ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μάτσας: Στα όρια ύποπτης συνέργειας, για συγκάλυψη φόνου

«Οι παραλείψεις είναι τόσες πολλές, τόσο μεγάλες και επαναλαμβανόμενες»

Με την κατάθεση του ποινικού ανακριτή, Σάββα Μάτσα, συνεχίστηκε σήμερα η θανατική ανάκριση για τα αίτια θανάτου του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου. Να σημειωθεί ότι, η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε αλλά διακόπηκε καθώς από πλευράς Εισαγγελίας δεν κατατέθηκε το πόρισμα των ποινικών ανακριτών με τα παραρτήματα του πορίσματος. Συγκεκριμένα από πλευράς Δικαστού λέχθηκε: «Δεν εντοπίζω τα παραρτήματα που ανέφερε ο κος. Μάτσας στην έκθεση του. Δεν είναι όλα τα κομμάτια. Είναι αποσμητική η έκθεση. Θέλω ολόκληρη την έκθεση των ποινικών ανακριτών».

Η εξέταση του κου Μάτσα θα συνεχιστεί αύριο και θα ακολουθήσει η αντεξέτασή του. Η κα Ανδριάνα Νικολάου θα καταθέσει στις 8 Μαρτίου.

«Όχι» Δικαστηρίου σε κλήτευση Σπανουδάκη και Αντωνίου

Με αίτημά της η οικογένεια του Θανάση Νικολάου ζητούσε όπως καταθέσει η ιατροδικαστής Σπανουδάκη, η οποία έλεγξε όλες τις ιατροδικαστικές εκθέσεις. Το αίτημα απορρίφθηκε από πλευράς Δικαστηρίου αφού όπως αναφέρθηκε η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας έχει δίκαιο ότι δεν μπορεί να καταθέσει για τους ίδιους λόγους που δεν επιτραπεί να καταθέσει ο κύριος Μαρνερίδης.

Όσον αφορά αίτημα για επανακλήτευση του Υπαστυνόμου Μενέλαου Αντωνίου με σκοπό να παρουσιάσει την κατάθεση που δόθηκε στις 12 Ιανουαρίου και η οποία αναφέρει πως πρόσωπο μαζί με άλλους σκότωσε τον Θανάση, επίσης απορρίφθηκε από το Δικαστήριο.

Μάτσας: «Η ζωή του Θανάση στο στρατόπεδο ήταν μαρτυρική»

Ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας στην κατάθεσή του μεταξύ άλλων ανάφερε, «Με επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα διορίστηκα μαζί με τον Αλεξόπουλο και Αιμιλιανίδη για να διερευνήσουμε τις συνθήκες θανάτου του Θανάση. Με επιστολή στο Αρχηγείο Αστυνομίας ζητήσαμε όπως μας παραδώσουν αντίγραφο του μαρτυρικού υλικού.

Με την παρέλευση δυο μηνών ο κος. Αιμιλιανίδης μου έστειλε επιστολή που έλεγε πως για σοβαρούς προσωπικούς λόγους δεν μπορούσε να προχωρήσει και αποχώρησε. Εγώ και ο Αλεξόπουλος προχωρήσαμε με το μαρτυρικό υλικό, λάβαμε καταθέσεις, αξιολογούσαμε το μαρτυρικό υλικό για να βγάλουμε την έκθεση».

Να σημειωθεί ότι, η έκθεση παραδόθηκε στο Δικαστήριο ως τεκμήριο ενώ αναφέρθηκε πως σκοπός του διορισμού ήταν η διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του Θανάση Νικολάου.

Εν συνεχεία ο κος Μάτσας δήλωσε, «Από τη μελέτη και τις καταθέσεις διαπιστώσαμε ότι η ζωή του Θανάση στο στρατόπεδο ήταν μαρτυρική, δεχόταν συνεχώς μπούλινγκ, ήταν ένα παιδί χαμηλών τόνων. Αν αντιλήφθηκα σωστά είχε αγγλική προφορά στον λόγο του, τον έλεγαν Αυστραλό, τον έλεγαν καγκουρό, του έβαζαν χαρτιά στα πόδια και άναβαν φωτιά ενώ κοιμόταν. Τον ανάγκαζαν να κάνει ερωτική εξομολόγηση σε λάμπα. Τα είπε αυτά στη μητέρα του, αλλά είπε να μην κάνουν κάτι γιατί ήταν κακοί. Ήθελε να φύγει από το συγκεκριμένο στρατοπεδο. Πολλές φορές τον είδαν στενοχωρημένο και να δακρύζει. Μερικές μέρες προτού επισυμβεί ο θάνατός του, επιστρέφοντας από τη σκοπιά, μυρίστηκε κάτι και ρώτησε τους στρατιώτες στον θάλαμο, τι ‘’κάνετε εδώ και μυρίζει όπως το λιβάνι;’’ Τον έβρισαν και του είπαν να σιωπήσει, δύο μέρες μετά βρέθηκε νεκρός».

«Παγωμένος, βρεγμένος, γεμάτος άμμο...»

Μιλώντας για την μέρα που ο Θανάσης βρέθηκε νεκρός ο κος Μάτσας είπε: «Στις 28, ήταν η μέρα πριν βρεθεί νεκρός, πήρε άδεια, πήγε σπίτι, αν θυμάμαι καλά, το βράδυ έμεινε σπίτι και έβλεπε τηλεόραση. Το πρωί ξύπνησε, ετοίμασε τη βαλίτσα του, έφαγε πρωινό και στις 6:30 έφυγε από το σπίτι για το στρατόπεδο. Δεν υπάρχει μαρτυρία ότι στις 28 ήταν με άλλους στη Λεμεσό. Η μόνη μαρτυρία που υπάρχει και αυτή είναι από τη μητέρα του, είναι αυτή που σας είπα».

Ακολούθως ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας, απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος ήταν ο πρώτος γιατρός που εντόπισε νεκρό τον άτυχο Εθνοφρουρό, είπε πως αυτός ήταν ο Ανδρέας Κουρέας, ο οποίος κατοικούσε στο Πέρα Πεδί και μετέβαινε στη δουλειά του.

«Πέρασε από τη γέφυρα Ζυγός κοντά στο φράγμα του Κούρη. Είδε εκεί κόσμο και Αστυνομία, ρώτησε τι συμβαίνει και κατέβηκε κάτω στην κοίτη του ποταμού και διαπίστωσε πως ήταν νεκρός και το σώμα του ήταν παγωμένο. Αυτό το τονίζω, ότι το αναφέρει στην κατάθεσή του, δεδομένου ότι ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, που ορίστηκε από την Αστυνομία, μετά από μια ώρα, ανέφερε ότι ήταν ζεστός ο Θανάσης».

Στο σημείο αυτό ο κος Μάτσας τόνισε: «Εδώ προκύπτει το πρώτο ερώτημα, πώς είναι δυνατό στις 5:30 το απόγευμα να ήταν παγωμένος και στις 18:30 να ήταν ζεστός». Για τις λεπτομέρειες σε σχέση με την κατάσταση στην οποία εντοπίστηκε ο Θανάσης ο κος Μάτσας επικαλούμενος την έκθεση του γιατρού είπε πως ήταν, «ήταν παγωμένος, βρεγμένος, γεμάτος άμμο στα ρούχα, το στόμα και τα μαλλιά του. Το σώμα του δεν ήταν μέσα στο νερό και δεν δημιούργησε λακούβα», τονίζοντας πως αυτό φαίνεται και στις φωτογραφίες. 

Χείμαρρος κατά Σταυριανού: «Χωρίς νεκροψία μέσα σε 10-15 λεπτά κατέληξε ότι πρόκειται σε αυτοκτονία»

Ο κος Μάτσας αναφερόμενος στον ιατροδικαστή Πανίκο Σταυριανό, που στο πόρισμα του καταλογίζει ποινικές ευθύνες, είπε ανάμεσα σε άλλα, «κατέληξε πως επρόκειτο για αυτοκτονία και απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια, προτού όμως γίνουν οι επιστημονικές εξετάσεις ώστε να καταλήξει στα συμπεράσματά του».

Συγκεκριμένα ο ποινικός ανακριτής στην κατάθεσή του είπε πώς μετά τον γιατρό που προανάφερε στο σημείο μετέβησαν, «ο διευθυντής Λεμεσού, ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού, Νίκος Σοφοκλέους, ο κος. Καπηλιώτης, ο κος. Πετρακκίδης που ήταν από τον αστυνομικό σταθμό Λάνιας. Μετά πήγε ασθενοφόρο με νοσοκόμα και ο κος. Σταυριανός στις 6:30. Τον κο Σταυριανό τον κάλεσε η Αστυνομία Λεμεσού, με την έγκριση του Αστυνομικού Διευθυντή Λεμεσού, Ανδρέα Ιατρόπουλου. Αυτοψία στη σορό του θανόντος διενήργησε ο κος. Σταυριανός και όπως αναφέρεται στις καταθέσεις των παρόντων Αξιωματικών, σε δέκα με δεκαπέντε λεπτά, χωρίς να μεταφέρει μαζί του ένα ειδικό θερμόμετρο που υπάρχει για τη θερμομέτρηση του σώματος, που είναι ίσως το καλύτερο κριτήριο... Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να διερευνηθεί, για να διαπιστωθεί η ώρα. Δεν πήρε εξοπλισμό. Με άγγιγμα του χεριού του, είπε ότι ο Θανάσης ήταν ζεστός, είπε πως πρόκειται για αυτοκτονία, πτώση εξ ύψους και απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια. Δεν προέβη σε καμία επιστημονική εξέταση… Πώς είναι δυνατό, ένας ιατροδικαστής που καλείται από το κράτος, χωρίς να πάρει εξοπλισμό, χωρίς νεκροψία μέσα σε 10-15 λεπτά κατέληξε ότι πρόκειται σε αυτοκτονία».

Στα 37 χρόνια που υπηρέτησα στη Νομική Υπηρεσία, δεν διαπίστωσα αμελέστερη και πιο ανεύθυνη διερεύνηση ενός τόσο σοβαρού περιστατικού

Συμπληρώνοντας ο κος Μάτσας είπε ότι, «παρόντες ήταν οι πλέον αρμόδιοι του ΤΑΕ Λεμεσού και ο Αξιωματικός υπαίθρου, ο κος Ναθαναήλ. Μετά την αναφορά του κου Σταυριανού, ότι επρόκειτο για αυτοκτονία και αποκλείεται η εγκληματική ενέργεια, ο κος Ιατρόπουλος, αποφάσισε ότι πρόκειται για αφύσικο θάνατο, η υπόθεση να ταξινομήθηκε ως μικροπαράβαση και να ανετέθη η διερεύνηση της υπόθεσης σε ένα άπειρο Αστυνομικό του Σταθμού Λάνειας, που διερευνούσε την υπόθεση μόνος του. Μετά τον Ιανουάριο μετατέθηκε στο Τμήμα Εκπαίδευσης Σκύλων και μετά συνέχισε ο κος Πετρακκίδης, πάλι μέλος του Αστυνομικού Σταθμού Λάνειας. Από τη μελέτη που έκανα της υπόθεσης, στα 37 χρόνια που υπηρέτησα στη Νομική Υπηρεσία, δεν διαπίστωσα αμελέστερη και πιο ανεύθυνη διερεύνηση ενός τόσο σοβαρού περιστατικού», τόνισε ο ποινικός ανακριτής, διευκρινίζοντας, «το γεφύρι ήταν 30 μέτρα ύψος. Ο Θανάσης ήταν 62 κιλά. Με τη βαρύτητα, τα κιλά του πολλαπλασιάστηκαν στην πρόσκρουση στο έδαφος. Δεν είχε κανένα απολύτως συμβατό τραύμα με πτώση από τέτοιο ύψος. Υπήρχαν μόνο μώλωπες στην ωμοπλάτη του, στη ράχη, στο δεξί του χέρι και στον λαιμό. Αυτά τα στοιχεία ένας στοιχειωδώς γνώστης διερεύνησης σοβαρών ποινικών αδικημάτων, θα έπρεπε να τα δει, να τα εντοπίσει και οι μόνες οδηγίες που είχε να δώσει, ήταν η υπόθεση να διερευνηθεί, τουλάχιστον ως ανθρωποκτονία».

«Αγγίζει τα όρια της ύποπτης συνέργειας, για συγκάλυψη ενός φόνου»

«Όλα αυτά και το γεγονός ότι δεν υπήρχε το παραμικρό αποτύπωμα στην κοίτη του ποταμού, αλλά και το ότι το σώμα του δεν είχε εξωτερική κάκωση, πέραν από μια μικρή πληγή στο δεξί του πόδι, η οποία καλύφθηκε στη φωτογραφία, από τη φόρμα. Στο νεκροτομείο, το δεξί πόδι στο οποίο υπήρχε η πληγή, καλύφθηκε βάζοντας από πάνω το αριστερό πόδι. Έγινε προσπάθεια το συγκεκριμένο σημείο να αποκρυβεί», ανάφερε ο κος Μάτσας ενώ επεσήμανε πως ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός είπε πως η εν λόγω πληγή δεν υπήρχε υποστηρίζοντας, αρχικά, πως αν υπήρχε θα την έβλεπε, αργότερα, ωστόσο παραδέχθηκε πως δεν την είδε. Μάλιστα, ο κος Μάτσας ενώπιον Δικαστηρίου είπε πως, «αυτό που μου προκάλεσε εντύπωση, είναι ότι υπήρχε αίμα πάνω στο τραπέζι στο νεκροτομείο. Η εξήγηση που έδωσαν ήταν ότι το αίμα ανήκε στο προηγούμενο νεκρό».

Περί τούτου ο κος Μάτσας διευκρίνισε πως «υπάρχει πρωτόκολλο, ότι όταν απομακρυνθεί ένα σώμα από το τραπέζι του νεκροτομείου, να πλένεται. Έστω κι αν υπήρχε αίμα εκεί, γιατί δεν πήραν αίμα. Οι παραλείψεις είναι τόσες πολλές, τόσο μεγάλες και επαναλαμβανόμενες, για αυτό σας είπα ότι πρόκειται για ασύγγνωστη αμέλεια που αγγίζει τα όρια της ύποπτης συνέργειας, για συγκάλυψη μιας ανθρωποκτονίας και ενός φόνου».

Η μητέρα πήγαινε κάθε μέρα στο χώρο. Είδε πουλιά να ανακατεύουν το έδαφος. Πήρε ένα δοχείο και έβαλε μέρος αυτών που ανακάτευαν τα πουλιά. Τα παρέδωσαν στην Αστυνομία και δόθηκαν στο Ινστιτούτο Γενετικής, όπου ο κος Καριόλου διαπίστωσε πως πρόκειται για αίμα του Θανάση».

Κατακεραυνώνει Σταυριανό ο Μάτσας - «Προφανής προσπάθεια συγκάλυψης»

Επανερχόμενος στον ιατροδικαστή Πανίκο Σταυριανό ο κος Μάτσας είπε, «Η νεκροψία έγινε στις δέκα το πρωί της επόμενης ημέρας. Ο κος Σταυριανός επικαλούμενος διαφόρους λόγους, αστήριχτους και αναληθής, συνέταξε την έκθεση του 8,5 μήνες μετά και ήταν μια σύντομη έκθεση τριών και κάτι σελίδων… Δεν έδωσε οδηγίες να ληφθεί γενετικό υλικό από τα νύχια του, αλλά ούτε και από το αυτοκίνητο, τουλάχιστον από το εσωτερικό του. Την επόμενη μέρα που έκανε νεκροψία, αποφάσισε πολύ πρόχειρα, παραβλέποντας τους μώλωπες και πως δεν είχε εξωτερικό τραύμα, ότι επρόκειτο για αυτοκτονία... ενώ κάνει περιγραφές αρκετών καταγμάτων και ρίξεις ζωτικών οργάνων, δεν έβγαλε καμία ακτινογραφία, κάτι που επιβαλλόταν… Σε αυτή την υπόθεση, υπάρχει προφανής και συνεχής προσπάθεια συγκάλυψης.

Μίλησε για κατάγματα, για ρίξεις οργάνων στην έκθεση του. Όταν έγινε η εκταφή διαπιστώθηκε ότι οστά που ανέφερε στην έκθεση του ότι είχαν κατάγματα δεν είχαν και άλλα οστά που είχαν δεν τα ανέφερε».

Αρνήθηκε να δώσει κατάθεση ο Σταυριανός

Όσον αφορά στο αν ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός αρνήθηκε να δώσει κατάθεση στους ποινικούς ανακριτές που διορίσθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα ο κος Μάτσας είπε: «Λάβαμε δεκαεπτά καταθέσεις. Καλέσαμε τον κο Σταυριανό. Καθίσαμε και διατυπώσαμε 40 ερωτήσεις για να του υποβάλουμε. Από την πρώτη μέχρι την 39η αρνήθηκε να απαντήσει. Και στη 40ακοστή ερώτηση τον ρώτησα αν θα συνεχίσω να υποβάλλω ερωτήσεις θα απαντά έτσι και μου είπε ναι και τότε διακόψαμε».

Η έκθεση Ματσάκη και οι αντιφάσεις με Σταυριανό

Ο ποινικός ανακριτής αναφέρθηκε και στην έκθεση του ιατροδικαστή Μάριου Ματσάκη λέγοντας: «Ο κος Ματσάκης παρέδωσε την έκθεση του το 2012. Αναφέρει πως δεν μέτρησε ο κος Σταυριανός την θερμοκρασία. Όσο αφορά τον χρόνο θανάτου, που εμφανώς προσπαθεί ο κος Σταυριανός να παραπλανήσει, καθόρισε την ώρα θανάτου σε διάστημα 4 ωρών. Ένας τέτοιος υπολογισμός, σύμφωνα με τον κο Ματσάκη, είναι παραπλανητικός και μη χρήσιμος.

Ο κος Ματσάκης ανέφερε ότι ο κος Σταυριανός, απέτυχε να εντοπίσει αίμα του θανόντα σε απόσταση 3 μέτρων, με αποτέλεσμα να τα βρει τρίτο πρόσωπο. Αναφέρθηκε επίσης στο πορτοφόλι και τα γυαλιά. Ο κος Σταυριανός για να δικαιολογήσει την ύπαρξη άμμου στο στόμα πάνω από τα άνω χείλη, τη μύτη και τα αυτιά του Θανάση, είπε ότι έτρεχε το νερό του ποταμού, χτυπούσε στο θώλο της κεφαλής και έβαζε άμμο σε αυτά τα σημεία. Δεν μπορούσε να μπει άμμος στα άνω χείλη και τα ρουθούνια, γιατί το νερό ερχόταν από πίσω.

Ο κος Σταυριανός, στην πρώτη θανατική ανάκριση που έγινε το 2007, ανέφερε ότι ο Θανάσης κατά την πτώση έπεσε με τον δεξί ώμο και το πρόσωπο, για να δικαιολογήσει την άμμο. Όμως αποδεικνύεται επιστημονικά, πως αν έπεφτε με το πρόσωπο, θα είχε κατάγματα στον τράχηλο. Δεν υπήρχε ούτε ένα κάταγμα στον τράχηλο και συνεπώς είναι αδύνατον να έπεσε όπως περιέγραψε… Ο κος Ματσάκης λέει ότι αν έπεφτε ο Θανάσης από τα 30 μέτρα, ο θάνατος θα ήταν ακαριαίος. Ο κος Σταυριανός αναφέρει στους λόγους, εγκεφαλικό οίδημα, κάτι που χρειάζεται χρόνος για να συμβεί και να επέλθει ο θάνατος».

Δικηγόρος οικογένειας: Υπάρχει μαρτυρία για φόνο του Θανάση

Η χθεσινή διαδικασία ξεκίνησε με την επισήμανση, από πλευράς δικηγόρου της οικογένειας, ότι έχει προκύψει μαρτυρία ατόμου, το οποίο περιγράφει την ομολογία άλλου προσώπου, για τη δολοφονία του Θανάση Νικολάου, στις 29 Σεπτεμβρίου 2005. Για το θέμα αυτό η δικηγόρος της οικογένειας ανέφερε ότι θα ζητήσει, σε κεκλεισμένων των θυρών διαδικασία, όπως κληθεί εκ νέου για κατάθεση ο υπαστυνόμος-εξεταστής της υπόθεσης.

Εντάσεις και κατηγορίες για 9.000 ευρώ

Στην αντεξέταση της Δρ. Καραγιάννη, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας επιχείρησε να αποδείξει ότι έλλειμμα στο κέρας του υοειδούς οστού μπορεί να προκληθεί και από άλλες αιτίες πέραν του στραγγαλισμού και του απαγχονισμού, όπως είχε αναφέρει στην προηγούμενη διαδικασία η παθολογοανατόμος.

Η Δήμητρα Καραγιάννη επανέλαβε αρκετές φορές, κατά τις υποδείξεις της Νομικής Υπηρεσίας, πως έχει τεκμηριώσει τη θέση της για στραγγαλισμό και ότι η κάκωση στο υοειδές οστό του Θανάση σημειώθηκε ενώ αυτός βρισκόταν εν ζωή.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προκλήθηκαν εντάσεις, με τη μητέρα του Θανάση να αντιδρά σε κάποιες περιπτώσεις στις υποδείξεις της δικηγόρου της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ η δικαστής ζήτησε από όλους ψυχραιμία.

Ένταση προκλήθηκε και λίγο πριν από την ολοκλήρωση της αντεξέτασης, όταν η εκπρόσωπος της ΝΥ ανέφερε στην παθολογοανατόμο πως ενήργησε «κατά τρόπο απαράδεκτο και αντιεπιστημονικό», για να ξεγελάσει, όπως είπε, πρώτα από όλα την οικογένεια, αλλά και να πληρωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Κύπριο φορολογούμενο ποσό εννέα χιλιάδων ευρώ για τις υπηρεσίες της.

Τα συγκλονιστικά γεγονότα της υπόθεσης

Ο 26χρονος Θανάσης, ήταν αρχιτέκτονας από την Αυστραλία, κάτοικος Λεμεσού, ο οποίος είχε έρθει στην Κύπρο το 2005 για 6μηνη μειωμένη στρατιωτική θητεία στην Εθνική Φρουρά.

Πριν τον θάνατό του, ο Νικολάου, ήταν αποδέκτης παρενοχλήσεων και εκφοβισμού από άλλους εθνοφρουρούς που θήτευαν στο ίδιο στρατόπεδο. Τις τελευταίες μέρες πριν τον θάνατό του είχε κάνει σχετικές καταγγελίες στους αξιωματικούς, ενώ την προηγούμενη μέρα του θανάτου του, έφτασε μέχρι και στο γραφείο του Επιτελάρχη, αφού πρώτα είχε παραπονεθεί στον Διοικητή του.

Είχε μάλιστα υποβάλει αίτημα για μετάθεση, αντί αυτού όμως, την επόμενη μέρα βρέθηκε νεκρός.

Η μοιραία ημέρα

Το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου 2005, ο Θανάσης ξεκίνησε για να παρουσιαστεί στην μονάδα του, μετά από διανυκτέρευση. Ντύθηκε με καθαρά ρούχα, ετοίμασε τον σάκο του, βάζοντας μάλιστα κι άλλα καθαρά ρούχα, ενώ πήρε και φαγώσιμα τα οποία είχε αγοράσει ο ίδιος την προηγούμενη νύχτα. Το μεσημέρι, ωστόσο, της ίδιας μέρας, μέλος της Ε.Φ. επικοινώνησε με την οικογένεια του Νικολάου, πληροφορώντας την ότι το παιδί αγνοείτο, και δεν είχε φτάσει ποτέ στο στρατόπεδο.

Τελικά, ο Θανάσης, βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, ύψους 30 μέτρων, χωρίς εξωτερικές κακώσεις, με το στόμα γεμάτο άμμο και μώλωπες δακτύλων στα χέρια του.

* Γεφύρι της Άλασσας

Μετά από 9 μήνες η απόφαση - «Αυτοκτονία»

Στην σκηνή κλήθηκε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυρινός, ο οποίος διεξήγαγε νεκροψία και ετοίμασε έκθεση μετά από 9 μήνες. Αυτός αποφάνθηκε ότι ο θάνατος του 26χρονου, προήλθε από εσωτερικά τραύματα συνεπεία πτώσης από ύψος, και ότι δεν υπήρχαν τρίτα πρόσωπα αναμεμιγμένα. Επίσης, σημείωνε ότι δεν υπήρχαν υπόνοιες για εγκληματική ενέργεια, αλλά επρόκειτο για αυτοκτονία.

*Πανίκος Σταυρινός, ιατροδικαστής

Ανέτρεψε τα δεδομένα ο Ματσάκης

Το Ανώτατο Δικαστήριο, στις 31 Δεκεμβρίου 2008, ακύρωσε το πόρισμα της πρώτης ιατροδικαστικής εξέτασης, με προνομιακό ένταλμα τύπου Certiorari.

Έξι χρόνια μετά από τον θάνατο του Θανάση και αφού έγιναν συγκεκριμένες ενέργειες από την οικογένειά του, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε δύο ποινικούς ανακριτές για να ερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του Νικολάου. Διορίσθηκε επίσης και ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης για να εξετάσει εκ νέου την υπόθεση.

Ο κος. Ματσάκης ετοίμασε την γνωμάτευσή του στις 27 Απριλίου 2012. Σημείωνε ότι, τα τραύματα στο σώμα του Νικολάου, δεν είναι αυτά που προκύπτουν μετά από μια πτώση από τη γέφυρα της Άλασσας. Θεώρησε επίσης τις προηγούμενες θανατικές ανακρίσεις, επισφαλή και μη αποδεκτές.

Σημείωνε ότι η εγκληματική ενέργεια εναντίον του Νικολάου, δεν έπρεπε να αποκλεισθεί. Στις 21 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, οι ποινικοί ανακριτές που διορίσθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, υπέβαλαν την έκθεσή τους, στην οποία διαπίστωσαν ότι ο θάνατος του 26χρονου εθνοφρουρού, πολύ πιθανόν να ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2014, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας, αποφάσισε ότι δεν ήταν σωστό να γίνει επανεξέταση της υπόθεσης από την Αστυνομία, γιατί θεωρούσε πως δεν θα μπορούσε να εξιχνιαστεί η υπόθεση 9 χρόνια μετά.

Η οικογένεια στην συνέχεια προχώρησε σε αγωγή, η οποία στρεφόταν κατά του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για τη Δημοκρατία, της Αστυνομίας, τις Στρατιωτικές Αρχές, τους Ανακριτές, τον Γενικό Εισαγγελέα και άλλες αρμόδιες αρχές του κράτους.

«Χαστούκι» ΕΔΑΔ στη Κύπρο για τον θάνατο του 26χρονου

Η οικογένεια του Θανάση, που ποτέ δεν πείστηκε ότι ο θάνατός του ήταν αυτοχειρία, προσέφυγε στο ΕΔΑΔ (Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), καταγγέλλοντας την Κυπριακή Δημοκρατία για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση.

Το ΕΔΑΔ με απόφασή του τον Ιανουάριο του 2020 καταδίκασε τη Κυπριακή Δημοκρατία για τους χειρισμούς της στην υπόθεση, αφου έκρινε ως ανεπαρκή την έρευνα και μάλιστα την υποχρέωσε να καταβάλει το ποσό των 32.000 ευρώ ως αποζημίωση στην οικογένεια του Θανάση.

Η μητέρα του Θανάση, η κα. Ανδριάνα Νικολάου, είχε αναφέρει σε Δικαστήριο ότι, ήταν σε γνώση των αξιωματικών του στρατού ο αβίωτος βίος του παιδιού της από τους ναρκομανείς ταραξίες της μονάδας του, και παρόλο που ζήτησε επανειλημμένα βοήθεια για να γλιτώσει, δεν τον προστάτεψαν.

Η εκταφή των οστών και το νέο πόρισμα

Αργότερα η οικογένεια, αιτήθηκε μέσω Δικαστηρίου την εκταφή των οστών του παιδιού της, ώστε να γίνουν νέες εξειδικευμένες εξετάσεις, αίτημα που έγινε αποδεκτό από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού.

Η εκταφή πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 στην παρουσία μελών της αστυνομίας με επικεφαλής τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού, Λευτέρη Κυριάκου, τους συγγενείς του άτυχου νέου, του καθηγητή και πρώην προϊστάμενου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Φίλιππου Κουτσάφτη, των ιατροδικαστών Σοφοκλή Σοφοκλέους, Νικόλα Χαραλάμπους, του Μάριου Ματσάκη εκ μέρους της οικογένειας και ειδική ανθρωπολόγο της Δημοκρατίας.

*Εκταφή των οστών του Θανάση Νικολάου

Μετά από αίτημα της οικογένειας και κατόπιν διαβουλεύσεων με την Νομική Υπηρεσία, εκδόθηκε στη συνέχεια δικαστικό διάταγμα για μεταφορά του υοειδούς οστού του 26χρονου, από εκπρόσωπος της Αστυνομίας, στο Α’ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 17 Ιουνίου 2021, γίνεται γνωστό ότι το πόρισμα της νέας Ιατροδικαστικής έκθεσης από τις εξειδικευμένες εξετάσεις που έγιναν στην Ελλάδα, αναφέρει ότι ο θάνατος του άτυχου Θανάση, οφείλεται σε στραγγαλισμό.

*Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση