ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε δεύτερη έκδοση η «Πτήση CY284»

Παρουσίαση στη Λεμεσό στις 31 Οκτωβρίου

Δελτίο Τύπου

Σε δεύτερη έκδοση κυκλοφορεί το αγαπημένο μυθιστόρημα του καλοκαιριού «Πτήση CY 284» του Ανδρέα Χατζηκυριάκου από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το οποίο θα παρουσιαστεί στη Λεμεσό, στις 31 Οκτωβρίου.

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου αγκαλιάστηκε από το κυπριακό και ελλαδικό κοινό και εξαντλήθηκε από τους πρώτους δύο μήνες κυκλοφορίας του, με χιλιάδες αναγνώστες να έχουν «ταξιδέψει» μεταξύ των συγκλονιστικών ιστορικών γεγονότων και της συναρπαστικής μυθοπλασίας που παραθέτει ο συγγραφέας, μέσα από μια εις βάθος έρευνα γεγονότων και προσωπικοτήτων.

Η παρουσίαση στη Λεμεσό θα γίνει τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022, στις 7:00μμ, στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης». Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Μίμης Σοφοκλέους, επιστημονικός διευθυντής Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου, Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού και ο Σταύρος Χριστοδούλου, συγγραφέας. Ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Λουκάς Φουρλάς, θα μιλήσει για το ενδιαφέρον του Ευρωκοινοβουλίου για την «Πτήση CY284».

Το μυθιστόρημα «Πτήση CY 284» παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο στη Λευκωσία, στην παρουσία επισήμων και πλήθος κόσμου. Η ηθοποιός Σοφία Καλλή ανέγνωσε αποσπάσματα, ενώ αξιοσημείωτες είναι οι κριτικές που απέσπασε το βιβλίο από τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά και τον συγγραφέα Σταύρο Χριστοδούλου οι οποίοι ήταν ομιλητές στην εκδήλωση.

Πιο συγκεκριμένα ο Αλέξης Παπαχελάς είπε για το μυθιστόρημα του Ανδρέα Χατζηκυριάκου: «Η ιστορία της πτήσης είναι εμβληματική. Έρχεται να προστεθεί σε άλλες υποθέσεις που παραμένουν άλυτα μυστήρια έως σήμερα. Είναι εντυπωσιακό το πως οι ιστορικοί της περιόδου την προσπέρασαν, μέχρι τη συγγραφή του βιβλίου του Ανδρέα. Έχοντας ακούσει πολλές διηγήσεις από πρώτο χέρι, πρέπει να πω ότι ο τρόπος που ο Ανδρέας Χατζηκυριάκος στήνει το σκηνικό της εποχής, είναι απίθανος. Σου δημιουργεί την εντύπωση ότι είσαι εκεί, στο σκοτεινό δωμάτιο».

Ο Σταύρος Χριστοδούλου είπε ότι η Πτήση CY284 «αποτελεί μια ψηφίδα της σύγχρονης λογοτεχνικής παραγωγής με φόντο την ιστορία. Ο συγγραφέας μπαινοβγαίνει με άνεση στα δώματα της εξουσίας και καταφέρνει να αποδώσει το πολιτικό κλίμα μιας ολόκληρης εποχής. Αν παραλλήλιζα το βιβλίο αυτό με ένα οικοδόμημα, θα έλεγα ότι η ενδελεχής δημοσιογραφική έρευνα έριξε βαθιά θεμέλια για να αναπτυχθεί επάνω τους η μυθοπλασία. Ο συγγραφέας ισορροπεί ανάμεσα στον μύθο και την πραγματικότητα, στο είναι και το φαίνεσθαι, αρνούμενος να δεχτεί την απολυτότητα της μίας και μοναδικής αλήθειας».

Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα του Κύπριου δημοσιογράφου και επικοινωνιολόγου, στο οποίο καταπιάνεται με την αινιγματική υπόθεση της πτήσης CY284 των Κυπριακών Αερογραμμών, το αεροσκάφος της οποίας συνετρίβη τα ξημερώματα της 12ης Οκτωβρίου 1967 στο Καστελόριζο, μετά από έκρηξη στον θάλαμο επιβατών, παρασέρνοντας στον θάνατο τους 66 επιβαίνοντες. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγονται οι θεατές και αθέατες λεπτομέρειες της μοιραίας πτήσης που είχε πολιτικές προεκτάσεις, καθώς συνδέθηκε με τις πολιτικές εξελίξεις που κορυφώνονταν τότε σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Ανδρέας Χατζηκυριάκος αποτυπώνει με απόλυτο ρεαλισμό την πολιτική πρακτική στο παρασκήνιο και τη διαχρονικά προβληματική σχέση Αθηνών – Λευκωσίας, καταφέρνοντας με αυτό το υβριδικό λογοτεχνικό είδος να συνθέσει μια μοναδική πλοκή και το σχεδόν τέλειο έγκλημα. Πρόκειται για μηχανική βλάβη ή για ανατίναξη, όπως διέδιδαν τότε οι Βρετανοί; Η φήμη που διοχετεύουν είναι εκρηκτική: κάποιοι τοποθέτησαν βόμβα με στόχο τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα-Διγενή, το αντίπαλο δέος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Το 1967 μια τέτοια φήμη διαδίδεται με ταχύτητα φωτός.

Ο αναγνώστης βρίσκει τον εαυτό του «αιχμάλωτο» της πολιτικής ίντριγκας γύρω από τη σχέση της Φρειδερίκης και του Μακαρίου και τη συγκατοίκηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου. 

Το μυθιστόρημα

Η «Πτήση CY 284», λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 11ης Οκτωβρίου 1967 απογειώνεται από το Λονδίνο και σταθμεύει στην Αθήνα, προτού αναχωρήσει για το αεροδρόμιο Λευκωσίας. Oι 66 επιβαίνοντες δεν θα φτάσουν ποτέ στην Κύπρο. Τα ξημερώματα της επομένης, κάπου κοντά στο Καστελόριζο, η επαφή του πύργου ελέγχου με το αεροσκάφος χάνεται.

Πρόκειται για συντριβή ή ανατίναξη; Οι Βρετανοί σπεύδουν να θέσουν υπό τον απόλυτο έλεγχο τους την έρευνα, έστω κι αν αυτή λαμβάνει χώρα στην ελληνική επικράτεια. Η χούντα δεν φέρνει αντιρρήσεις. Το αεροσκάφος είναι ένα βρετανικό Comet 4Β, το οποίο όμως έχει βεβαρημένο παρελθόν από αρκετά παρόμοια ατυχήματα. Ένα ακόμη ατύχημα, ίσως συνεπάγεται την καθήλωσή του και το τέλος της κατασκευάστριας εταιρείας. Μήπως γι’ αυτό, πριν καν περισυλλέγουν οι σοροί και τα συντρίμμια από τη θάλασσα, οι Βρετανοί διαδίδουν ότι πρόκειται για ανατίναξη με στόχο τον Γρίβα-Διγενή και όχι μηχανική βλάβη;

Μολονότι ο Διγενής δεν επέβαινε στο αεροσκάφος, η ιστορία υιοθετεί τη βρετανική θεωρία. Μισό αιώνα αργότερα, από ένα καπρίτσιο της τύχης, ο δημοσιογράφος Στρατής Λεονταρίτης αρχίζει να ερευνά την υπόθεση. Τον σκανδαλίζει ότι οι Βρετανοί συγκάλυψαν την έντονη αμφισβήτηση της θεωρίας περί βόμβας από το σωματείο των επαγγελματιών Βρετανών πιλότων. Περισσότερο όμως τον συγκλονίζει ότι κρατούν ακόμη απόρρητη την αστυνομική έρευνα για το πώς και ποιος έβαλε τη βόμβα στο αεροπλάνο. Ακριβώς στο σημείο αυτό η πραγματικότητα δίνει τη θέση της στη μυθοπλασία, ανατρέποντας την ήδη ανατρεπτική θεωρία περί εκστρατείας συγκάλυψης από τις βρετανικές Αρχές. Ο Λεονταρίτης ανασύρει το Ημερολόγιο ενός ανθρώπου που ανήκε στο στενό περιβάλλον της βασιλικής οικογενείας της Ελλάδας, του επίσης δημοσιογράφου Ιάσονα Σπανίδη. Ένα ακόμη ένοχο μυστικό κρύβεται στις σελίδες αυτού του Ημερολογίου…

Στην αθέατη πλευρά της Ιστορίας, η βασίλισσα Φρειδερίκη είχε διατάξει μια άκρως απόρρητη αποστολή αμέσως μετά το πραξικόπημα του Απρίλη του 1967…

Το βιβλίο, 355 σελίδων, επιμελήθηκε η Πόπη Μουπαγιατζή και κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση