ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρότυπο ρομποτικό σύστημα διαλογής οικοδομικών αποβλήτων

Στόχος του ερευνητικού έργου DEFEAT είναι η αξιοποίηση οικοδομικών αποβλήτων για τη δημιουργία ενός καινοτόμου, πυρίμαχου και θερμομονωτικού δομικού υλικού για προσόψεις κτηρίων

Δελτίο Τύπου

Το Frederick Research Center (FRC) παρουσίασε σήμερα στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Frederick ένα πρότυπο ρομποτικό σύστημα διαλογής οικοδομικών αποβλήτων, στο οποίο εφαρμόστηκαν τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης και Επεξεργασίας Εικόνων. Το ρομποτικό σύστημα αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου DEFEAT, στόχος του οποίου είναι η αξιοποίηση οικοδομικών αποβλήτων για τη δημιουργία ενός καινοτόμου, πυρίμαχου και θερμομονωτικού δομικού υλικού για προσόψεις κτηρίων. Κάθε χρόνο, περίπου 2,2 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις παράγονται στην Κύπρο, με το 57% από αυτά να καταλήγουν σε χώρους ενταφιασμού.

Παρών στην παρουσίαση ήταν ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής και η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κα Νατάσσα Φρειδερίκου. Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Δρ Δημήτρης Νικολαΐδης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick και συντονιστής του έργου DEFEAT.

Στόχος του ερευνητικού έργου DEFEAT είναι η αξιοποίηση οικοδομικών αποβλήτων για τη δημιουργία ενός καινοτόμου, πυρίμαχου και θερμομονωτικού δομικού υλικού για προσόψεις κτηρίων. Κάθε χρόνο, περίπου 2,2 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ) παράγονται στην Κύπρο, με το 57% από αυτά να καταλήγουν σε χώρους ενταφιασμού.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος τόνισε τη σημαντικότητα ενός τέτοιου έργου το οποίο προωθεί τη βιώσιμη διαχείριση των οικοδομικών αποβλήτων και υπηρετεί την ιδέα της κυκλικής οικονομίας, που αποτελεί επιδίωξη της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας. Ο Δρ Καδής ανέφερε ότι το έργο DEFEAT ακολουθεί ακριβώς το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, μέσα από την επανάχρηση των μπάζων και τη δημιουργία ενός νέου υλικού. «Αυτά τα μπάζα πιθανώς να κατέληγαν σε μια χωματερή μολύνοντας το περιβάλλον», επεσήμανε. Ο Υπουργός εξήγησε, επιπλέον, ότι ακόμη και στις πιο σύγχρονες μονάδες οικοδομικών αποβλήτων, ο διαχωρισμός τους γίνεται με χειρωνακτική παρέμβαση ενώ καμιά από αυτές τις μονάδες δεν χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες αιχμής που εφαρμόστηκαν στο ρομποτικό σύστημα του έργου DEFEAT. Τέλος, ο Δρ Καδής συνεχάρη όσους και όσες συμμετείχαν στην υλοποίηση του έργου αναφέροντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κρατικών φορέων καθώς νέα γνώση μεταφέρεται και εφαρμόζεται απευθείας εκεί όπου χρειάζεται.

Τον λόγο πήρε ο κ. Αλέξης Ονουφρίου, Διευθυντής του FRC, ο οποίος αναφέρθηκε στην έρευνα που εκπονείται από τον ερευνητικό οργανισμό, με προσανατολισμό στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του σύγχρονου κόσμου. Ειδικότερα για το έργο DEFEAT, ο κ. Ονουφρίου σημείωσε ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα διεπιστημονικής συνεργασίας ανάμεσα σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, κρατικούς φορείς και τη βιομηχανία, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Ο Δρ Νικολαΐδης πήρε τον λόγο ξανά παρουσιάζοντας τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η ερευνητική ομάδα του έργου. Στη συνέχεια, ο Δρ Παύλος Μαυρομματίδης, Λέκτορας στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Frederick και Ερευνητής στο FRC, αναφέρθηκε στη διαδικασία υλοποίησης του πρότυπου συστήματος διαλογής οικοδομικών αποβλήτων ενώ ο Δρ Δημήτρης Δημητρίου, Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αναφέρθηκε στη διαδικασία εφαρμογής των τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης και Επεξεργασίας Εικόνων.

Το έργο DEFEAT έλαβε χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω του προγράμματος RESTART 2016-2020. Συντονιστής του έργου είναι το Frederick Research Center και εταίροι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, τα Λατομεία Φαρμακάς, οι εταιρείες RRC, RECS, Stratagem και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδόμων Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.). Στο έργο συμμετέχει επίσης ως φορέας εξωτερικού το Katholieke Universiteit Leuven (KUL).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση