ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έτσι θα αναζωογονηθεί η εντός των τειχών Λευκωσία

Την 1η Ιουνίου η προκήρυξη για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Με στόχο την προσέλκυση νέων ανθρώπων για επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή της Παλιάς Λευκωσίας, παρουσιάστηκαν το βραδύ της Τρίτης τα σχέδια του υπ. Εσωτερικών- της επιχειρηματικότητας, της δημιουργίας εστιών και της παροχής πολεοδομικών κινήτρων.

Ήδη έχει προκηρυχθεί το σχέδιο για δημιουργία φοιτητικών εστιών με στόχο την δημιουργία 560 δωματίων μέχρι το 2026 και με συνολικό προϋπολογισμό τα 15 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο προκηρύσσεται την 1η Ιουνίου και θα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπ. Εσωτερικών το σχέδιο για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. Ευρώ (2 εκατ. ανά έτος), ενώ έχει περίοδο εφαρμογής μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2026.

Η 1η υποβολή προτάσεων ξεκινά την 1η Ιουνίου 2022 μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Βάσει σχεδίου, η υπογραφή συμφωνίας υπογράφεται εντός 1 μήνα από την έγκριση της αίτησης ενώ η υλοποίηση του έργου θα πρέπει να ξεκινά εντός 3 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής και εντός 18 μηνών να ολοκληρωθούν οι εργασίες (με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης). Υπάρχει επίσης η υποχρέωση λειτουργίας της επιχείρησης τουλάχιστον για 5 έτη.

Επιλέξιμες δαπάνες

Μέχρι 70% του συνολικού προϋπολογισμού θα επιδοτούνται οι οικοδομικές εργασίες, ηλεκτρολογικές, μηχανολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις μέχρι 20% του συνολικού κόστους της επιχορηγουμένης επένδυσης ο εξοπλισμός - έπιπλα, Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, φωτισμός, κλιματισμός, κουζίνα, και μέχρι 10% η αμοιβή μελετητών οι οποίοι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο ΕΤΕΚ.

Μη επιλέξιμες δαπάνες είναι πρόταση μικρότερη από 30 χιλιάδες ευρώ για κτίρια μέχρι 100 τμ και μικρότερη από 50 χιλιάδες ευρώ για κτίρια άνω των 100 τμ.

Χρεωστικοί τόκοι, ΦΠΑ, λογαριασμοί κοινωφελών υπηρεσιών και κόστος έκδοσης αδειών.

Επιθυμητές χρήσεις

Ως επιθυμητές χρήσεις θεωρούνται υπηρεσίες, επαγγελματικά γραφεία, πολιτιστικοί χώροι, λιανικό εμπόριο και ήπιες χρήσεις αναψυχής.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται σε δραστηριότητες που αφορούν την νεολαία αλλά δεν υφίστανται στην πλειονότητα της υφιστάμενης δραστηριότητας πχ καφέ και εστιατόρια. Τέτοια παραδείγματα είναι βιβλιοπωλεία, γυμναστήρια, copy center, νηπιαγωγεία, νηπιαγωγεία, σουπερμάρκετ και beauty/ hair salons.

Όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα είναι διαθέσιμες από την 1η Ιουνίου και διαδικτυακά.

Ο στόχος

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, το Σχέδιο Χορηγιών για Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας, μαζί με την παροχή κινήτρων για προσέλκυση φοιτητών και πολλά έργα που έχει υλοποιήσει ο Δήμος τα τελευταία χρόνια έχουν ως κοινό στόχο την προσέλκυση νέων ανθρώπων «να έρθουν, να ζήσουν, να εργαστούν ή να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας».

Σημείωσε επίσης ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν γίνει τόσα πολλά στην εντός των τειχών πόλη, ενώ επισήμανε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όπου προχώρησαν με συντονισμένες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, τα αποτελέσματα υπήρξαν θετικά.

«Στον Δήμο Λευκωσίας, αν για κάτι αισθανόμαστε περήφανοι είναι η ανάπτυξη που πετύχαμε να φέρουμε στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, εν μέσω μάλιστα δύσκολων συγκυριών για τη χώρα μας», όπως ανέφερεμ προσθέτοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον των επιχειρηματιών για επενδύσεις, ενώ την ίδια ώρα ο κόσμος επιλέγει συνειδητά επιλέγει το ιστορικό κέντρο για βόλτα και διασκέδαση.

Πενήντα κτήρια για φοιτητικές εστίες

Στο μεταξύ, από τις αρχές Μαϊου τρέχει το σχέδιο Χορηγιών για Φοιτητικές Εστίες, με τον Υπουργό Εσωτερικών να αναφέρει ότι ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους ιδιοκτήτες περίπου 50 κτηρίων, πολλοί από τους οποίους έχουν καταθέσει προσχέδια προς ένταξή τους στη διαδικασία.
Τόνισε ότι το Σχέδιο Δράσης αποτελεί το επιστέγασμα πολύχρονων προσπαθειών με ξεκάθαρο στόχο και δεν είναι αποσπασματικό, όπως ανέφερε, αλλά είναι η συνέχεια και η συμπλήρωση δραστικών παρεμβάσεων και δράσεων που έχουν ήδη υλοποιηθεί με κρατικούς πόρους στο πλαίσιο του τετραετούς προγράμματος Αναζωογόνησης και Αναβίωσης περιοχών της πράσινης γραμμής Λευκωσίας 2017 – 2021, και συνέχεια συγχρηματοδοτούμενων έργων με τη στήριξη των ευρωπαϊκών ταμείων. Ανέφερε επίσης ότι το Σχέδιο Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας είναι ένα ευέλικτο και γενναιόδωρο σχέδιο, το οποίο απευθύνεται τόσο σε φυσικά όσο και σε νομικά πρόσωπα με οικονομική δραστηριότητα, ιδιοκτήτες αλλά και ενοικιαστές οικοδομών. Το ποσό που συνολικά θα διατεθεί μέχρι το 2026 ανέρχεται στα 10 εκ. ευρώ και η χρηματοδότηση αφορά στο 60% των επιλέξιμων δαπανών κάθε πρότασης, με ανώτατο όριο οικονομικής βοήθειας τα €80.000 ανά έργο.

Συνεχάρη παράλληλα τον Δήμο της Λευκωσίας, για την αξιοποίηση των πόρων με στόχο την βελτίωση του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας, αλλά τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους που συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή.

ΣΧΟΛΙΑ

Μια θερμή παράκληση... να σταματήσουμε να την ονομάζουμε Παλιά Λευκωσία διότι παλιά θα μείνει. Ιστορικό Κέντρο η Εντός των Τειχών..... παρακαλώ

Μαριος Λουκαιδης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση