Kathimerini.com.cy
Στην παρουσία του υφυπουργού Τουρισμού, πρεσβευτών, κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών του τουριστικού τομέα από Κύπρο, Ελλάδα και άλλες χώρες του εξωτερικού πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 22 Μαρτίου, το Συνέδριο του ΣΤΕΚ με θέμα «Τουρισμός: Η πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη».
Στο Συνέδριο αναπτύχθηκαν θέματα όπως o επαναπροσδιορισμός του τουριστικού μοντέλου μέσα από τα κριτήρια ESG, τη βιωσιμότητα, την τεχνολογία και τον ανθρώπινο παράγοντα, και γενικά οι προκλήσεις και οι προοπτικές για ένα βιώσιμο τουριστικό προϊόν.
Απαιτούνται περισσότερες εμπειρίες, δραστηριότητες και πιο δυναμικό μάρκετινγκ για τους Γερμανούς τουρίστες
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, επίσης, για τα ευρήματα της έρευνας, την οποία διενήργησαν από κοινού ο ΣΤΕΚ με το KES College και αφορούσε την έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία, στον εντοπισμό εμποδίων και στη διαμόρφωση κινήτρων για την προσέλκυση προσωπικού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία στο άμεσο και μακροπρόθεσμο μέλλον.
Στόχος η αύξηση μέχρι 10% το 2023
Κατά τον χαιρετισμό που ανέγνωσε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Κώστας Κουμής ανέφερε πως ο τουρισμός αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην πορεία προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη για την οποία η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή και αποτελεί υποχρέωση όλων μας. Κατά τη συμμετοχή του σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, ο κ. Κουμής τόνισε πως τα ζητήματα της βιωσιμότητας θα πρέπει να επιλυθούν σήμερα γιατί αλλιώς θα τα βρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια. Για τη φετινή τουριστική χρονιά ανέφερε πως στόχος είναι να υπάρξει αύξηση των τουριστικών αφίξεων της τάξης του 5%-10% σε σύγκριση με πέρυσι.
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Γιάννης Νικολαΐδης, δήλωσε πως η βιώσιμη ανάπτυξη και η έξυπνη κινητικότητα είναι βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου. Στο επίκεντρο των προσπαθειών είναι η διασφάλιση και η συνεχής βελτίωση της συνδεσιμότητας της Κύπρου ώστε να μπορέσουν οι φορείς του τουριστικού τομέα να συνεχίσουν να προσφέρουν στην κυπριακή οικονομία.
Ανάγκη προσαρμογής
H Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού της Ελλάδας, κα Ολυμπία Αναστασοπούλου, εξήγησε ότι στην Ελλάδα διαπίστωσαν πως το μοντέλο «Ήλιος και Θάλασσα» από ένα σημείο και μετά δεν ήταν αρκετό και επικέντρωσαν τη στρατηγική τους στον εμπλουτισμό του προϊόντος και των εμπειριών του επισκέπτη και στην επιμήκυνση των αφίξεων χωρικά και χρονικά.
Από την πλευρά της, η Πρέσβης της Γερμανίας στην Κύπρο, κα Anke Schlimm, δήλωσε ότι «βρίσκεστε στη σωστή πορεία για αύξηση των Γερμανών τουριστών και για να τους κερδίσετε απαιτούνται περισσότερες εμπειρίες, δραστηριότητες και πιο δυναμικό μάρκετινγκ».
Ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείουστην Κύπρο, κ. Irfan Siddiq, αναφέρθηκε στην ισχυρή τουριστική σχέση Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου. «Μας χαροποιεί το γεγονός ότι η κυπριακή αγορά έχει ανακάμψει γρήγορα μετά την πανδημία. Στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για τον τομέα, αλλά με τις κατάλληλες και έγκυρες προσαρμογές η Κύπρος μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική της ανάμεσα στους Βρετανούς τουρίστες».
Κοινή συνισταμένη η αβεβαιότητα
Ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ, κ. Άκης Βαβλίτης τόνισε πως κοινή συνισταμένη πλέον για τον τουρισμό είναι η αβεβαιότητα. «Οι προκλήσεις είναι πολλές και διαδοχικές και το λειτουργικό κόστος έχει εκτοξευτεί λόγω πολλών παραγόντων επηρεάζοντας όχι απλώς την κερδοφορία αλλά και τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων του τομέα. Γι’ αυτό θεωρούμε αναγκαίο να προσφερθούν στην πληγείσα ξενοδοχειακή βιομηχανία ειδικά επενδυτικά σχέδια χορηγιών ώστε να υποβοηθηθεί για να εισέλθει στην εποχή της βιώσιμης ανάπτυξης».
Στο Συνέδριο συμμετείχαν πέραν των 300 ατόμων, ενώ ανάμεσα στους ομιλητές ήταν εκπρόσωποι από μεγάλους οργανισμούς, επιχειρήσεις και ιδρύματα όπως Grand Hyatt Athens, TUI Care Foundation, Expedia Group και Hermes Airports.
Τα πορίσματα του Συνεδρίου θα είναι διαθέσιμα στους σύνεδρους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υφυπουργείο Τουρισμού ενώ μέγας χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Ελληνική Τράπεζα. Χορηγοί ήταν οι Hermes Airports, Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης, Athanasis Economides Document Solutions, Monin, A.S. Xinaris & Sons, Dimco-Level Architectural Lighting, PGS Lighting-Electrical, Coffee Care, HRD Polycarpou, Sotos Outdoor, JCC, Puressence, ΑΝΑΔ, Eurotel Hospitality Cyprus, Rooms Furniture και το ξενοδοχείο Hilton ενώ επίσημος αερομεταφορέας ήταν η Aegean Airlines.