Καθοριστικής σημασίας για την έναρξη της ουσιαστικής παραγωγής για το χαλλούμι ΠΟΠ θεωρείται η προώθηση σειράς αλλαγών, τις οποίες αιτήθηκαν παραγωγοί και τυροκόμοι και συζήτησαν με το Υπουργείο Γεωργίας, και φαίνεται ότι θα κατατεθούν τελικά ενώπιον της ΕΕ. Επρόκειτο για 13 σημεία τα οποία είχε θέσει ο Σύνδεσμος Τυροκόμων ενώπιον του Υπουργείου Γεωργίας και πλέον αναμένεται ότι είτε μέχρι τέλος Δεκεμβρίου είτε αρχές του 2022, όσα έχουν παραμείνει μετά την σχετική διαβούλευση, θα υποβληθούν και ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χαλλούμι μέχρι 1 kg
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» μεταξύ των προτεινόμενων αλλαγών, οι οποίες έχουν συζητηθεί και θα τεθούν ενώπιον της Κομισιόν, είναι η δυνατότητα των τυροκόμων να παράγουν το προϊόν είτε σε φέτες, είτε σε πλάκα- και όχι διπλωμένο. Επιπλέον, ενώ βάσει του προτύπου, το βάρος του προϊόντος θα έπρεπε να ήταν μέχρι 400 gr την μονάδα, πλέον προτείνεται η δυνατότητα για αύξηση του βάρους, μέχρι 1000 γραμμάρια. Πρόκειται για minor changes οι οποίες, ωστόσο, φαίνεται να έχουν τεράστια σημασία για τους τυροκόμους. Ειδικότερα, το χαλλούμι σε πλάκα, σε φέτες και σε πιο μεγάλο βάρος, απευθύνεται κυρίως στον τομέα της εστίασης σε αγορές του εξωτερικού και θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό για τους παραγωγούς. Στο έγγραφο, το οποίο θα υποβάλει το Υπουργείο Γεωργίας στην Κομισιόν, θα περιλαμβάνεται επίσης το αίτημα των τυροκόμων για αλλαγές στα επίπεδα υγρασίας, καθώς και το αίτημα για διεύρυνση των φυλών των ζώων, το γάλα των οποίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή χαλλουμιού.
Η ποσόστωση γάλακτος
Τώρα, όσον αφορά το φλέγον θέμα για αλλαγές στην ποσόστωση αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος, το οποίο θέτουν οι τυροκόμοι, φαίνεται ότι δεν περιλαμβάνεται στο έγγραφο του Υπουργείου Γεωργίας. Φαίνεται, επίσης, ότι ενδεχομένως το εν λόγω θέμα να μην υφίσταται σε κατοπινό στάδιο και εφόσον προχωρήσει το αίτημα για συμπερίληψη όλων των φυλών στην παραγωγή του ΠΟΠ, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση της ποσότητας του διαθέσιμου αιγοπρόβειου γάλακτος. «Αν αυτό γίνει και αυξηθεί η παραγωγή, τότε θα μπορούμε να δούμε με άλλο φακό το θέμα της ποσόστωσης», αναφέρει αρμόδια πηγή στην «Κ». Εκτιμάται, επίσης, ότι σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο θα αρχίσουν να αποδίδουν οι επενδύσεις για ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων ύψους 30 εκατ. ευρώ καθώς και θα αυξηθεί η παραγωγή αιγοπρόβειου στην αγορά.
Τσίλι και βασιλικό
Οι τυροκόμοι είχαν θέσει θέμα και για την χρήση κυπριακού δυόσμου, ζητώντας να χρησιμοποιείται εισαγόμενο βότανο, ωστόσο μελέτη κατέδειξε την επάρκεια στα κυπριακά αποθέματα έτσι το αίτημα αποσύρθηκε. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εισήγηση των τυροκόμων για χρήση τσίλι και βασιλικού στο τυρόπηγμα, δεν προχωρά, ούτε επίσης η light έκδοση του προϊόντος. Πρόκειται για ουσιώδη ζητήματα για τους τυροκόμους, τα οποία εκτιμάται ότι αν προχωρήσουν, θα ξεκλειδώσουν την αγορά και θα βάλουν το ΠΟΠ σε γραμμή παραγωγής.
Ετοιμάζονται για Μ. Βρετανία
Παράλληλα με τις minor changes επί του φακέλου, η Κυβέρνηση ψάχνει και την λύση για διατήρηση της αγοράς της Μεγάλης Βρετανίας, χρησιμοποιώντας τις πρόνοιες του εμπορικού σήματος. Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι καλύπτεται από την νομοθεσία για το εμπορικό σήμα, ωστόσο, επί του παρόντος, το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει. Πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών, όπου υπάρχει εμπορικό σήμα το οποίο ισχύει σε συγκεκριμένη χώρα, τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν γίνει το προϊόν ΠΟΠ (στην περίπτωση του χαλλουμιού αυτό το σημείο είναι το 2014), τότε σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ αυτά τα σήματα, άμα είναι καλή τη πίστει, μπορούν να συνεχίσουν υπό κάποιες προϋποθέσεις και κάποιους όρους να ισχύουν. Από πλευράς Υπουργείου Εμπορίου, η διευθύντρια Εμπορίου Παναγιώτα Πατσαλή, αναφέρει στην «Κ» ότι «είναι κάτι το οποίο θα θέλαμε να λειτουργήσει, ωστόσο, κατά την άποψή μου, υπάρχουν κάποια ρίσκα τα οποία θα πρέπει να αξιολογήσουμε το μέγεθος και τη σημασία τους ούτως ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα και για το ΠΟΠ μας και για το εμπορικό μας σήμα». Πρόκειται για μία προσπάθεια η οποία στην ουσία θα δώσει λύσεις για διατήρηση του κεκτημένου των εξαγωγών χαλλουμιού στη Μεγάλη Βρετανία, ωστόσο υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία παραμένουν ρευστά και δημιουργούν κενά στην δρομολόγηση συγκεκριμένης στρατηγικής από πλευράς κυβέρνησης. Στην περίπτωση που προχωρήσει το θέμα, τότε η παραγωγή χαλλουμιού, σε μεγάλο βαθμό θα επιστρέψει στους προ ΠΟΠ ρυθμούς- λιγότερο αιγοπρόβειο γάλα, χαλλούμι μπέργκερ, χαλλούμι με τσίλι κ.ο.κ. και θα διατηρηθεί το κεκτημένο της αγοράς της Μεγάλης Βρετανίας η οποία απορροφά το 40% των εξαγωγών. Από την άλλη, εκφράζονται ανησυχίες για εκμετάλλευση του εμπορικού σήματος η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω απόκλιση από το ευρωπαϊκό πρότυπο και ενδεχομένως να λειτουργήσει δυσμενώς για την προώθηση του κατοχυρωμένου κυπριακού προϊόντος αλλά και να αντιμετωπιστεί με δυσπιστία από την ΕΕ.