• Ανησυχητική η εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας, παρά τη βελτίωση σε σχέση με το πρώτο κύμα της έρευνας
• Τα νοικοκυριά συνεχίζουν να καταγράφουν σοβαρές δυσκολίες και υψηλές ανησυχίες
• Ωστόσο, η πρόθεση αγοράς διαρκών αγαθών -είδη τεχνολογίας και λευκές συσκευές- έχει αυξηθεί, ενδεχομένως διότι οι εν λόγω αγορές είχαν διακοπεί κατά το 2022 και σήμερα θεωρούνται απαραίτητες
• Τα νοικοκυριά βρίσκονται σε αναζήτηση τρόπων για μείωση των δαπανών στις δαπάνες τους, περιλαμβανομένων και των τροφίμων, ενώ διακρίνεται σαφής πρόθεση για συγκράτηση στις δαπάνες για ψυχαγωγία και διακοπές.
Οι εκτιμήσεις και προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας παραμένουν σημαντικά επιβαρυμένες, παρά τη σημαντική βελτίωση που καταγράφεται σε σχέση με το πρώτο κύμα της έρευνας (προ τριμήνου). Οι προσδοκίες για την οικονομία στο σύνολό της εξακολουθούν να είναι σημαντικά επηρεασμένες από τις σημερινές συνθήκες, ενώ οι ερωτηθέντες αναμένουν δυσκολίες στην επιχείρηση όπου εργάζονται ή την οποία διευθύνουν, αλλά και στο νοικοκυριό τους.
Η απορρόφηση του αρχικού πληθωριστικού σοκ και των δυσμενών εξελίξεων που διήρκησαν μεταφράζεται σε λιγότερο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για το επόμενο τρίμηνο σε σχέση με τα ευρήματα του πρώτου κύματος της έρευνας. Ωστόσο, η κυρίαρχη εκτίμηση σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες της έρευνας είναι πως η κατάσταση δεν θα αλλάξει ουσιαστικά τους επόμενους μήνες, την ώρα που τα νοικοκυριά δηλώνουν πως βρίσκονται κάτω από σημαντικές πιέσεις όσον αφορά στην ικανοποίηση των βασικών καταναλωτικών τους αναγκών και των δανειακών τους υποχρεώσεων.
Σχεδόν το ¼ των ερωτηθέντων εκτιμούν πως το επόμενο τρίμηνο η οικονομία θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με σήμερα. Σημειώνεται, μάλιστα, πως με ποσοστό 23%, η προσδοκία για σταθεροποίηση της οικονομίας έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το πρώτο κύμα της έρευνας προ τριμήνου.
Συνολικά, και παρά την μερική βελτίωση των προσδοκιών, το 57% του πληθυσμού αναμένει έστω και μερική επιδείνωση, ένα ποσοστό αρκετά υψηλό παρά την σημαντική μείωση από 76% που ήταν προ τριμήνου.
Η μείωση των εκτιμήσεων για επιδείνωση, με ταυτόχρονη αύξηση των εκτιμήσεων για σταθερότητα υπονοεί πως παρατηρείται σταθεροποίηση της οικονομίας τους τελευταίους τρεις μήνες μετά από το αρχικό σοκ του πολέμου και της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού. Συνεπάγεται επίσης πως η οικονομία σταδιακά «συνηθίζει» τις συνθήκες πληθωρισμού και πως έχει αρχίσει να εντοπίζει τρόπους αντιμετώπισής του. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως η σημερινή, έστω και βελτιωμένη, εικόνα εξακολουθεί να είναι σαφώς δυσμενής.
Αξιοσημείωτη είναι η απόκλιση μεταξύ των εκτιμήσεων για την οικονομία γενικότερα αφενός, και αφετέρου των εκτιμήσεων για την επιχείρηση στην οποία εργάζονται ή την οποία διευθύνουν οι ερωτηθέντες. Πι ερωτηθέντες παραμένουν ελαφρώς πιο αισιόδοξοι για την επιχείρηση δραστηριοποίησης τους σε σχέση με τις εκτιμήσεις τους για το σύνολο της οικονομίας.
Το 28% των ερωτηθέντων αναμένει επιδείνωση των συνθηκών όπως αυτή μεταφράζεται σε μειωμένα κέρδη, ενώ 27% αναμένουν αύξηση των κερδών τους επόμενους 3 μήνες.
Πάντως, το εύρημα πως αναμένεται βελτίωση στην επιχείρηση δραστηριοποίησης σε πείσμα των εκτιμήσεων για επιδείνωση της οικονομίας γενικότερα, δεν εκπλήττει καθώς η αυξημένη αισιοδοξία πως «η οικονομία θα χειροτερέψει αλλά εμείς θα πάμε καλύτερα» αποτελεί διαχρονικό χαρακτηριστικό σε έρευνες όπως την παρούσα.
Δείτε αναλυτικά τις κατηγορίες ΕΔΩ