ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έρχεται έρευνα για την υποστελέχωση στον τουρισμό

Στόχος, να δοθούν απαντήσεις για το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στις ξενοδοχειακές μονάδες

Περί τα τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου αναμένεται η έναρξη της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου και το άνοιγμα ξενοδοχειακών μονάδων που κατέβασαν ρολά τη χειμερινή περίοδο. Και ενώ οι ενδείξεις για την τουριστική κίνηση είναι θετικές και μάλλον αισιόδοξες, οι διευθύνσεις των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων είναι σε αναβρασμό, σε μια προσπάθεια να κλείσουν τα κενά σε θέσεις εργασίας στις μονάδες και να βρουν λύσεις σε σχέση με την υποστελέχωση που αντιμετωπίζει ο κλάδος με αναπόφευκτες τις επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σε μια πρώτη εκτίμηση, οι ανάγκες προσωπικού υπολογίζονται γύρω στις 6 χιλιάδες, ενώ τον αριθμό ανεβάζει σημαντικά το άνοιγμα του casino resort την προσεχή καλοκαιρινή σεζόν.

Με στόχο να εντοπιστούν τα εμπόδια και να διαμορφωθούν κίνητρα για την προσέλκυση προσωπικού στον ξενοδοχειακό τομέα της Κύπρου, ο ΣΤΕΚ σε συνεργασία με τη σχολή επισιτιστικών, ξενοδοχειακών και τουριστικών σπουδών του KES College έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες έρευνα η οποία απευθύνεται σε διευθυντές και ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών καταλυμάτων (ξενοδοχεία 3, 4 και 5 αστέρων, οργανωμένα διαμερίσματα και τουριστικά χωριά). Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται ότι θα παρουσιαστούν στο συνέδριο του ΣΤΕΚ στις 22 Μαρτίου. Μέσα από την έρευνα η κάθε επιχείρηση θα κληθεί να δώσει αριθμούς ως προς τις άμεσες ανάγκες της σε άμεσο και εποχικό προσωπικό, τις προβλεπόμενες ανάγκες για το καλοκαίρι του 2023 και τον βαθμό ικανοποίησης από την πρόσληψη προσωπικού από τρίτες χώρες. Όπως αναφέρει η γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, ο στόχος είναι να καταγραφούν οι απόψεις της τουριστικής βιομηχανίας ώστε να υπάρξει πιο συγκεκριμένη εικόνα για το εύρος του προβλήματος, και προτάσεις για την αντιμετώπισή του. Ακολούθως, αυτές θα τεθούν ενώπιον του Υπουργού Εργασίας και του Υφυπουργού Τουρισμού.

Φιλικό περιβάλλον

Ένα σημαντικό κεφάλαιο είναι, πέρα από τις αμοιβές των υπαλλήλων, το εργασιακό περιβάλλον. Αυτό αναμένεται να σκιαγραφηθεί μέσα από την έρευνα, καθώς υπάρχουν ερωτήσεις οι οποίες στοχεύουν ακριβώς σε αυτό –στο να δοθούν ενδεικτικά στοιχεία για το κατά πόσο οι επιχειρήσεις είναι φιλικές για το προσωπικό. Δηλαδή, κατά πόσο διαθέτουν τμήμα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, και κατά πόσο η εργασία τους είναι πενθήμερη ή εξαήμερη. Μέσω του ερωτηματολογίου ζητείται να αξιολογηθεί η σημασία διαφόρων παραγόντων ως αιτίες για την έλλειψη προσωπικού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Κάποια παραδείγματα είναι οι ώρες και οι συνθήκες εργασίας, ο μισθός, η επαγγελματική ανασφάλεια, η εποχικότητα, η έλλειψη προοπτικών ανέλιξης και καταρτισμένου προσωπικού και η άγνοια για νέες διαθέσιμες θέσεις. Μέσα από το ερωτηματολόγιο επιχειρείται να δοθούν απαντήσεις σε σχέση με κίνητρα που πρέπει να δοθούν για την προσέλκυση εγχώριου προσωπικού και κυρίως για την ενασχόληση της νεολαίας της Κύπρου στον τουριστικό τομέα.

Επιπτώσεις στην ποιότητα

Είναι γεγονός ότι οι ελλείψεις προσωπικού γίνονται πιο εμφανείς σε περιόδους τουριστικής αιχμής, με επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών. Η έρευνα του ΣΤΕΚ αναμένεται να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς η έλλειψη προσωπικού μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα στους τομείς της καθαριότητας, της συντήρησης και της ασφάλειας, στις υπηρεσίες στο τμήμα υποδοχής, στα εστιατόρια και την κουζίνα της μονάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση