ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

H Consulco διοργάνωσε τo υβριδικό συνέδριο Resilient Cities: London and Limassol

Δελτίο Τύπου

Η Consulco συγκέντρωσε τους βασικούς φορείς χάραξης πολιτικής του Λονδίνου και της Λεμεσού για μια συζήτηση γύρω από τις διαφορές και τις ομοιότητες ανάμεσα στους δύο παγκόσμιους επενδυτικούς κόμβους, εστιάζοντας στο τί μπορεί να μάθει ο ένας από τον άλλον. Στο «Resilient Cities: London and Limassol», ομιλητές από Κύπρο και Βρετανία αντάλλαξαν απόψεις γύρω από τις δύο πόλεις και την αναπτυξιακή τους πορεία. Πρόκειται, εξάλλου, για δύο πόλεις του κόσμου και δύο οικονομίες που έδειξαν τεράστια ανθεκτικότητα παρά τα πλήγματα που δέχτηκαν από την πανδημία και τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης. Το υβριδικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου 2022, στο Four Seasons Hotel της Λεμεσού, και φιλοξένησε τους: London Councils, Westminster City Council, Primera, Δημαρχείο Λεμεσού, Επιμελητήριο Λεμεσού και CIBA.

Ο λόγος για τον οποίο η Consulco οργάνωσε την εκδήλωση.

Αρχικά, οι δεσμοί μεταξύ Αγγλίας και Κύπρου είναι πολύπτυχοι, συμπεριλαμβάνοντας ιστορία, εκπαίδευση, τουρισμός, εμπόριο και επενδύσεις.

Η Consulco έχει γραφεία και πελατολόγιο επενδυτών και στις δύο πόλεις, Λονδίνο και Λεμεσό· χάρη στο γεγονός αυτό, παρατηρήθηκε ότι οι δύο πόλεις μοιράζονται πολλές παρόμοιες φιλοδοξίες και αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Με αυτή την αφορμή, η Consulco έφερε κοντά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των δύο πόλεων για να ανταλλάξουν εμπειρίες, ιδέες και προτάσεις σχετικά με την προσπάθειά τους να προωθήσουν τις οικονομίες και την ευημερία των πόλεων τους, ώστε να ωφεληθούν και τα δύο κέντρα μέσα από έναν τέτοιο διάλογο.

Οι βασικές ομοιότητες μεταξύ Λονδίνου και Λεμεσού.

Το Λονδίνο παρουσιάζει μία πολύ ισχυρή και δυναμική οικονομία, κάτι στο οποίο συντελούν οι τομείς της εκπαίδευσης, του τουρισμού, των χρηματοοικονομικών και επαγγελματικών υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας αναψυχής, των ακινήτων και της υγείας.

Η Λεμεσός έχει τη δική της ισχυρή οικονομική δυναμική που περιλαμβάνει έναν καλά ανεπτυγμένο τουριστικό τομέα, έναν αναπτυσσόμενο τομέα πληροφορικής, έναν παγκόσμιο ναυτιλιακό τομέα και έναν ευέλικτο επαγγελματικό τομέα.

Έτσι, και οι δύο πόλεις παρουσιάζουν μια εξαιρετική δυναμική που τις καθιστά πιο ανθεκτικές στις κρίσεις και πιο ικανές να αναπτυχθούν σε σχέση με άλλες πόλεις.

Οι στοιχειώδεις διαφορές μεταξύ Λονδίνου και Λεμεσού.

Εκτός από τη δυναμική που παρουσιάζει, το Λονδίνο επωφελείται από τα ισχυρά κοινωνικοοικονομικά θεμέλια του Ηνωμένου Βασιλείου που περιλαμβάνουν έναν παραγωγικό δημόσιο τομέα, ένα ταχύ δικαστικό σύστημα, ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, χαμηλά επίπεδα διαφθοράς και μία γενικότερη πολιτική σταθερότητα. Αυτό το περιβάλλον επιτρέπει τόσο σε Βρετανούς όσο και σε ξένους επενδυτές να ευδοκιμήσουν στις προσπάθειές τους στο Λονδίνο.

Η Λεμεσός είναι λιγότερο ευνοημένη με τους πυλώνες του κυπριακού κοινωνικοοικονομικού συστήματος. Εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κύπρου επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους και καταφέρουν να βελτιώσουν την παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα, να επιταχύνουν το δικαστικό σύστημα, να εκσυγχρονίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα, να καταπολεμήσουν και να απαλλάξουν την κοινωνία από τη διαφθορά και να λύσουν το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, ξένοι και Κύπριοι επενδυτές θα ανεβάσουν τη Λεμεσό και την Κύπρο σε νέα επίπεδα επιτυχίας και ευημερίας.

Η καλύτερη πόλη ως προς την προσέλκυση ξένων επενδυτών;

Το σημαντικό ερώτημα εδώ είναι γιατί έρχονται ξένοι επενδυτές σε μια χώρα, τι επιπέδου επενδυτές και με τί αντάλλαγμα. Ξένοι επενδυτές από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Σιγκαπούρης, της Κίνας, της Δυτικής Ευρώπης και του Κόλπου πηγαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των ισχυρών βρετανικών κοινωνικοοικονομικών θεμελίων και των οικονομικών προοπτικών. Οι ξένοι επενδυτές του Λονδίνου, οι εταιρείες και το προσωπικό τους πληρώνουν πλήρεις φόρους, δεν δικαιούνται χαλαρώσεις για απασχόληση υπαλλήλων από τρίτες χώρες και δεν λαμβάνουν υπηκοότητες λόγω των επενδύσεών τους.

Η Κύπρος, για να δελεάσει τους επενδυτές της, κυρίως επενδυτές από αναπτυσσόμενες χώρες, προσφέρει ολοένα και περισσότερα κίνητρα, όπως, για παράδειγμα, ειδικά σχεδιασμένα καθεστώτα χαμηλής φορολογίας, χαλαρώσεις για απασχόληση υπαλλήλων από τρίτες χώρες, άδεια μόνιμης παραμονής και υπηκοότητες. Εάν η Κύπρος βελτιώσει το κοινωνικοοικονομικό της σύστημα οι οικονομικές προοπτικές θα βελτιωθούν και οι Κύπριοι και ξένοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών από ανεπτυγμένες χώρες, θα επενδύουν στην Κύπρο χωρίς την ανάγκη φορολογικών και μεταναστευτικών κινήτρων.

Η Κύπρος μπορεί!

Πολλοί μπορεί να πουν ότι είναι πιο εύκολο να ειπωθούν τα παραπάνω παρά να γίνουν πράξη. Συμφωνώ ότι, φυσικά, δεν θα είναι εύκολο και δεν μπορεί να επιτευχθεί εν μια νυκτί. Μπορεί να χρειαστούν μήνες ή και χρόνια επιμονής, προσπάθειας και σκληρής δουλειάς. Είναι μια σταδιακή και επίπονη διαδικασία. Αλλά με κάθε βελτίωση στα θεμέλια του Κυπριακού συστήματος, ο ευεργετικός αντίκτυπος στην κυπριακή οικονομία θα είναι ουσιαστικός, εμφανής και πολύ ενθαρρυντικός.

Αυτή η επένδυση στον εκσυγχρονισμό του κυπριακού κοινωνικού συστήματος, θα έχει το μεγαλύτερο και πιο μακροπρόθεσμο όφελος από οποιαδήποτε άλλη επένδυση που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ποτέ η Κύπρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση