Δελτίο Τύπου
Παρουσία υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων και διακεκριμένων προσκεκλημένων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, στο Hilton Nicosia, το συνέδριο “Better futures: a resilient economy for Cyprus” που διοργάνωσε η Deloitte.
Κεντρικό θέμα της ημερίδας ήταν η δημιουργία μιας ανθεκτικής κυπριακής οικονομίας και πώς αυτή μπορεί να επιτευχθεί, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις παγκόσμιες οικονομικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές προκλήσεις που επικρατούν.
Στο συνέδριο παρέστησαν ως ομιλητές ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου, ενώ μήνυμα της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ. Νατάσας Πηλείδου, διάβασε εκ μέρους της ο Γενικός Διευθυντής Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου, κ. Κωνσταντίνος Καραγιώργης. Ταυτόχρονα, το παρών έδωσε πλήθος επιχειρηματιών και στελεχών της Deloitte, μεταξύ των οποίων και ο CEO της Deloitte Μέσης Ανατολής, κ. Mutasem Dajani, καθώς και αρκετοί δημοσιογράφοι.
Απώτερος στόχος της συζήτησης για την επίτευξη μιας ανθεκτικής οικονομίας στην Κύπρο είναι η δημιουργία ενός καλύτερου, βιώσιμου, τεχνολογικά προηγμένου και χωρίς αποκλεισμούς μέλλοντος για όλους τους ανθρώπους. Ένα μέλλον που συμβαδίζει πλήρως με τη στρατηγική, τη φιλοσοφία και το όραμα της Deloitte.
Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Deloitte Κύπρου, κ. Πιερής Μάρκου, εξέφρασε στην τοποθέτησή του την πεποίθηση και την αισιοδοξία ότι η οικονομία θα ξεπεράσει τις τρέχουσες προκλήσεις και θα επανέλθει η οικονομική ανάπτυξη στο προσεχές μέλλον, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αρνητικές εξελίξεις. Μίλησε για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας και τη μετατροπή του νησιού μας σε ισχυρό επιχειρηματικό κέντρο και προορισμό ταλέντων, τονίζοντας ότι αν ο δημόσιος τομέας, ο επιχειρηματικός κόσμος και η κοινωνία εργαστούν μαζί, τότε μπορούμε να επιτύχουμε πρόοδο, ανάπτυξη, ανθεκτικότητα, ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα.
«Το παγκόσμιο όραμα της Deloitte είναι η επίτευξη ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους και η δημιουργία μιας θετικής αλλαγής στον κόσμο που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε. Πιστεύουμε πως αυτό θα γίνει, ενώνοντας δυνάμεις και συγκεντρώνοντας τη γνώση διάφορων οργανισμών, θεσμών και ειδικών, τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο κ. Μάρκου. Τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό του κράτους, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, προέβαλε ο κ. Μάρκου ως τους βασικούς πυλώνες στους οποίους πρέπει να επικεντρωθούμε άμεσα.
«Αυτή είναι μια αποφασιστική δεκαετία. Ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσουν οι διαμορφωτές δημόσιας πολιτικής, οι ΜΚΟ και, ιδιαίτερα, οι ηγέτες των επιχειρήσεων αλλάζει», υπογράμμισε από την πλευρά του ο CEO της Deloitte Global, κ. Punit Renjen, προσθέτοντας ότι η Deloitte δεσμεύεται να υποστηρίξει πρωτοβουλίες που θα επιτύχουν όλους αυτούς τους στόχους.
Στην ομιλία του ο CEO της Deloitte Μέσης Ανατολής κ. Mutasem Dajani μίλησε για τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η συνεργασία Κύπρου και Μέσης Ανατολής.
Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε πάνελ με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Τουρισμού, κ. Σάββα Περδίου, και διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως ο Επικεφαλής Ελλάδας και Κύπρου της διεθνούς εταιρείας επενδύσεων, CVC, κ. Άλεξ Φωτακίδης, και ο ιδρυτής της Exness, κ. Petr Valov. Οι συμμετέχοντες έδωσαν τις δικές τους εκτιμήσεις για το οικονομικό μέλλον του τόπου και τοποθετήθηκαν για τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν με στόχο την αναβάθμιση του τομέα των υπηρεσιών. Υπό το φως των διεθνών εξελίξεων, μίλησαν, επίσης, για την πορεία της παγκόσμιας και εγχώριας αγοράς, για την περαιτέρω ενίσχυση σημαντικών για την κυπριακή οικονομία τομέων, καθώς και για νέα κίνητρα που μπορούν να καταστήσουν το νησί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Chief Strategy Officer και Επικεφαλής των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Deloitte Κύπρου, κ. Γιώργος Παντελίδης, ο οποίος εξέφρασε με τη σειρά του τη βεβαιότητα ότι όλα αυτά που προαναφέρθηκαν μπορούν να επιτευχθούν.
«Η Κύπρος είναι μια χώρα που ανέκαθεν επηρεαζόταν από τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις. Η ανάγκη, επομένως, για υλοποίηση στέρεων δράσεων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Οι συνέργειες είναι το κλειδί για τη μελλοντική επιτυχία της οικονομίας μας, σε παγκόσμιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο», επισήμανε ο κ. Παντελίδης. Όπως συμπλήρωσε, απαιτούνται επείγουσες ενέργειες για την αύξηση των επενδύσεων, την ενίσχυση των τομέων προτεραιότητας, καθώς και τον περιορισμό των εκπομπών ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο η «πράσινη» φιλοδοξία, κάτι το οποίο αποτελεί σταθερή επιδίωξη της Deloitte παγκοσμίως.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με δεξίωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ομιλητές και προσκεκλημένοι αντάλλαξαν περισσότερες ιδέες και απόψεις σχετικά με τη δημιουργία μιας ανθεκτικής κυπριακής οικονομίας.