Σε μια ύστατη προσπάθεια να μειώσει τα χρέη της και να εξορθολογίσει το τεράστιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της, η WeWork –ο κολοσσός που πρόσφερε σε νεοφυείς επιχειρήσεις και ιδιώτες υπερσύγχρονους χώρους για να κυνηγήσουν τα επιχειρηματικά τους όνειρα– υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες ανάκαμψης. Τα αυξανόμενα χρέη άνω των 18 δισ. δολαρίων, τα υψηλά επιτόκια αλλά και ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που εργάζονται πλέον από το σπίτι, προστέθηκαν σε ένα μη βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, που άρχισε να «ξεγυμνώνεται» τα τελευταία χρόνια.
Η WeWork, γνωστή για τη μίσθωση με ευέλικτους όρους, θεωρούνταν κάποτε το μέλλον στους χώρους γραφείου, βασίστηκε ωστόσο στην ξέφρενη ανάπτυξη για να καλύψει το τεράστιο λειτουργικό κόστος και απέτυχε. Η αίτηση πτώχευσης περιορίζεται στις τοποθεσίες της με έδρα τις ΗΠΑ και τον Καναδά και αποτελεί μέρος μιας «συνολικής αναδιοργάνωσης» της επιχείρησης, που το 2019 η αξία της είχε εκτοξευθεί στα 47 δισ. δολάρια. Μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης περιλαμβάνει τη μείωση του αριθμού των μισθώσεων. «Η WeWork ζητάει τη δυνατότητα απόρριψης των μισθώσεων ορισμένων τοποθεσιών, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό μη λειτουργικές και όλα τα επηρεαζόμενα μέλη έχουν λάβει εκ των προτέρων ειδοποίηση», ανέφερε η εταιρεία.
Στον ιστότοπό της απαριθμεί 660 τοποθεσίες σε 37 χώρες, από 764 τοποθεσίες σε 38 χώρες που είχε περίπου δύο χρόνια νωρίτερα, ενώ τον Ιούνιο νοίκιαζε γραφεία με συνολικό εμβαδόν σχεδόν 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στις ΗΠΑ.
Μία από τις πιο πολύτιμες νεοφυείς επιχειρήσεις στα πρώτα της βήματα, η WeWork ιδρύθηκε το 2010 από τον Ανταμ Νιούμαν και η ιστορία της, όπως κι εκείνη του πρώην ισχυρού άνδρα, έγινε περισσότερο γνωστή όταν η Apple TV κυκλοφόρησε μια σειρά για την εντυπωσιακή άνοδο και την εκκωφαντική της πτώση με τίτλο «WeCrashed». Μετά το εντυπωσιακό της λανσάρισμα, ωστόσο, γνώρισε σειρά προβλημάτων, από την καταστροφική προσπάθεια να εισαχθεί στο χρηματιστήριο το 2019, μέχρι την αιφνιδιαστική αποχώρηση του συνιδρυτή της. Οι μετοχές της έχασαν σχεδόν όλη την αξία τους από το ντεμπούτο της τον Οκτώβριο του 2021. Η εταιρεία, που υποστηρίζεται από την ιαπωνική εταιρεία επενδύσεων SoftBank γνώρισε τεράστιες απώλειες χάρη και στα κενά στην εταιρική διακυβέρνηση και την κακοδιαχείριση του Νιούμαν, ανέφερε το Reuters. Αρκετά στελέχη αποχώρησαν, ανάμεσά τους ο CEO Σαντίπ Ματράνι τον Μάιο και τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου τον Αύγουστο του 2023.
Το τελειωτικό «χτύπημα» δόθηκε από την πανδημία της COVID-19 που έφερε αλλαγή στα εργασιακά δεδομένα, με την έκρηξη της εργασίας από το σπίτι. «Το WeWork ήταν μια υπέροχη ιδέα όταν ξεκίνησε», λέει στο BBC η Τζέιν Σίντεναμ, διευθύντρια επενδύσεων στη Rathbones. «Ολοι γνωρίζουμε ότι η ευέλικτη εργασία και η δυνατότητα χρήσης γραφείων σε ad-hoc βάση είναι μεγάλη ευκαιρία. Αλλά νομίζω ότι το πρόβλημα με τη WeWork ήταν ότι ανοίχτηκε υπερβολικά, δανείστηκε πάρα πολλά χρήματα, ανέλαβε πάρα πολλούς χώρους πάρα πολύ γρήγορα και δεν πραγματοποίησε στην ουσία ποτέ τους ελέγχους που καλείται να ολοκληρώσει μια εταιρεία». Η WeWork κλυδωνίστηκε επίσης από την άνοδο των επιτοκίων, η οποία έκανε τον δανεισμό πιο ακριβό.