που λήφθηκαν την τελευταία δεκαετία ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς συνέβαλαν στο να εδραιωθεί η πεποίθηση ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται ξανά σε στέρεες βάσεις και αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ξεπερνούν τον μέσο ρυθμό ανάπτυξής της Ευρωζώνης.
Η υφιστάμενη όμως πιστοληπτική διαβάθμιση της Κύπρου δεν είναι κατά την άποψή μου ικανοποιητική. Επιδίωξη μας, θα πρέπει να είναι η περαιτέρω αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς οι υφιστάμενες συνθήκες δεν επιτρέπουν οποιονδήποτε εφησυχασμό. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνέχιση των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις και περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους, η προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία και η διατήρηση πλεονασματικών προϋπολογισμών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι άλλωστε η σωστή διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων, ώστε να πραγματοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις, όπως και η διατήρηση αποθεμάτων προς αξιοποίηση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Την ικανότητα μιας χώρας για διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης ορίζουν δείκτες όπως η παραγωγικότητα της οικονομίας της. Τι απόσταση έχει να διανύσει η Κύπρος σε αυτό το επίπεδο;
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ στην Κύπρο για το 2023 αναμένεται να ανέλθει στο 2,2%, ενώ για το 2024 αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 2,7%. Τα ποσοστά αυτά είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη, στοιχείο που έχει τη σημασία του δεν παύει όμως να αποτελεί μια πρόβλεψη. Στόχος για την κυπριακή οικονομία θα πρέπει να είναι η περαιτέρω αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης στην πράξη.
Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν και σε ό,τι αφορά τον δείκτη της παραγωγικότητας, τόσο σε επίπεδο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της εργασίας, των νομοθεσιών και των θεσμικών πλαισίων όσο και σε επίπεδο συγκράτησης του κόστους. Οι στόχοι ESG αποτελούν επίσης ολοένα και πιο σημαντικό παράγοντα για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές-καταναλωτές.
Τα γεωπολιτικά δεδομένα επιβάλλουν εξωστρέφεια στην προσέγγιση, προκειμένου να εξευρεθούν νέες αγορές, από τις οποίες να αντληθούν επενδύσεις πέραν των υφιστάμενων. Η Eurobank μπορεί και φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Ενδεικτικές είναι οι προσπάθειες του Ομίλου για ενδυνάμωση σχέσεων με αγορές όπως η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, αλλά και ευρύτερα με χώρες της Μέσης Ανατολής.
Τι ρόλο διαδραματίζει ο ψηφιακός μετασχηματισμός για την Eurobank Κύπρου, συνδέοντας το business με τη νέα τεχνολογία;
Η πορεία των τριών τελευταίων ετών έχει αποδείξει ότι η ικανότητα προσαρμογής με ταχύτητα στα νέα δεδομένα είναι καθοριστικής σημασίας. Η νέα γενιά πελατών και επενδυτών, η οποία είναι εξοικειωμένη με τις τεχνολογίες αιχμής, απαιτεί πλέον ηλεκτρονική πρόσβαση για διεκπεραίωση όλων των εργασιών της.
Στη Eurobank Κύπρου εντοπίσαμε νωρίς την προοπτική αυτή και προχωρήσαμε σε μια σημαντική επένδυση, η οποία στοχεύει στη σταδιακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της υποδομής της Τράπεζας, προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο όπου όλες οι υπηρεσίες θα παρέχονται ηλεκτρονικά. Απώτερος στόχος είναι η απλοποίηση των διαδικασιών, η εξυπηρέτηση του πελάτη επί εικοσιτετραώρου βάσεως, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της Τράπεζας και η περαιτέρω ενδυνάμωση της ασφάλειας των συναλλαγών. Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο πλάνο εν εξελίξει που μόλις ολοκληρωθεί, θα παρέχουμε ακόμα καλύτερη εμπειρία στους πελάτες της Τράπεζας. Ταυτόχρονα, μέλημά μας είναι η διατήρηση της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης που διαχρονικά ξεχωρίζει τη Eurobank Κύπρου, καθώς ο συνδυασμός ψηφιακού μετασχηματισμού και προσωπικής επαφής είναι αυτός που εγγυάται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους πελάτες μας.
Τι δεδομένα δημιουργούν για τις κυπριακές τράπεζες τα υψηλά επιτόκια και πώς οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτή τη κερδοφορία;
Καταρχάς, είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως η κατάσταση όπως καταγράφεται το τελευταίο διάστημα λόγω της αύξησης των επιτοκίων, είναι προσωρινή. Ήδη, όπως όλα δείχνουν, έχουμε μπει σε μια περίοδο σταθεροποίησης του ύψους των επιτοκίων. Οι πρόσφατες αυξήσεις ενέτειναν μεταξύ άλλων την πίεση στην κερδοφορία και τα ρευστά διαθέσιμα των επιχειρήσεων, δημιουργώντας εν δυνάμει κινδύνους για τα τραπεζικά ιδρύματα λόγω πιθανής εμφάνισης νέων προβληματικών πελατών. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που τα τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει να βρίσκονται κοντά στους πελάτες τους και να προτείνουν εγκαίρως αποτελεσματικές λύσεις.
Σε επίπεδο κερδοφορίας, φαίνεται πράγματι ότι το 2023 θα είναι μια καλή χρονιά. Αυτή η περαιτέρω ενδυνάμωση των κεφαλαίων των τραπεζών συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση μιας εικόνας ορθής διαχείρισης και ανθεκτικότητας, η οποία επέτρεψε στους οίκους αξιολόγησης να προχωρήσουν στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της κυπριακής οικονομίας.
Μπορεί οι τράπεζες τη δεδομένη χρονική περίοδο να έχουν τη δυνατότητα να θωρακίσουν εν μέρει τους ισολογισμούς τους, ωστόσο, το τοπίο παραμένει ρευστό και τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Η συνετή διαχείριση πρέπει να αποτελεί ζητούμενο. Αυτή η διαχείριση είναι που επέτρεψε στη Eurobank Κύπρου να επιβραβεύσει τους συνεπείς δανειολήπτες της, προχωρώντας σε δύο διαδοχικές μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αφουγκραζόμενη την πίεση που ασκείται από τα αυξανόμενα επιτόκια.
Ο κ. Μιχάλης Λούης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Κύπρου.