ΚΥΠΕ
Διεξάγονται ομαλά οι διεργασίες απομάκρυνσης των πελατών των ξενοδοχείων προς συμμόρφωση με το διάταγμα της Κυβέρνησης για να κλείσουν όλα τα ξενοδοχεία μέχρι τις 21 Μαρτίου, στο πλαίσιο των μέτρων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Ζαχαρίας Ιωαννίδης είπε ότι συνεχίζεται η διαδικασία κένωσης των ξενοδοχείων από τους πελάτες τους ανάλογα με τον αριθμό των πελατών που έχει το κάθε ξενοδοχείο και προς συμμόρφωση με το διάταγμα που έχει εκδοθεί από την Κυβέρνηση για να κλείσουν όλα τα ξενοδοχεία μέχρι τις 21 Μαρτίου.
Αυτό γίνεται με τρόπο ώστε οι πελάτες που βρίσκονται μέσα στα ξενοδοχεία, μέχρι να τακτοποιηθεί ο επαναπατρισμός τους, να μην επηρεαστούν ποσώς και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις αυστηρές οδηγίες περί των κανόνων υγιεινής και διαδικασιών που προβλέπονται για την ασφάλεια και την υγεία τόσο των πελατών όσο και του προσωπικού των ξενοδοχείων, υπογράμμισε. Ανέφερε επίσης ότι αναμένεται και η διαδικασία από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ώστε να μην θυματοποιηθεί και το προσωπικό των ξενοδοχείων όταν θα πρέπει να εγγραφούν για το ανεργιακό επίδομα.
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) Άκης Βαβλίτης είπε στο ΚΥΠΕ ότι εξελίσσονται όλα ομαλά σε ό,τι αφορά τη διαδικασία απομάκρυνσης και επαναπατρισμού των πελατών των ξενοδοχείων, ο αριθμός των οποίων είναι μικρός, όπως είπε. Αναφορικά με το προσωπικό των ξενοδοχείων, ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ είπε ότι «το λίγο προσωπικό που επέστρεψε για να βοηθήσει τα ξενοδοχεία να ανοίξουν, θα σταλεί σε αναστολή εργασίας». Επιπλέον, ο κ. Βαβλίτης εξέφρασε ανησυχία για το τι θα γίνει μετά τον Μάιο και κατά πόσον θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία και θα υπάρχει τουρισμός.
Όλα αυτά εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθεί το θέμα του κορωνοϊού στις χώρες προέλευσης του τουρισμού μας όπως είναι Αγγλία, Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες και Κεντρική Ευρώπη και σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται η οικονομία αυτών των χωρών, πρόσθεσε. Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να βοηθηθούν όλες οι κυπριακές επιχειρήσεις από τις τράπεζες και κυρίως αυτές του τουριστικού τομέα.
«Ζητούμε όπως για ένα χρόνο να μην πληρωθούν οι τόκοι και το κεφάλαιο των δανείων και να επεκταθεί κατά ένα χρόνο η περίοδος αποπληρωμής των δανείων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες δεν χάνουν ούτε σεντ. Ο κ. Βαβλίτης είπε ακόμη ότι θα πρέπει οι τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια σε τέτοια βαθμό που να βγάζουν μόνο τα λειτουργικά τους έξοδα και όχι να κερδίζουν και διερωτήθηκε γιατί θα πρέπει ένας τομέας να βγάζει κέρδος και οι άλλοι τομείς να ζημιώνουν.