Όσον αφορά στις συνθήκες των επιχειρήσεων, η εικόνα ακολουθεί την γενικότερη που εντοπίζεται ανάμεσα στα νοικοκυριά. Διαφαίνεται, όμως, κάποια αυξημένη αισιοδοξία σε σχέση με τα νοικοκυριά, με τις προσδοκίες να είναι σαφώς καλύτερες. Όπως και στα άλλα ευρήματα, στην εικόνα κυριαρχεί η σταθεροποίηση, τόσο των συνθηκών όσο και των εκτιμήσεων.
Το 30% των ερωτηθέντων αναμένουν αύξηση, «σημαντική» ή «ελαφριά» στα κέρδη της επιχείρησης στην οποία εργάζονται ή την οποία διευθύνουν, ενώ μόλις το 13% αναμένουν απώλεια κερδοφορίας. Το 42% εκτιμά πως η κερδοφορία θα παραμείνει η ίδια το επόμενο τρίμηνο.
Άξια λόγου είναι επίσης η εκτίμηση που εκφράζει το 15% του δείγματος για αύξηση της απασχόλησης ή και μισθών, ενώ και το 4% αναμένει νέες προσλήψεις ως απότοκο της επέκτασης εργασιών. Σημειώνεται πως τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για «στενή» αγορά εργασίας και συνθήκες σχεδόν πλήρους απασχόλησης ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους, γεγονός που συμβάλλει στην πίεση για αυξήσεις μισθών. Αντίθετα, δεν σημειώνεται σημαντική εκτίμηση για μείωση μισθών (5%), ενδεχομένως λόγω και της επίπτωσης της ΑΤΑ, αλλά ούτε και απολύσεων, με το 7% να θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο στους επόμενους 3 μήνες.
Σημειώνουμε την υψηλότερη εκτίμηση για απολύσεις στη Λεμεσό (10%) όπου η εικόνα και η πιο πολωμένη (σημαντική επέκταση: 16%) καθώς και την αυξημένη ανησυχία ανάμεσα στους νέους κάτω των 24 ετών (11%).
Γενικότερα, επαναλαμβάνεται η εικόνα σταθεροποίησης (69%), με την εκτίμηση για προσλήψεις/αυξήσεις μισθών ή σημαντική επέκταση να φτάνει αθροιστικά στο 20%.
Όπως και στα παλαιότερα κύματα της έρευνας, η εκτίμηση για την πορεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται ή την οποία διευθύνουν οι ερωτώμενοι, είναι καλύτερη σε σχέση με την εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας γενικότερα. Η συνήθης εντύπωση, πως «η οικονομία θα τα πάει καλά, και η επιχείρησή μου καλύτερα» αντικατοπτρίζεται μεταξύ άλλων και στην απάντηση πως η μεν οικονομία θα «πάει καλύτερα» τους επόμενους τρεις μήνες (11%) και αφετέρου πως τα κέρδη «της επιχείρησής μου» θα αυξηθούν (30%).