ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

KTrends Q3 23: Κυριαρχεί εικόνα σταθεροποίησης της οικονομίας

Οι μεγαλύτερες οικονομικές πιέσεις καταγράφονται στη Λάρνακα, με τη Λεμεσό να δείχνει τα πρώτα σημάδια αυξημένων πιέσεων

Στο τέταρτο κύμα της έρευνας κυριαρχεί η εικόνα σταθεροποίησης της οικονομίας. Παρά το γεγονός ότι οι πιέσεις συνεχίζουν να είναι αυξημένες, κυρίως για τα νοικοκυριά και σε λιγότερο βαθμό για τις επιχειρήσεις, καταγράφεται βελτίωση της εικόνας, με χαμηλότερα ποσοστά επιδείνωσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας.

 

Οι μεγαλύτερες οικονομικές πιέσεις καταγράφονται στη Λάρνακα, με τη Λεμεσό να δείχνει τα πρώτα σημάδια αυξημένων πιέσεων τα οποία χρίζουν στενής παρακολούθησης εν όψει των επόμενων κυμάτων της έρευνας. Συγκρατούνται οι προσδοκίες στην Πάφο, παρά τις δυσκολίες στην επαρχία, η οποία είναι και η μόνη όπου η αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι (σχεδόν) υποφερτή.

Η οικονομική συγκυρία ασκεί επίσης πιέσεις στην γενικότερη εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες, αλλά συνιστάται προσοχή στην ερμηνεία των ευρημάτων καθώς πιθανόν να αντικατοπτρίζουν περισσότερο εκνευρισμό παρά απώλεια εμπιστοσύνης. Η επιδείνωση, ωστόσο, της εικόνας των τραπεζών πλέον επιβραδύνεται, ενώ και η εμπιστοσύνη του δείγματος προς την κύριά τους τράπεζα είναι υψηλότερη από την εμπιστοσύνη τους γενικά προς τον τραπεζικό τομέα. Ταυτόχρονα, δικαιολογούνται από τα ευρήματα οι εκτιμήσεις πως, ενώ οι δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανείων είναι αυξημένες, δεν αναμένεται δραματική αύξηση στα επίπεδα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, με επί μέρους εξαίρεση την επαρχία Λάρνακας.

Η καταναλωτική συμπεριφορά των νοικοκυριών δείχνει πως οι συνήθειες δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά και πως οι εκτιμήσεις για δαπάνες τους σε τρόφιμα και ένδυση/υπόδηση καταγράφουν μικρή ενίσχυσης της ζήτησης παρά τις αυξήσεις των τιμών. Άλλα προϊόντα, όπως αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά είδη και οικιακές συσκευές σημειώνουν συγκράτηση της ζήτησης, κυρίως από δημογραφικές ομάδες οι οποίες τα θεωρούν ως αναγκαία και η ζήτησή τους παραμένει ανελαστική αλλά ενίοτε επηρεαζόμενη από εποχικότητα.

 

Όσον αφορά στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, επικρατεί σημαντική δυσφορία, σε όλες τις επαρχίες και δημογραφικά, με την επαρχία της Πάφου ωστόσο να καταγράφει σημαντική διαφοροποίηση από άλλες περιοχές της Κύπρου και να αξιολογεί την κυβέρνηση αρνητικά μεν, αλλά πολύ θετικότερα από Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα. Η χειρότερη αξιολόγηση της κυβέρνησης εντοπίζεται στην επαρχία Αμμοχώστου.